Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už ho začali převádět. Španělé odhalili miliardový majetek sankcionovaných Rusů

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka
AP
Petra Jansová
pej

Další stopka ruským sankcionovaným občanům a společnostem přichází ze Španělka. Tamní úřady odkryli odkryly majetek, včetně podílů v nejméně 10 společnostech, které patří osobám spojeným s ruským režimem, píše agentura Reuters.

Reklama

Vedoucí úřadu pro prevenci praní špinavých peněz Mariano García Fresno uvedl, že pro přezkumu tisícovky dokumentů odhalila snahu ruských oligarchů převést podíly ve společnostech na příbuzné nebo blízké osoby, aby se vyhnuli odhalení.

„Podíly ve španělských nebo zahraničních firmách působících ve Španělsku už začali přesouvat. Konkrétně jde o 15 osob přímo ze sankčního seznamu a 105 osob s nimi spojených. Jde o známé i méně známé soby,“ konstatoval García Fresno.

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek

Na základě zjištění španělská vláda tento majetek zmrazila, a to včetně podílu ve firmách, bankovních účtů, 23 domů a třech jachet.

Po přezkumu tisícovky jmen v milionů transakcí registrovaných u španělských notářů bylo zjištěno, že sankcionovaní oligarchové drží podíly v nejméně 10 španělských a 13 zahraničních společnostech.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu na sankčním seznamu EU přibývají jména vrcholných politiků i podnikatelů, implementace sankcí vak naráží na legislativní omezení a zároveň na obtíže při identifikaci skutečných vlastníků aktiv, upozorňuje Reuters.

Evropská komise ale tento týden oznámila, že předloží návrh zákona, který pomůže začít stíhat ty, kteří se jakýmkoliv způsobem pokusí vyhnout sankcím, například převodem majetku na své příbuzné.

Burdž Chalífa

Nejenom jednotlivci, ale i firmy. Rusové ve velkém prchají do Dubaje

Bohatí Rusové do Dubaje nejezdí jen kvůli nákupu nemovitostí, ve velkém tam přesouvají i celé firmy, upozorňuje server BBC.

Přečíst článek

Gazprom

Gazprom omezil dodávky plynu do Evropy. Víc ho naopak posílá do Číny

Ruský plynárenský gigant Gazprom si našel nové odbytiště pro svůj plyn. Místo do Evropy jej teče víc do Číny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme