Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská divize Googlu vyhlásila bankrot, neustála tlak Kremlu

Google, ilustrační foto
Robert Scoble / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Ruská divize americké internetové společnosti Google ve čtvrtek vyhlásila bankrot. Agentura Interfax, která se zprávou přišla, se odvolává na soudní záznamy. Divize tento krok následně potvrdila.

Reklama

O záměru vyhlásit bankrot informovala firma už v květnu s tím, že ruské úřady jí obstavily bankovní účet, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby.

Google zaplatí mimosoudní vyrovnání v kauze platové diskriminace

„Rovnostářský“ Google mimosoudně zaplatí miliardy kvůli žalobě, že diskriminuje ženy

Google urovnal hromadnou žalobu, která jej obvinila ze systematické mzdové diskriminace žen. Slíbil, že zaplatí finanční vyrovnání ve výši 118 milionů dolarů (asi 2,75 miliardy korun). Zároveň pozve pozorovatele zvenčí, aby přezkoumali jeho platové praktiky. Pro Google, který se pyšní rovnostářským étosem, byl dlouhotrvající právní spor nepříjemným tématem, chybu ale i přes mimosoudní dohodu nepřiznal, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

„Vzhledem k tomu, že ruské úřady Googlu obstavily jeho ruský bankovní účet, už nebylo fungování naší ruské kanceláře udržitelné. Proto divize vyhlásila bankrot,“ uvedl mluvčí firmy. „Lidé v Rusku se spoléhají na naše služby. Zachováme dostupnost bezplatných služeb, jako je Search, YouTube, Gmail, Maps, Android a Play,“ dodal.

Ruské úřady v minulosti Googlu vyměřily několik pokut. Jejich součástí je i sankce 7,2 miliardy rublů (zhruba tři miliardy korun) z loňského prosince. Firma ji dostala za to, že opakovaně odmítala mazat ze svých systémů obsah v Rusku považovaný za nezákonný. Divize měla tuto pokutu zaplatit do 19. března. V květnu zahájili exekutoři kroky, které mají zajistit uhrazení pokuty.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Další rána pro Facebook. Zuckerberg je stíhán v kauze Cambridge Analytica

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.

Přečíst článek

Ruská divize Google v loňském roce hospodařila se ztrátou 26 miliardy rublů (zhruba 10,8 miliardy korun) při tržbách 143,3 miliardy rublů (zhruba 59,5 miliardy korun). Ztrátu tak vykázala poprvé od roku 2009, uvedla agentura Interfax.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme