Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Goldmam Sachs Tower
Erik Drost / Creative Commons / CC BY 2.0
pej, duk

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Reklama

Investiční banka Goldman Sachs jako první z velkých hráčů na Wall Street oznámila, že se stáhne z Ruska. V zemi působí již několik let, toto teritorium pro ni ale nepředstavuje nijak významný trh. 

„Goldman Sachs ukončuje své podnikání v Rusku v souladu s regulačními a licenčními požadavky,” uvedla banka v e-mailovém prohlášení.

Působení v Moskvě bylo pro západní finanční instituce stále obtížnější kvůli neustále se zpřísňujícím sankcím západních zemí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Evropské banky jsou na ruský trh více navázány než ty americké, přesto i giganti z Wall Street zde mají stále významnou expozici v celkové výši 14,7 miliardy dolarů. Vyplývá to z údajů Bank of International Settlements, na něž odkazuje agentura Reuters

Goldman Sachs měla na konci roku 2021 úvěrovou expozici vůči Rusku ve výši 650 milionů amerických dolarů. Společnost už na začátku měsíce začala přesouvat část svých zaměstnanců z moskevské pobočky do Dubaje na jejich vlastní žádost.

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

Největší americká banka JPMorgan Chase se ve čtvrtek večer středoevropského času připojila ke Goldman Sachs a oznámila, že ukončí své působení v Rusku v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu, uvedl server CNBC. Přímá expozice JPMorgan vůči Rusku je malá. Agentura Bloomberg uvedla, že podle regulačního hlášení z minulého měsíce nebylo Rusko zařazeno mezi 20 největších expozic společnosti JPMorgan Chase mimo USA. Počet zaměstnanců banky v zemi se podle informací Bloombergu pohybuje v nižších stovkách.

Nejvíce exponovanou americkou bankou v Rusku je Citigroup, která měla ke konci roku 2021 v Rusku úvěrové a jiné expozice ve výši 5,4 miliardy dolarů. Banka však již dříve oznámila, že tam omezila své podnikání v oblasti retailového bankovnictví. 

Akcie Goldman Sachs v reakci na zprávu na začátku obchodování klesly o 1,5 procenta na 328,58 dolaru. Od začátku roku už odepsaly téměř 13 procent. 

Chlapec se objímá se svým otcem na vlakovém nádraží v Kyjevě předtím, než jej vlak odveze v rámci evakuace z hlavního a ruskou armádou ostřelovaného města Ukrajiny.

Jednání Lavrova s Kulebou nepřineslo Ukrajině dobré zprávy

Bez dobrých zpráv skončilo dnešní jednání šéfů diplomacií Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova. Rusko je podle Kuleby připraveno pokračovat ve válce proti Ukrajině a přijme jedině kapitulaci Kyjeva, které se mu nedostane. Žádný pokrok nenastal ani v otázce příměří a Rusko se nevzdalo obviňování Západu a požadování neutrality Ukrajiny.

Přečíst článek

čerpací stanice Shell v Rozvadově

Dalibor Martínek: Drahá nafta a benzín? Zaplatí to střední třída, vláda si myje ruce

Dlouho se čekalo, jak se vláda postaví k rapidně zdražujícím palivům. Zdálo se, že existuje určitá naděje, že si erár pro blaho národa nechá ujít pár desítek miliard třeba ze spotřební daně. Nestalo se.

Přečíst článek

Amazon, ilustrační foto

Amazon štěpí akcie. Láká nové investory

Americká společnost Amazon rozštěpí své akcie v poměru 20 ku jedné. Představenstvo největšího internetového prodejce na světě zároveň schválilo odkup akcií firmy až za deset miliard dolarů (asi 229 miliard korun). Akcie Amazonu reagovaly šestiprocentním růstem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Chouzhou Commercial Bank

Čínská banka se sklonila před americkými sankcemi. Ruským firmám přestala vypořádávat platby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme