Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na východní frontě není klid. Ukrajinská armáda se nachází ve velkých obtížích

Kvůli zpožďování americké pomoci má Ukrajina potíže na východní frontě
ČTK
 ČTK

Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW).

Reklama

Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

Ukrajinské problémy s nedostatkem munice jsou natolik závažné, že ukrajinští vojáci u Bachmutu a Avdijivky na východě Ukrajiny mohou vypálit maximálně pět dělostřeleckých granátů na každých deset granátů vystřelených ruskými silami a někdy i méně, podotkl v neděli podle ISW velitel ukrajinského uskupení Chortycja Nazar Vološyn. Ukrajinské dělostřelectvo je však přesnější, tvrdí Vološyn.

Už ve své analýze z předchozího dne ISW upozornil, že Rusko by nedostatek munice mohlo využít k ovládnutí města Časiv Jar v příštích týdnech. Město leží západně od Bachmutu.

Výpadek americké pomoci se znatelně podepisuje na frontě, upozorňují dlouhodobě ukrajinští představitelé i západní média. Balík v únoru schválil Senát USA, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej odmítá předložit k hlasování v Kongresu. Návrh se týká zahraniční pomoci a kromě více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) pro Ukrajinu zahrnuje i finance pro jiné americké spojence, včetně Izraele. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson ale v pondělí uvedl, že Kongres bude tento týden projednávat finanční pomoc Izraeli a Ukrajině odděleně.

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské.

Přečíst článek

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na společném jednání na Slovensku dohodli na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu, uvedl slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

Přečíst článek

Diktátor Alexandr Lukašenko

Kruté podmínky v Bělorusku. Politická vězenkyně popsala fungování tamní věznice

Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme