Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kruté podmínky v Bělorusku. Politická vězenkyně popsala fungování tamní věznice

Diktátor Alexandr Lukašenko
ČTK
 ČTK

Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média.

Reklama

Osmatřicetiletá Kacjaryna Novikavová vylíčila, jak ji členové bezpečnostních složek opakovaně bili poté, co byla v červnu 2023 zatčena pouze v noční košili. Stala se jednou ze stovek politických vězňů v zemi s 9,5 milionu obyvatel, kde vládne diktátor Alexandr Lukašenko.

„Všichni, kdo byli v kanceláři, mě bili. Mlátili mě po hlavě,“ napsala Novikavová s tím, že se tak dělo v několika vazebních věznicích, kterými prošla. Její líčení zveřejnila nezávislá běloruská média.

Po prezidentských volbách v létě 2020, jejichž vítězem úřady opět vyhlásily dlouholetého vládce země Lukašenka, což opozice i Západ odmítly uznat, se v Bělorusku zdvihla obrovská vlna protestů. Statisíce lidí vyšly do ulic, ale režim protesty potlačil. Asi 35 tisíc lidí pořádkové síly zadržely a tisíce z nich policisté zbili v celách. Desítky nezávislých médií a nevládních organizací úřady zakázaly.

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské.

Přečíst článek

Novikavová, která se protestů zúčastnila, byla v lednu odsouzena na šest a půl roku vězení za podněcování nenávisti a maření práce pracovníka ministerstva vnitra.

Zdravotní stav Novikavové se po bití zhoršil. Tvrdí, že se jí nedostává potřebné lékařské péče. „Spadla jsem z horního lůžka postele a hlavou jsem narazila na dřevěnou polici,“ napsala s tím, že její zranění dozorci vyfotografovali, ale neposkytli jí žádné ošetření.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na společném jednání na Slovensku dohodli na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu, uvedl slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

Přečíst článek

Ačkoli bývá většina politických vězňů na samotce, Novikavová uvedla, že ji věznili ve stejné cele jako Marynu Zolatavovou, šéfredaktorku největšího nezávislého zpravodajského serveru v zemi Tut.by, kterou soud poslal na 12 let za mříže.

„Dopisy téměř nikdy nedorazí. Dokonce i kresby byly zakázány,“ uvedla Novikavová.

Lidskoprávní organizace Vjasna vyzvala, aby Novikavové zprávy vyšetřil Výbor OSN proti mučení.

V Bělorusku je v současné době 1385 politických vězňů, včetně nositele Nobelovy ceny míru Alese Bjaljackého. Nejméně šest politických vězňů za mřížemi zemřelo, uvedla Vjasna.

Newstream vydává třetí číslo magazínu newstream CLUB. Tématem je odkaz, hvězdou František Kinský

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází. Na obálce je František Kinský, hvězdami čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková, Luděk Sekyra, Zbyněk Frolík nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Přečíst článek

Reklama

Související

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme