Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Stop plynu, stop invazi
ČTK
Lukáš Kovanda

Vlnu české solidarity s Ukrajinci kalí účty vystavené Rusy za dodaný plyn a ropu.

Reklama

Podle zpráv z minulého týdne Češi vybrali na pomoc Ukrajině zhruba 2,7 miliardy korun. Jedná se o rekordní výtěžek jednorázové humanitární akce. Jde o úctyhodný výsledek semknutí tuzemské veřejnosti.

Radost z něj však poněkud kazí jiné číslo. Rusku totiž Česko poslalo za stejnou dobu – za poslední takřka měsíc, který od začátku invaze uplynul – částku zhruba desetinásobnou, a to jen za ruský plyn a za ruskou ropu.

Ceny benzinu 5. března 2022

Paliva v Česku opět zdražují. Obchodníky s ropou zneklidňuje Bidenův výrok, že Rusko může na Ukrajině použít chemické zbraně

Včera skončila několikadenní etapa často historicky rekordně prudkého zlevňování jak benzínu, tak nafty. Důvod? Zdražující ropa, která reaguje na stupňující se boje na Ukrajině.

Přečíst článek

Drtivá většina plynu, který v Česku firmy i domácnosti spotřebují, pochází z Ruska. Ročně Česko spotřebuje před 82 milionů megawatthodin ruského plynu. I když ten se dováží z Německa, jde stále o ruský plyn.

Při současné velkoobchodní ceně plynu v EU, kolem 105 eur za megawatthodinu, a letošním průměrném kursu 24,46 koruny za euro, platí, že Česko za ruský plyn utratí ročně kolem 210 miliard korun. Při měsíčním rozpočítání se jedná o 17,5 miliardy korun.

Joe Biden, americký prezident

Putin chce na Ukrajině použit chemické a biologické zbraně, tvrdí Biden

Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje jejich použití na Ukrajině. V pondělí to prohlásil americký prezident Joe Biden, aniž by pro svá tvrzení předložil důkazy. Biden také potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické střely Kinžal.

Přečíst článek

Další miliardy korun měsíčně zaplatí Česko za ruskou ropu, byť v případě ropy není jeho závislost na Rusku tak vysoká, takřka stoprocentní, jako v případě plynu.

I tak lze spočítat, že jenom za ropu a plyn Česko Rusku při současných, citelně navýšených cenách měsíčně zaplatí průměrně právě zhruba desetinásobek toho, co se podařilo vybrat ve sbírkách na Ukrajinu. Tedy sumu v pásmu od 25 do 30 miliard korun.   

Zdaleka nejvíce nápomocnou a nejúčinnější „sbírkou“ na Ukrajinu by byla ta spočívající v odstřižení Česka a obecněji EU od dodávek ruských energií. Po takovém řešení volají některé členské země EU, jiné, v čele s Německem, jsou však proti, alespoň zatím.  

Mateusz Morawiecki, polský premiér

Morawiecki vyzývá Evropu k zaříznutí obchodu s Ruskem

Polsko navrhlo Evropské unii, aby zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, vzkázal polský premiér Mateusz Morawiecki.

Přečíst článek

Hollywoodští manželé vybrali desítky milionů dolarů na Ukrajinu. I mezi miliardáři

Hvězdný pár Ashton Kutcher a Mila Kunisová vybrali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny doteď 35 milionů dolarů, což je přes tři čtvrtě miliardy korun. A jejich sbírka přilákala i známá jména.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme