Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konsolidační balíček prošel druhým čtením, úpravy žádá opozice i koalice

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj, Vít Rakušan, ministr vnitra, Petr Fiala, premiér, Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, politik
ČTK
 ČTK

Vládní konsolidační balíček ve Sněmovně prošel druhým čtením a je tak před závěrečným schvalováním. Poslanci vznesli osm desítek návrhů úprav, úpravy balíčku navrhla i vládní koalice. Poslanci by měli předlohu schvalovat na konci září.

Reklama

Opozici se dnes nepodařilo prosadit vrácení předlohy k novému projednání v rozpočtovém výboru. Samotné druhé čtení trvalo zhruba 17 hodin a provázela ho kritika ze strany opozice. Vládě má umožnit v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve ujistil, že prostuduje všechny pozměňovací návrhy, i ty opoziční. Jde mu hlavně o zachování objemu úspor. V závěrečném slově uvedl, že české veřejné finance nejsou v dobrém stavu, je proto nutné něco dělat. Možné jsou podle něho dvě sady opatření k poklesu schodků státního rozpočtu, a to zvýšení některých daní a snížení některých výdajů, nebo jejich kombinace, přičemž nic z toho není populární.

Patrícia Čekanová, Prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR

Bytovky jako malé elektrárny. Češi se pomalu učí sdílet elektřinu se sousedy

V současnosti se schyluje v Česku k „malé revoluci“ na trhu energetiky. Už v příštím roce by mělo být možné sdílet vyrobenou energii – ať už mezi rodinnými domy, nebo bytovkami. Sdílení v rámci SVJ bude v praxi nejvýhodnější a nejčastější model využití komunitní energetiky. K tomu, aby to mohlo nastat, musí ale vejít v platnost novela energetického zákona LEX OZE II. „Pevně věřím v její schválení do konce tohoto roku“, říká v rozhovoru pro Newstream šéfka Asociace komunitní energetiky ČR Patrícia Čekanová.

Přečíst článek

Podle expremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše však není konsolidační baliček zapotřebí. Stejně jako bývalá ministryně financí v jeho vládě Alena Schillerová i jako opoziční SPD tvrdí, že vláda zásadním způsobem zvyšuje daně. Podle Babiše by vláda měla postupovat cestou investic. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy by vláda měla spíše snižovat nepovinné výdaje.

Vládní balíček mění především daňové zákony. U daní z příjmů ruší některé výjimky. V případě daně z přidané hodnoty zavádí pouze dvě sazby místo nynějších tří, a to 12 a 21 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu budou do nižší sazby spadat i noviny. Opoziční poslanci chtějí do nižší sazby zařadit třeba dámské hygienické pomůcky nebo řezané květiny.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanjura musí škrtat, jinak rozpočet nedodrží, tvrdí rozpočtová rada

Bez zásahu do výdajové strany státního rozpočtu nelze letos očekávat dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun, uvedla Národní rozpočtová rada. Upozornila také, že návrh státního rozpočtu na příští rok a výhled na další roky konzervují deficit na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu. Podle rady je to střednědobě neudržitelné, žádá pokračování v konsolidaci veřejných financí.

Přečíst článek

Zvyšuje se daň z nemovitostí, a to o 1,8násobek. Veškerý výnos z této daně zůstane podle koaličního kompromisního pozměňovacího návrhu obcím, zatímco původní vládní návrh počítal s tím, že část výnosu dostane stát. Výměnou za to se sníží podíly obcí na některých daních z příjmů v rámci rozpočtového určení daní.

Firmám se zvýší sazba daně z příjmů z nynějších 19 na 22 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu se nebude zvyšovat renta pro bývalé prezidenty vyplácená podle zvláštního zákona.

Opozice chce řadu změn z balíčku vypustit, nebo je chce zmírnit. Například poslanec ANO Patrik Nacher chce zachovat a případně posílit státní podporu stavebního spoření. Jeho straničtí kolegové Radek Vondráček, Jaroslav Faltýnek a Petr Sadovský chtějí zachovat výjimku, která umožňuje daňovou uznatelnost tichého vína jako daru v hodnotě do 500 korun. Vláda chce daňovou uznatelnost naopak zrušit. Podle ministra Stanjury tuto výhodu využívaly většinou zahraniční firmy.

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

Stanjura ujišťuje, že koalice všechny pozměňovací návrhy prostuduje. Musí se nad nimi sejít ještě sněmovní rozpočtový výbor, aby k nim vydal své stanovisko.

Projednáním balíčku ve druhém čtení skončilo i dnešní jednání Sněmovny. Poslanci se sejdou opět v pátek ráno. Zabývat se mají hlavně dalšími zákony ve druhém čtení.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Úvěrový rating Česka se změnil z negativního na stabilní, pomohl i konsolidační balíček

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme