Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

veřejné finance - informace o tématu

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Česku se loni v posledním čtvrtletí podařilo snížit zadlužení v poměru k HDP na nejnižší úroveň od druhého čtvrtletí roku 2022, a sice na úroveň rovných 44 procent HDP. Jedná se dosud o nejpřesvědčivější náznak toho, že se vývoj zadlužení tuzemské ekonomiky stabilizuje a že konečně dochází k plné absorpci šoků, které jejím veřejným financím uštědřily nejprve a nejzávažněji covidová pandemie a posléze také dopady války na Ukrajině a energetické drahoty.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Fialově vládě se daří stabilizovat veřejné finance, ratingové agentury tleskají

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Lukáš Kovanda: Potlesk pro vládu Petra Fialy. Dokázala stabilizovat veřejné finance

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025. Už v pátek večer to může potvrdit ratingová agentura Moody’s. Česká koruna díky tomu „jede“, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Pražská zoologická zahrada pobere 1,2 miliardy korun dotací z rozpočtu hlavního města Prahy na vytvoření nového výběhu pro ledního medvěda. Magistrát potvrdil podle médií navýšení dotace na výstavbu areálu pro ledního medvěda v pražské zoo o tři sta milionů korun z původních víc než osmi set milionů korun na 1,2 miliardy. Prý si to žádá nová dispozice.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Kdy konečně přestanou Češi chudnout? Dle Stanjury už příští rok

Ministerstvo financí zhoršilo letošní výhled ekonomiky, hrubý domácí produkt (HDP) podle něj klesne o 0,5 procenta. V srpnové prognóze předpokládalo pokles o 0,2 procenta. Důvodem zhoršení je slabší spotřeba domácností v důsledku vysoké inflace, řekl v pátek novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Průměrnou inflaci letos ministerstvo očekává 10,8 procenta, proti srpnu zlepšilo odhad o 0,1 procentního bodu.

Přečíst článek
Senátoři schválili konsolidační balíček. Míří k podpisu prezidenta

Konsolidační balíček prošel Senátem. Už chybí jen podpis prezidenta

Senát ve středu po dlouhé rozpravě schválil vládní konsolidační balíček. Už chybí jen podpis prezidenta Pavla. Toho na úterní schůzce šéf odborářů Josef Středula vyzval, aby soubor převážně daňových změn vetoval.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Fialova vláda do roku 2025 pohodlně ozdraví finance. Z volebního losera může být zase favorit

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025, plyne z nové prognózy České národní banky. Kabinet podle ní výrazně stabilizuje veřejné finance již příští rok, ve volebním roce 2025 má schodek veřejných financí činit dokonce už jen jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Ratingové agentury zasypaly chválou Fialovu vládu

Lukáš Kovanda: Dělá to dobře. Pochválily ratingové agentury Fialovu vládu

Ratingové agentury přestávají Česku hrozit zhoršením ratingu. Je to dobrá zpráva pro Fialovu vládu. Ta po měsících boje s inflací dostává mezinárodně uznávaný „štempl“, že se jí daří dostat veřejné finance pod kontrolu.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi si myslí, že země bankrotuje. Opak je pravdou

Jako příslovečná lesní včela musí být nyní zmatena ta část veřejnosti, která uvěřila řečem řady politiků, že české veřejné finance jsou v rozvratu, ba dokonce spějí k bankrotu. Renomovaná ratingová agentura Standard & Poor's totiž říká něco docela jiného.

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Tempo ozdravování veřejných financí je dostatečné a sociálně únosné. Po jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV) to řekl novinářům její koordinátor David Havlíček.

Přečíst článek
Předseda strany SMER-SD Robert Fico na mítinku v Košicích

Slovenské strany před volbami tají, jak se popasují se schodkem veřejných financí

Slovensko má letos vykázat nejvyšší deficit veřejných financí ze zemí EU, přesahující šest procent HDP, a Evropská komise předpokládá, že na toto nelichotivé prvenství země naváže i příští rok.

Přečíst článek
Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

České veřejné finance jsou nadále ve výrazné nerovnováze. V dnes představené zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to konstatovala Národní rozpočtová rada. Vládní konsolidační balíček a úprava penzijního systému podle rady mohou změnit trend a oddálit náraz na dluhovou brzdu, do budoucna ale bude třeba v konsolidaci pokračovat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme