Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Premiér Fiala na růžovém obláčku

Politický diář Jany Havligerové: Premiér Fiala na růžovém obláčku
Profimedia
Jana Havligerová

Předseda vlády má radost, ministr zemědělství dvojnásobnou. Zástupci osmi velkých obchodních řetězců je ujistili, že snížení DPH o tři procentní body připravované v konsolidačním balíčku se od prvního ledna určitě promítne na konkrétních cenovkách. Lidovce Výborného slib těší o to víc, že zamýšlené snížení se podle něj dá považovat i za úspěch KDU-ČSL. „Velmi jsme za tím stáli“, konstatoval. Tak snad to nebude slib za všechny prachy.

Reklama

Sobotní protivládní shromáždění v Praze premiér Fiala zaznamenal jen tak na okraj, byl v Ostravě na Dnech NATO. A tam podle něj lidé vyjadřovali jak podporu členství Česka v Severoatlantické alianci, tak krokům jeho vlády. Autorka textu je nucena přiznat se k bezmezné naivitě. Myslela si, že stotisícový dav přijel na letiště v Mošnově kvůli ukázce armádní a bezpečnostní techniky z devatenácti zemí, a hlavně pak letounů 5. generace, tedy stíhačky F-35. A ona je to zatím vládní anketa. Jak rafinované.

Ministerstvo zdravotnictví periodicky oznamuje, že na podzim bude dostatek jak antibiotik, tak léků proti horečce, včetně dětských sirupů. Povedlo se vyjednat navýšení dodávek o stovky tisíc oproti minulým letům. Šéf poslaneckého klubu Pirátů Michálek ale varuje:  „Důležité je, abychom nebudovali mentalitu, že všechno léčení je pouze o lécích. Pokud jde o respirační onemocnění, je potřeba se zaměřit hlavně na prevenci. Teď, když víme, že přijde další vlna, je důležité, aby lidé nepodceňovali spánek, jedli ovoce a zeleninu a přijímali vitaminy.“ Zkrátka milí čtenáři, na pilulky nespoléhejte.

ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministři mají smysl pro humor. Ten černý

„Radši budu pálit penicilin podobně jako vakcíny, než aby nějakému pacientovi chyběl,“ je další v řadě velkohubých prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Penicilin podle něj ne, že nebude. Bude, jen ne ve všech lékárnách. Takže dál platí jeho dřívější doporučení - pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na spoustu společností, kde potřebná antibiotika budou mít. Tahle rada padla před víc než půl rokem.

Přečíst článek

Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Jak se prezident postavil na zadní

Prezident Pavel dal vládním politikům na vědomí, že není žádný „hej nebo počkej“ a předvedl, jak se má podle něj chovat odpovědný státník. Penzijní novelu podepsal navzdory některým výhradám. Jak řekl, jako celek jde správným směrem. Zároveň apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou - ovšemže obecně. Jestli si někdo myslí, že postup hlavy státu byl jen naschvál Fialovu kabinetu, je úplně vedle. Nakonec, termín podpisu potřebný pro zamýšlenou platnost novely překročil prezident o jediný den. Třeba to erár připraví jen o pár milionů a ne miliardy korun, jak tvrdí premiér.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme