Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid, zákazy, změna vlády i chatrné zdraví hlavy státu. Co vše se letos dělo?

Václavské náměstí v Praze, socha sv. Václava, demonstrace
Dušan Kütner / Newstream
Jana Havligerová

Koronavirus, pandemická opatření omezující ekonomiku i nesouhlas s nimi, zdravotní potíže prezidenta Zemana a sněmovní volby, po kterých musel Strakovu akademii opustit kabinet Andreje Babiše (ANO) a uvolnit místo vítězi voleb, koalici Spolu/PirStan a novému premiérovi Petru Fialovi (ODS). Tím vším letos žila Česká republika. Projděte si kalendář hlavních událostí letošního roku:

Reklama

Leden:

6. – Česko zaznamenalo nejvyšší nárůst počtu případů nemoci COVID-19 od březnového začátku epidemie v roce 2020. Přibylo 17 278 nakažených, rostl i počet zemřelých, kapacity nemocnic se blížily svému limitu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného vysoké číslo bylo odrazem masivního setkávání o Vánocích. Vláda oznámila, že požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, Aktuálně platil do 22. ledna.

9. – Na Staroměstském náměstí v Praze protestovalo proti vládním proticovidovým opatřením několik tisíc lidí, i bývalý prezident Václav Klaus. Odmítl přitom případné povinné očkování proti COVID-19. 

19. – Prezident Miloš Zeman oznámil, že se naočkovat nechá v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Odpor k očkování označil za zaostalý. V nemocnici pak absolvoval i celkovou preventivní prohlídku.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek je k nezastavení

Fialova vláda oznámila, že nehodlá prodlužovat nouzový stav, ten tak skončí o půlnoci 25. prosince. Omezte se sami, o Vánocích se nesetkávejte, nepořádejte večírky, a to ani na Silvestra. „Už nežijeme v komunismu, aby lidem musel ÚV KSČ něco nařizovat,“ vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (na snímku).

Přečíst článek

21. – Vláda se souhlasem sněmovny prodloužila nouzový stav do 14. února. Od začátku, roku tak nouzový stav trval 132 dnů, dvojnásobek oproti délce nouzového stavu, který platil při jarní vlně covidu v roce 2020. Platilo omezení volného pohybu či shromažďování včetně nočního zákazu vycházení. Zavřené zůstaly restaurace a obchody kromě provozoven se stanoveným nezbytným zbožím.

Únor

2. – Armáda začala s likvidací záložní polní nemocnice v pražských Letňanech, která vznikla koncem října 2020 kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Nikdy nebyla aktivována, přesto náklady na nájem, energie a další služby vyšly na téměř 100 milionů korun.

8. – Vláda rozhodla, že požádá parlament o dalším prodloužení nouzového stavu, tentokrát do 16. března.

11. – Sněmovna prodloužení nouzového stavu odmítla. Vláda začala jednat s hejtmany.

Globální trh práce se z koronakrize nezotaví nejméně do roku 2023

Nejméně 220 milionů lidí po celém světě zůstane letos bez práce. To je mnohem více než před pandemií nemoci covid-19. Míra nezaměstnanosti bude činit 6,3 procenta. Globální trh práce se z pandemie nezotaví nejméně do roku 2023. Do té doby se ještě více prohloubí stávající nerovnosti na pracovním trhu. Uvedla to ve svém výhledu Mezinárodní organizace práce (ILO).

Přečíst článek

14. – Babišův kabinet na základě žádosti hejtmanů vyhlásil nouzový stav na 14 dní. Školy, obchody, restaurace, provozony služeb či lyžařské vleky zůstaly zavřené. Stále platil zákaz vycházení od 21:00 do 5:00. 

15. – Vicepremiér Jan Hamáček.oznámil, že žáci se začnou do škol vracet od 1. března. Návrat aspoň části žáků do škol byla jedna z podmínek, které vládě dali hejtmani.

25. V Česku se objevila nová mutace koronaviru delta. Začala platit povinnost nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky v uzavřených prostorech s větší koncentrací lidí v obchodech, veřejné dopravě či nemocnicích.

26. – Vláda schválila vyhlášení nového nouzového stavu s platností od 27.února do 28. března. Počty nových případů koronaviru v Česku dál stoupaly, zemřelých s covidem bylo téměř 20 tisíc.

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.

Delta udeřila. Akcie evropských cestovek padají

Vytoužený nárůst turismu se ani toto léto nejspíš neodehraje, míní investoři. Daří se outdooru.

Přečíst článek

28. – Prezident Miloš Zeman vyjádřil přesvědčení, že epidemie nemoci COVID-19 skončí v září. Zdůvodnil to tím, že podle jeho odhadu bude nejpozději tou dobou proočkována velká většina populace: „Věřím, že ta lehce dementní skupina, která se očkovat nechce, změní svůj názor. A v tomto okamžiku pandemie skončí," řekl televizi CNN Prima News.

Březen

1. – Uzavřely se všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimku měly jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému.

22. – Bylo povoleno sportovat a vyrážet do přírody. Dál trval zákaz pohybu mezi okresy, nařízený od začátku března i zákaz vycházení mezi 21:00 a 04:59, s výjimkami pro cesty do práce, k lékaři či se psem do 500 metrů od bydliště.

26. – Nouzový stav potrvá i přes Velikonoce, oznámila vláda. Sněmovna ho kabinetu povolila prodloužit do neděle 11. dubna. Výjimku ze zákazu vycházení dostali lidé účastnící se velikonočních bohoslužeb. 

Duben

7. – Ministr zdravotnictví, brněnský hematolog Jan Blatný, byl odvolán. Ve funkci ho téhož dne nahradil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, Podle prezidenta Blatný neschválením vakcín z Ruska a Číny škodil České republice, jeho odvolání uvítal.

Vyhoštění ruští diplomaté z ČR odlétají zpět do Moskvy.

Rusů v Česku přibývá. Pošramocené vztahy s Moskvou na tom nic nemění

Počet cizinců v Česku stále stoupá. To je věta, která opět otevírá aktuální zprávu o migraci do Česka, již vydává každé čtvrtletí ministerstvo vnitra. Navzdory vrbětické kauze stále přibývá i Rusů, realitní trh ale jejich přítomnost v Česku nekřiví.

Přečíst článek

14. – Vicepremiér Jan Hamáček na Twitteru oznamuje, že 19. dubna odletí do Moskvy vyjednávat o dodávce vakcíny Sputnik. Jak později vyšlo najevo, bylo to v době, kdy už od BIS měl informace o ruské účasti na výbuších muničních skladů ve Vrběticích, Verzi, že Hamáček chtěl na plánované cestě vyměnit informace o cause za dodávky vakcíny Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze, přinesl server Seznam Zprávy. Hamáček záměr „jakéhokoliv výměnného obchodu s Ruskou federací" popíral. Článek označil za lež.

17.  Premiér Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že podle zjištění BIS, NCOZ a policie existuje důvodné podezření, že za výbuchem skladů mohla být aktivita ruské zpravodajské služby GRU. Vicepremiér Hamáček to označil za teroristický čin. V reakci na něj Česká republika vyhostila 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze. Šlo o 14 diplomatů a čtyři další zaměstnance.

Květen

14. – Rezignoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Uvedl, že odrážení tlaku a řešení půtek s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou mu ubírá čas a sílu na práci. 

Lidé se s postupným rozvolněním vrací do restaurací.

Lidé se vrací do restaurací. Tržby gastro podniků jsou ale pořád o čtvrtinu nižší

Tržby gastronomických podniků s postupným rozvolňováním rostou, zvyšuje se i počet otevřených zařízení. Uvedla to společnost Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Po znovuotevření vnitřních prostor restaurací jejich počet vzrostl o 10 procent a počet účtenek stoupl o 22 procent. Oproti stejnému období v roce 2019 má ale stále otevřeno o pětinu méně restaurací a tržby jsou o 24 procent nižší.

Přečíst článek

16. – Prezident Zeman prohlásil, že není přesvědčen o tom, že existuje jen jedna vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Vicepremiér Hamáček podle něj naprosto rozumně plánoval cestu do Ruska kvůli vakcíně Sputnik V a summitu ruského a amerického prezidenta v Praze a zcela rozumně ji po informacích ke kauze odvolal.  

25. – Petr Arenberger rezignoval na post ministra zdravotnictví. Ve vládě vydržel 48 dní. Uvedl, že k odchodu ho donutil „mediální lynč“. Do ministerského křesla se vrátil Adam Vojtěch.

31. – Po více než pěti měsících nuceného uzavření kvůli epidemii koronaviru se otevřely vnitřní prostory restaurací, koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky či kasina. Návštěvníci se prokazují dokladem o bezinfekčnosti, ať už formou testu, očkování nebo prodělané nemoci COVID-19.

Červen

3. Menšinová vláda ANO a ČSSD odolala ve sněmovně dalšímu pokusu části opozice o vyslovení nedůvěry. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) podrželi komunisté, kteří jej do poloviny dubna tolerovali a při hlasování opustili jednací sál. Ke svržení vlády se tak v dolní komoře nenašlo potřebných nejméně 101 hlasů. Babišův kabinet čelil návrhu na vyslovení nedůvěry potřetí. 

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Babišova vláda odolala dalšímu pokusu o svržení. Podrželi ji komunisté

Menšinová vláda ANO a ČSSD odolala ve sněmovně dalšímu pokusu části opozice o vyslovení nedůvěry. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) podrželi komunisté, kteří jej do poloviny dubna tolerovali a při hlasování opustili jednací sál. Ke svržení vlády se tak v dolní komoře nenašlo potřebných nejméně 101 hlasů.

Přečíst článek

Červenec

23. – Škody po tornádu, které prošlo ke konci června jižní Moravou, na krajském a obecním majetku byly vyčísleny na 1,5 miliardy. Škody celkově budou podle odhadu nižší než 15 miliard korun. Při tornádu přišlo o život šest lidí.

Srpen

6. Ukončené očkování proti koronaviru mělo v Česku více než pět milionů lidí. Bylo to téměř 47 procent obyvatel země.

Září

30. Bankovní rada ČNB výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než 0,5 procentního bodu v roce 1997. Do Vánoc zvýšila rada takto razantně sazby ještě dvakrát.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB potřetí zvýšila základní sazbu, je nejvyšší od roku 2008. A poroste dále

Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace, a s tím spojená snaha centrální banky tlumit očekávání, že inflace nadále rychle poroste. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008 a podle ČNB překročí i čtyři procenta. Ekonomové očekávali zvýšení sazby o 0,75 procentního bodu. Ministr financí Zbyněk Stanjura rozhodnutí banky respektuje a dodal, že i tak lze očekávat nejvyšší inflaci za posledních 13 let.

Přečíst článek

Říjen

8. a 9. – Konaly se volby do Poslanecké sněmovny. Zvítězila v nich koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) před hnutím ANO. Třetí skončila koalice Pirátů a Starostů. Čtvrté místo obsadilo hnutí SPD. Sociální demokraté a komunisti se do sněmovny nedostali.

10. – Konala se schůzka prezidenta s premiérem Andrejem Babišem. Po ní odjíždí z Lán sanitka Ústřední vojenskké nemocnice s prezidentem Zemanem, je svěřen do péče specialistů na jednotce intenzivní péče. Ředitel nemocnice Miroslav Zavoral sděluje, že důvodem hospitalizace jsou komplikace spojené s chronickým onemocněním hlavy státu. Kea zveřejnění přesné diagnózy nedostal souhlas prezidenta.

12. – Senát pověřuje svého předsedu Miloše Vystrčila, aby požádal vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře o informace o tom, jaké jsou prognózy Zemanova zdravotního stavu.

Andrej Babiš s manželkou Monikou přichází do štábu ANO

Babiš: Nepočítali jsme, že prohrajeme

Rozhovory o sestavování vlády podle Andreje Babiše mají začít ve středu. Zda bude kandidovat na prezidenta, odmítl. "Nyní o tom neuvažuji, teď jde o to, kdo sestaví vládu," prohlásil stávající premiér.

Přečíst článek

14. – Prezidenta navštěvuje v ÚVN předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Následně uvádí, že Zeman podepsal rozhodnutí o svolání sněmovny na 8. listopadu a že jeho stav nebrání výkonu prezidentských pravomocí.

18.Senátoři vystupují se zprávou od ÚVN, která uvádí, že Zeman není v současnosti schopen vykonávat pracovní povinnosti a že prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá. Někteří senátoři se vyslovují pro aktivaci článku 66 Ústavy, který umožňuje dočasné převedení pravomocí hlavy státu.

Listopad

9. Zeman pověřuje kandidáta na premiéra Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. Senátní ústavní komise se usnáší, že zatím není potřeba aktivovat článek 66.

11. Prezident přijímá demisi Babišovy vlády a podepisuje jmenování 16 nových soudců.

17. – Zeman poskytl interview televizi Nova. V rozhovoru poskytnutém v ÚVN uvedl, že nehodlá jmenovat jednoho z kandidátů navrženého na ministra. Seznam kandidátů mu tentýž den představil Fiala.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Prezident Zeman není schopen práce. Senátoři řeší převod pravomocí

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza podle vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala značně nejistá. Oznámil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to překvapivá a nedobrá zpráva.

Přečíst článek

26. – Prezident Miloš Zeman po více než měsíci odjel z Ústřední vojenské nemocnice v Praze do zámku v Lánech, kde se o něj měly starat všeobecné sestry ze soukromé firmy. Už večer se ale do ÚVN znovu vrátil, byla u něj zjištěna nemoc COVID-19.

28.Padesátý den po volbách prezident v Lánech jmenoval předsedu ODS Fialu premiérem. Zároveň oznámil, že se bez odkladu začne scházet s jednotlivými kandidáty na ministry.

29. – Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, měla variantu omikron. Definitivní výsledek testu oznámila liberecká nemocnice. Byl to první potvrzený případ varianty v republice.

Prosinec

17. Prezident v Lánech jmenoval novou vládu v podobě, jakou mu premiér Fiala představil před měsícem, tedy včetně kritizovaného piráta Jana Lipavského na post ministra zahraničních věcí. Jmenován zatím nebyl kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula, byl v té době kvůli nákaze COVID-19 v izolaci. Dosluhující Babišův kabinet se ráno sešel na posledním zasedání, nový vládní tým měl premiéru odpoledne. Rozhodl přitom, že nepožádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

17. Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) rozhodla nepožádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli COVID-19. Po prvním zasedání čerstvě jmenovaného kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Stav nouze tak skončil 25. prosince o půlnoci.

Noví ministři se ujali úřadů

Noví ministři se ujali úřadů. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru či přípravu rozpočtu

Po pátečním jmenování nové vlády Petra Fialy (ODS) se noví ministři ujali svých úřadů, výjimkou je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Jeho resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V sobotu uvedl předseda vlády do úřadu devět ministrů, sedm členů kabinetu se úřadů ujalo už v pátek, několik hodin poté, co koaliční vládu tvořenou Spolu a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme