Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš: Nepočítali jsme, že prohrajeme

Andrej Babiš s manželkou Monikou přichází do štábu ANO
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Rozhovory o sestavování vlády podle Andreje Babiše mají začít ve středu. Zda bude kandidovat na prezidenta, odmítl. "Nyní o tom neuvažuji, teď jde o to, kdo sestaví vládu," prohlásil stávající premiér.

Reklama

Za skvělý výsledek označil zisk hnutí ANO ve sněmovních volbách jeho předseda a premiér Andrej Babiš.

„S tím, že prohrajeme, jsme nepočítali. Gratuluji předsedovi Fialovi ke skvělému finiši. Ale co se mandátů týče, je to stejné,“ uvedl Andrej Babiš. Podle něj jsou volby velice těsné a za hlavní prohru označil hlavní město Prahu. „Uvidíme, jak se rozhodne pan prezident. Rozhovory mají začít ve středu. Zda mě pověří, to se uvidí,“ dodal stávající předseda vlády, podle něhož jde hnutí ANO dál. Zeman už dříve avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice.

Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek

Na otázky, zda odejde z politiky, Babiš odmítl odpovědět. Nejprve jde o to, kdo bude sestavovat vládu, uvedl Babiš.

Reklama

„Koalice že mi chtějí nabídnout post šéfa sněmovny? To rozhodně ne, vždyť já neumím vůbec mluvit. To by pro mě bylo peklo, nechápu, proč pořád nemáme nějak omezený čas na vystoupení, třeba na tři minuty,“ reagoval Babiš na spekulace, co by mohl dělat v politice dál.

Stejně odmítl spekulace, že po aktuálních volbách bude kandidovat na prezidenta. „Kandidátů máme nyní asi dvacet. Skutečně o tom nyní neuvažuji. Opakuju, že další kroky budou ve středu, děkuji, nashledanou,“ uzavřel premiér vystoupení ve štábu hnutí ANO.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

Miloš Zeman volí v Lánech

Jana Havligerová: Země nemocných prezidentů

Tápí vás zdraví prezidenta Miloše Zemana? Jana Havligerová připomíná, že nemocné hlavy státu jsou tak trochu česká klasika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL)

Viliam Buchert: Opoziční koalice si slibují věčnou lásku, volby to mohou změnit

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Favoritem voleb zůstává ANO. Ve Sněmovně by bylo šest subjektů, říká červencový průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme