Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Noví ministři se ujali úřadů. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru či přípravu rozpočtu

Noví ministři se ujali úřadů
ČTK
 ČTK

Po pátečním jmenování nové vlády Petra Fialy (ODS) se noví ministři ujali svých úřadů, výjimkou je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Jeho resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V sobotu uvedl předseda vlády do úřadu devět ministrů, sedm členů kabinetu se úřadů ujalo už v pátek, několik hodin poté, co koaliční vládu tvořenou Spolu a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman.

Reklama

Dnes dopoledne Fiala doprovodil na úřady ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti), ministry dopravy Martina Kupku (ODS), školství Petra Gazdíka (STAN) a kultury Martina Baxu (ODS) a odpoledne pak ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL). Na Úřadu vlády pak odpoledne předal premiér také funkce třem ministrům bez portfeje - Mikuláš Bek (STAN) bude mít na starosti evropské záležitosti, Helena Langšádlová (TOP 09) vědu, výzkum a inovace a Michal Šalomoun (Piráti) vládní legislativu.

Černochová, bývalá předsedkyně výboru pro obranu a starostka Prahy 2, vystřídala v čele ministerstva obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který naopak zaujme místo předsedy sněmovního branného výboru. Černochová chce ve funkci podporovat modernizaci armády, zopakovala příslib, že Česká republika bude do roku 2025 vydávat dvě procenta HDP na svou obranu. Spolu s Fialou vyjádřila názor, že je v zájmu Česka, aby mělo kvalitní armádu a bylo pevnou součástí NATO.

Dobré jméno a postavení Česka za hranicemi chce posílit nový ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), do zahraniční politiky chce vrátit lidskoprávní rozměr. Velkou výzvou pro nadcházející rok je podle něj české předsednictví v Radě EU ve druhé polovině příštího roku. Ministerský předseda poznamenal, že kdyby se ukázalo, že vyčleněné peníze na předsednictví nestačí, je vláda připravena finance přidat. Vláda ANO a ČSSD v srpnu navýšila rozpočet o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Lipavský, kterého původně Zeman odmítl jmenovat, dnes také řekl, že bude usilovat o konstruktivní vztahy s hlavou státu. Má podle něj poměrně širokou řadu kompetencí v zahraniční politice.

Hlavní budova České národní banky

České banky letos vydělaly 51 miliard. Už netvořily tak vysoké rezervy

Bankám a spořitelnám v Česku za letošní tři čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 12,4 miliardy korun na 51 miliard korun, uvedla Česká národní banka. Bankám podle expertů pomohly k lepším výsledkům hlavně nižší náklady na rizika.

Přečíst článek

"Zastupuje stát navenek, je klíčový pro jmenování velvyslanců a také pro podpis mezinárodních smluv. Účastní se některých fór, cestuje, přijímá návštěvy, takže debata musí běžet," poznamenal ministr.

Martin Kupka, který převzal ministerstvo dopravy po Karlu Havlíčkovi (ANO), chce v následujících čtyřech letech postavit až 200 kilometrů nových dálnic. Prioritou jsou dostavba Pražského okruhu, dálnice D1 a D35. Zároveň chce během svého funkčního období připravit ke stavbě první úseky vysokorychlostních tratí. Novinářům dnes také řekl, že upraví slevy v dopravě a že změny budou citlivé.

Ministerstvo školství vede nově Petr Gazdík (STAN). Řekl, že jeho úkolem bude uvést do života Strategii 2030+, kterou vypracovalo předchozí vedení resortu a na které panuje politická shoda. Dokument se zabývá modernizací českého školství. To podle Gazdíka potřebuje změnu a potřebuje se připravit na budoucnost. Základní dovedností žáků a studentů musí být schopnost učit se novým věcem. Politickým náměstkem Gazdíka se stane dosavadní ministr Robert Plaga (za ANO), který už jako náměstek na ministerstvu působil v minulosti.

Vrátit kulturu do normálu v případě lepší epidemické situace bude chtít nový ministr kultury Martin Baxa (ODS). Bude usilovat, aby vznikl jasný plán jejího fungování. Za důležité považuje dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů. Dalším tématem je podle Baxy, který převzal úřad od Lubomíra Zaorálka (ČSSD), prezentace kultury při českém předsednictví v Radě EU. Baxa dále řekl, že má v plánu ve větší míře připomínat významné okamžiky českých a československých dějin.

Zbyněk Stanjura a Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Ministr financí Stanjura musí začít škrtat. A hned

Nový ministr financí Zbyněk Stanjura to vážné nemá lehké. Na druhou stranu, nejbolestivější opatření se mají dělat hned po volbách a pandemie, respektive nutnost dostat veřejné finance z „pandemického módu“, může představovat záminku k nim.

Přečíst článek

Nová ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se chce zaměřit na otázky spojené s klimatickou změnou, ochranu pitné vody, zavádění obnovitelných zdrojů energie a omezení uhlí, evropský Green Deal či dořešení havárie na Bečvě. Chce také navázat užší spolupráci s ministerstvy zemědělství, průmyslu a obchodu či dopravy. Fiala zmínil, že jde o jediný resort, ze kterého odchází dosavadní ministr Richard Brabec (ANO) po osmi letech ve funkci.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) považuje za důležité dostávat poznatky aplikovaného výzkumu do praxe a hledat pro vědu a výzkum nové zdroje. Chce se inspirovat úspěšnými zeměmi a navázat na své kontakty v Izraeli či na Tchaj-wanu. Ministr pro legislativu a šéf Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty) chce dbát na kvalitu vládních návrhů, jejich jednoduchost, promyšlenost a provázanost. Pro ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) je prioritou kromě přípravy českého předsednictví v Radě EU zlepšit koncepční a argumentační přípravu vlády na diskuse o evropské politice a legislativě.

Po jmenování Nekuly bude mít Fialova vláda 18 členů, z toho tři jsou ženy. Po pátečním prvním zasedání se znovu sejde 22. prosince a také mezi svátky. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru, přípravu rozpočtu na příští rok nebo dopady zdražování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme