Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rok 2021: Země v nouzi a bod politického zlomu

Vítěz voleb: koalice Spolu
ČTK
Jana Havligerová

Česko vstoupilo do roku 2021 s tehdy nejvyšším indexem rizika koronavirové epidemie devadesáti bodů ze sta. To ještě platila tabulka PES. Situace byla neutěšená dokonce i podle premiéra Andreje Babiše (ANO). Jak uvedl v novoročním projevu, nedařilo se zkrotit covidovou nákazu, za naději označil očkování. To ale, jak vidíme ve zpětném zrcátku, značně pokulhávalo téměř celý rok.

Reklama

Vakcinace se také místo naděje proměnila ve zmar pro ministra zdravotnictví Blatného. Tvrdě hájil pozici, že v Česku se bude očkovat jen séry schválenými Evropskou lékovou agenturu. Prezident Zeman tvrdě prosazoval nákup ruské vakcíny Sputnik, Blatného odpor vůči takovému kroku, jak po čase sám připustil, mu nakonec zlomil vaz.

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Sputnik sehrál roli i v jedné z nejsledovanějších kauz roku: Zamýšlené cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. V době, kdy bezpečnostní komunita i politické špičky už věděli, že při výbuších muničních skladů ve Vrběticích hrálo hlavní roli Rusko. Jak to s moskevskou misí mělo být, dodnes není úplně jasné. Kauza však na čas mediálně přebila fakt, že se země potácí z jedno nouzového stavu do druhého a Babišův kabinet chaoticky přebíjí jedno proticovidové opatření druhým.

Na chaos doplatili školáci a studenti, drobní živnostníci i firmy. Úlevu v koronavirové krizi přinesly teprve letní měsíce. A to už se země pomalu chystala na říjnové parlamentní volby. Vyhrály je koalice Spolu a PirStan. Povolební situaci zdramatizovala nejen nemoc hlavy státu, ale Zeanova nevypočitatelnost v tom, jak se k vítězi voleb zachová.

Noví ministři se ujali úřadů

Noví ministři se ujali úřadů. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru či přípravu rozpočtu

Po pátečním jmenování nové vlády Petra Fialy (ODS) se noví ministři ujali svých úřadů, výjimkou je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Jeho resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V sobotu uvedl předseda vlády do úřadu devět ministrů, sedm členů kabinetu se úřadů ujalo už v pátek, několik hodin poté, co koaliční vládu tvořenou Spolu a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman.

Přečíst článek

Česko má plnohodnotnou vládu, do další roku však vstoupí v trvající pandemické krizi umocněné krizí energetickou a rozpočtovou. Energetická krize se prohlubuje, tvrdě zasáhne nejen domácnosti a živnostníky, ale i velké firmy s energeticky náročnou výrobou. Zásadně ovlivní celou ekonomiku. Jaké škody ve společnosti napáchá nová varianta koronaviru omikron, ještě ani neumíme odhadnout. Nový rok 2022 ale určitě nebude procházka růžovým sadem.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme