Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální trh práce se z koronakrize nezotaví nejméně do roku 2023

Globální trh práce se z koronakrize nezotaví nejméně do roku 2023
ILO / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Nejméně 220 milionů lidí po celém světě zůstane letos bez práce. To je mnohem více než před pandemií nemoci covid-19. Míra nezaměstnanosti bude činit 6,3 procenta. Globální trh práce se z pandemie nezotaví nejméně do roku 2023. Do té doby se ještě více prohloubí stávající nerovnosti na pracovním trhu. Uvedla to ve svém výhledu Mezinárodní organizace práce (ILO).

Reklama

V příštím roce se má situace o něco zlepšit - bez práce bude 205 milionů lidí a míra nezaměstnanosti se sníží na 5,7 procenta. V roce 2019, tedy před pandemií, nemělo práci 187 milionů lidí a míra nezaměstnanosti činila 5,4 procenta.

„Růst zaměstnanosti nebude nejméně do roku 2023 stačit, aby vyrovnal utrpěné ztráty,” uvedla ILO.

Ekonom ILO a hlavní autor zprávy Stefan Kühn agentuře Reuters řekl, že skutečný dopad na trh práce je dokonce ještě větší, pokud se zohlední zkrácená pracovní doba zavedená pro mnoho zaměstnanců a další faktory. Celkově odhaduje, že zkrácení pracovní doby v roce 2020 ve srovnání s rokem 2019 odpovídá 144 milionům pracovních míst na plný úvazek.

„Nezaměstnanost nevystihuje dopad (pandemie) na pracovní trh,” dodal Kühn. Poznamenal, že zatímco ve Spojených státech po masivních propouštěních začala opět vznikat nová pracovní místa, jinde, zvláště v Evropě, zůstává mnoho lidí v režimu zkrácené pracovní doby.

Nejhůře zasaženi růstem nezaměstnanosti byly ženy, mladí lidé a dvě miliardy osob pracujících v tzv. šedé ekonomice.

V porovnání s rokem 2019 je také nyní po celém světě o 108 milionů lidí více zařazeno do kategorie chudých nebo extrémně chudých.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hollywoodská herečka Gwyneth Paltrowová vyhrála soud s mužem, který ji žaloval kvůli zraněním utrpěným při srážce na sjezdovce v americkém státu Utah v roce 2016.

Stále více Američanů žije od výplaty k výplatě. Bohatí raději přechází k „tichém luxusu”

Přečíst článek
Česko premiantem Evropy. Má nejnižší nezaměstnanost

Česko premiantem Evropy, má nejnižší nezaměstnanost. Nejhůř je ve Španělsku a Řecku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme