Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Zeman není schopen práce. Senátoři řeší převod pravomocí

Miloš Vystrčil, předseda Senátu
ČTK

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza podle vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala značně nejistá. Oznámil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to překvapivá a nedobrá zpráva.

Reklama

Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Vystrčil také uvedl, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá. Možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech je proto málo pravděpodobná.

Předseda Senátu oznámil, že Ústřední vojenská nemocnice o prezidentově stavu informovala vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře minulou středu 13. října. Ten dnes Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví.

Senát začal rovněž řešit odebírání pravomocí prezidenta po dobu jeho indispozice. „Jiná možnost nepřichází do úvahy, než kdy a jakým způsobem aktivujeme článek 66 Ústavy,“ řekl Vystrčil. Přítomní zástupci senátorských klubů rovněž nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a šéfa sněmovny.

V úterý se tak vedení Senátu sejde s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu, kdy Zeman nebude schopen svůj úřad vykonávat. 

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) by byl s aktivací článku 66 Ústavy opatrný. Měla by to podle něj udělat případně až nová sněmovna, která bude odrážet rozložení sil po nedávných volbách. Vondráček to řekl České televizi (ČT). Zdůraznil, že nyní je ještě několik týdnů čas, protože ustavující schůze sněmovny se sejde 8. listopadu a několik dní potrvá. „Teprve poté bude premiér skládat demisi a při tomto úkonu uvidíme, v jaké kondici bude pan prezident,” podotkl Vondráček. Současná sněmovna už podle něj převod pravomocí určitě řešit nebude. „Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí,” uvedl Vondráček.

Záznam z tiskové konference předsedy Senátu sledujte zde:

Záznam briefingu předsedy Senátu Miloše Vystrčila

„Není to dobrá zpráva”, řekl Babiš Radiožurnálu krátce poté, co předseda Vystrčil zveřejnil obsah dopisu týkající se zdravotní způsobilosti prezidenta. Předseda dosluhující vlády je připraven jednat o dalším postupu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli, Senátem i se zástupci nově se formující vládní koalice Spolu s Piráty a STAN.

„Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,” uvedl Babiš. Na tahu je teď podle něj hlavně Senát, současné sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu. Zda tato situace povede k převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice na ostatní nejvyšší ústavní činitele, nechtěl premiér předjímat. „Zatím nejsem schopen říct, co se stane,” dodal Babiš.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme