Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Zeman. Kontroverzní prezident

Miloš Zeman – první přímou volbou zvolený, ale kontroverzní prezident kvůli své náklonnosti k Rusku a Číně, výrokům, za které se musel soudně omluvit, či zaměstnávání kancléře Vratislava Mynáře

Miloš Zeman (nar. 28. září 1944) je český politik, ekonom a prognostik. Od roku 2013 je prezidentem České republiky, do funkce byl zvolen jako první hlava státu přímou volbou. Mandát obhájil v roce 2018. V letech 1993 až 2001 byl předsedou ČSSD, v letech 1996 až 1998 předsedou Poslanecké sněmovny a v letech 1998 až 2002 předsedou vlády. Kontroverzní postava české politiky kvůli své dřívější náklonnosti k Rusku a Číně, výrokům, za které se musel nařízením soudu omluvit, nebo zaměstnáváním na Pražském hradě neméně kontroverzního Vratislava Mynáře, který dosud nezískal bezpečnostní prověrku pro stupeň „přísně tajné“.

Bývalý prezident Miloš Zeman

Zeman je v Motole. Podrobil se operaci

Bývalý prezident Miloš Zeman byl dnes hospitalizován kvůli náhlému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Lékaři nemocnice v pražském Motole ho proto operovali, uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že hospitalizace souvisí i s cukrovkou, kterou devětasedmdesátiletý exprezident dlouhodobě trpí, a bude trvat zhruba týden.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Občan Zeman pronesl projev. Nemá co nabídnout, ale nebezpečný zůstává

Přečíst článek

Češi oznámkovali působení Petra Pavla. Je lepší než Zeman, ale neumí řešit politické spory

Přečíst článek
Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech.

Mynářova firma vrátila šestimilionovou dotaci na přestavbu penzionu. Může to být polehčující okolnost

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před 12 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie. Jako první na to upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář rezignoval. Rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s účinností od dnešního dne. Ve funkci ho nahradí Jana Vohralíková, kterou si vybral nastupující prezident Petr Pavel. Po odchodu z prezidentské kanceláře se nechce Mynář ucházet o žádnou pozici ve státní správě, chce se hlavně věnovat rodině a pravidelně se potkávat i se Zemanem.

Přečíst článek
Petr Pavel složil prezidentský slib

Stanislav Šulc: Klíčové úkoly pro nového prezidenta. Uspěje?

Bývalý armádní generál Petr Pavel se stal dalším prezidentem České republiky. Po splnění slavnostního slibu se ujme nejvyššího úřadu v zemi po Miloši Zemanovi. Zrekapitulujme, že Petra Pavla do úřadu vynesly hlasy 3,4 milionu voličů. Naopak druhého kandidáta podpořilo 2,4 milionu lidí. Stát se prezidentem 10,7 milionu lidí je první a nejdůležitější úkol pro Petra Pavla, který ještě před inaugurací objížděl regiony, které mu nebyly příliš nakloněny. Není to však zdaleka úkol jediný. Tady jsou klíčové úkoly, které budou za pět let rozhodovat o tom, jestli Petr Pavel byl dobrým lídrem této země, nebo jej čeká upadnutí v zapomnění.

Přečíst článek
Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu. Po složení slibu vystřídá Zemana v čele státu dnes odpoledne Petr Pavel. Na Hradčanském náměstí se za deště shromáždila asi stovka lidí, mnozí si o půlnoci připíjeli šampaňským a skandovali „Konečně!".

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Češi budou mít opět seriózního prezidenta, píše Süddeutsche Zeitung

S odchodem Miloše Zemana končí v České republice éra, kdy nejméně polovina lidí při pomyšlení na hlavu státu pociťovala stud, nadcházející čtvrtek proto bude pro mnohé Čechy vysvobozením. V komentáři to napsal deník Süddeutsche Zeitung, podle kterého je nastupující prezident Petr Pavel konzervativní a otevřený diskuzím.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Afér je s politickým působením končícího prezidenta Miloše Zemana spojeno mnoho. Byl mistrný hráč vnitropolitických šachů. Zemanovi političtí souputníci, stejně jako političtí pozorovatelé a voliči byli buď jeho skalní fanoušci, anebo ho opravdu nemuseli. Lhostejným nechával málokoho. Provokoval, přeháněl i lhal. Hanebný byl jeho výklad Ústavy i odmítání ústavních zvyklostí. Ty nazýval idiocií. Nikdy ale – přes svoje zahraničně-politické čínské a ruské eskapády – nezpochybnil členství Česka v NATO, shrnuje dneškem končící Zemanovo působení v politice komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek
Zleva prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera a čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min si připíjejí 25. září 2019 v Praze na slavnostní recepci uspořádané čínskou ambasádou při příležitosti 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů.

Lukáš Kovanda: Plány končícího „přítele Pekingu“ Zemana vyvážit obchod Česka s Čínou padly. Schodek je rekordní

Za vlády prezidenta Miloše Zemana, jemuž právě dnes končí jeho druhý pětiletý mandát, se schodek obchodu Česka s Čínou více než zdvojnásobil. V uplynulých deseti letech se tak nepodařilo ani zčásti dostat obchodní vztahy obou zemí do vyváženější polohy. Právě naopak. V posledních letech schodek narůstá dramatickým tempem a loni vykázala svoji historicky suverénně nejvyšší úroveň.

Přečíst článek
Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Mediální zástupce ESB Karel Samec řekl, že firma o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.

Přečíst článek
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění.

Milionáři z Hradu. Kancléř Mynář si za deset let vydělal 17 milionů

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění. Tajemník hlavy státu Jaroslav Hlinovský získal v čele sekretariátu prezidenta 8,3 milionu Kč čistého a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si jako šéf tiskového odboru přišel na necelých sedm milionů. Údaje získal od prezidentské kanceláře deník MF Dnes.

Přečíst článek
Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Správa Pražského hradu krátce před koncem mandátu prezidenta Miloše Zemana prodloužila smlouvy na prodej lístků a pronájem prostor ve Zlaté uličce podnikateli Robertu Uksovi, což je Zemanův podporovatel. Informuje o tom deník E15. Podle něj jsou smlouvy velmi výhodné, Uksa má v místě jeden z nejlevnějších pronájmů. Hrad ale tvrdí, že politické preference roli nehrály. Uksa také nevidí na prodloužení nic nestandardního.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme