Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Zeman. Kontroverzní prezident

Miloš Zeman – první přímou volbou zvolený, ale kontroverzní prezident kvůli své náklonnosti k Rusku a Číně, výrokům, za které se musel soudně omluvit, či zaměstnávání kancléře Vratislava Mynáře

Miloš Zeman (nar. 28. září 1944) je český politik, ekonom a prognostik. Od roku 2013 je prezidentem České republiky, do funkce byl zvolen jako první hlava státu přímou volbou. Mandát obhájil v roce 2018. V letech 1993 až 2001 byl předsedou ČSSD, v letech 1996 až 1998 předsedou Poslanecké sněmovny a v letech 1998 až 2002 předsedou vlády. Kontroverzní postava české politiky kvůli své dřívější náklonnosti k Rusku a Číně, výrokům, za které se musel nařízením soudu omluvit, nebo zaměstnáváním na Pražském hradě neméně kontroverzního Vratislava Mynáře, který dosud nezískal bezpečnostní prověrku pro stupeň „přísně tajné“.

Bývalý prezident Miloš Zeman

EU v nynější podobě je bezpečnostním rizikem, uvedl Zeman na semináři hnutí SPD

Za jedno z bezpečnostních rizik označil bývalý prezident Miloš Zeman Evropskou unii v její nynější podobě. Vymazává pojem státu a národa, uvedl Zeman na dnešním semináři opozičního hnutí SPD ve Sněmovně o výhledu geopolitické a bezpečnostní situace. V souvislosti s EU pokládá někdejší prezident za bezpečnostní hrozbu také Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal).

Přečíst článek
Exprezident Miloš Zeman

Miloš Zeman: Andrej Babiš věřil, že mě z nemocnice už nepustí. Proto nepřijal nabídku stát se premiérem

Přečíst článek

OBRAZEM: Slavící Klaus, přesvědčující Havel i ochutnávka piv na Žižkově. Připomeňte si vstup Česka do EU

Přečíst článek

Expremiér Bohuslav Sobotka: Zeman se vždy rozhodoval prorusky. A na Babiše jsme nenašli recept

Přečíst článek
Zeman zesměšnil Fialův kabinet, nazval ho vládou amatérů. A sklidil potlesk

Zeman zesměšnil Fialův kabinet, nazval ho vládou amatérů. A sklidil potlesk

Nemocí Česka je nekompetentnost vlády šířící se do dalších a dalších oblastí, řekl na dnešním semináři Evropa a svět 2030 pořádaném v Poslanecké sněmovně poslanci SPD bývalý prezident Miloš Zeman. Podle něj je kabinet odborně nekompetentní, je vládou amatérů. Lékem na tuto nemoc jsou svobodné volby, uvedl Zeman.

Přečíst článek
Bývalý český prezident Miloš Zeman

Stanislav Šulc: Občan Zeman pronesl projev. Nemá co nabídnout, ale nebezpečný zůstává

Exprezident Miloš Zeman ze své pracovny přednesl odložený projev. Původně jej měl národu nabídnout již v průběhu vánočních svátků, kvůli pietní atmosféře se však rozhodl svou filipiku na současné poměry o pár dnů odložit. Po dnešním zveřejnění několikaminutového vzkazu je zřejmé, že Zeman již nemá společnosti co nabídnout. Jen škodolibé podněcování k nepokojům.

Přečíst článek
Český prezident Petr Pavel

Češi oznámkovali působení Petra Pavla. Je lepší než Zeman, ale neumí řešit politické spory

Prezidenta Petra Pavla lidé za jeho dosavadní působení v čele státu při známkování jako ve škole hodnotili v průměru trojkou. Ve všech pěti dotazovaných oblastech byl Pavel hodnocený lépe než jeho předchůdce Miloš Zeman, vyplynulo z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Když politici zahodí šanci raději mlčet

Sněmovna minulý čtvrtek žila mimořádnou schůzí k energetice, poslanec Babiš už nadcházejícím státním svátkem. V jeho téměř hodinovém projevu o energetice nepadlo pomalu ani slovo, věnoval se tomu, co se podle něj občané nedozvědí. „Zítra budete, vážení spoluobčané, slyšet, jak je to všechno skvělé. No, není to skvělé. Nám totiž tady téměř nic nepatří. Nemáme ani jednu vlastní státní banku, nemáme ani jeden vlastní řetězec. O tom zítra neuslyšíte. Budeme slyšet ty tradiční provládní plky.“ Ano, máme holé ruce, jen Babiš má Agrofert.

Přečíst článek
Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech.

Mynářova firma vrátila šestimilionovou dotaci na přestavbu penzionu. Může to být polehčující okolnost

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před 12 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie. Jako první na to upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář rezignoval. Rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s účinností od dnešního dne. Ve funkci ho nahradí Jana Vohralíková, kterou si vybral nastupující prezident Petr Pavel. Po odchodu z prezidentské kanceláře se nechce Mynář ucházet o žádnou pozici ve státní správě, chce se hlavně věnovat rodině a pravidelně se potkávat i se Zemanem.

Přečíst článek
Petr Pavel složil prezidentský slib

Stanislav Šulc: Klíčové úkoly pro nového prezidenta. Uspěje?

Bývalý armádní generál Petr Pavel se stal dalším prezidentem České republiky. Po splnění slavnostního slibu se ujme nejvyššího úřadu v zemi po Miloši Zemanovi. Zrekapitulujme, že Petra Pavla do úřadu vynesly hlasy 3,4 milionu voličů. Naopak druhého kandidáta podpořilo 2,4 milionu lidí. Stát se prezidentem 10,7 milionu lidí je první a nejdůležitější úkol pro Petra Pavla, který ještě před inaugurací objížděl regiony, které mu nebyly příliš nakloněny. Není to však zdaleka úkol jediný. Tady jsou klíčové úkoly, které budou za pět let rozhodovat o tom, jestli Petr Pavel byl dobrým lídrem této země, nebo jej čeká upadnutí v zapomnění.

Přečíst článek
Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu. Po složení slibu vystřídá Zemana v čele státu dnes odpoledne Petr Pavel. Na Hradčanském náměstí se za deště shromáždila asi stovka lidí, mnozí si o půlnoci připíjeli šampaňským a skandovali „Konečně!".

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Češi budou mít opět seriózního prezidenta, píše Süddeutsche Zeitung

S odchodem Miloše Zemana končí v České republice éra, kdy nejméně polovina lidí při pomyšlení na hlavu státu pociťovala stud, nadcházející čtvrtek proto bude pro mnohé Čechy vysvobozením. V komentáři to napsal deník Süddeutsche Zeitung, podle kterého je nastupující prezident Petr Pavel konzervativní a otevřený diskuzím.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Afér je s politickým působením končícího prezidenta Miloše Zemana spojeno mnoho. Byl mistrný hráč vnitropolitických šachů. Zemanovi političtí souputníci, stejně jako političtí pozorovatelé a voliči byli buď jeho skalní fanoušci, anebo ho opravdu nemuseli. Lhostejným nechával málokoho. Provokoval, přeháněl i lhal. Hanebný byl jeho výklad Ústavy i odmítání ústavních zvyklostí. Ty nazýval idiocií. Nikdy ale – přes svoje zahraničně-politické čínské a ruské eskapády – nezpochybnil členství Česka v NATO, shrnuje dneškem končící Zemanovo působení v politice komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme