Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Delta udeřila. Akcie evropských cestovek padají

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Vytoužený nárůst turismu se ani toto léto nejspíš neodehraje, míní investoři. Daří se outdooru.

Reklama

Mělo to být léto postupného návratu k normálnímu životu. Namísto toho se ale šíří nové mutace koronaviru a evropské vlády opět přemýšlejí, jak zabránit další katastrofě. Navzdory očkování a schválenému covid pasu turismus po starém kontinentě stále neprobíhá tak snadno jako před pandemií. A to si vybírá své oběti také na akciových trzích. Tou největší se staly akcie evropských cestovek.

„Navzdory tomu, že cestovky letos budou mít lepší byznys než loni, návrat k předcovidovým tržbám je zatím stále v nedohlednu,“ uvedla pro agenturu Bloomberg analytička britské finanční skupiny Hargreaves Lansdown Susannah Streeterová. „Nejhorší je nejistota. Na jedné straně sice země některá omezení ruší, jiné země ale zase naráz vše uzavírají. A nikdo nechce skončit v daleké zemi uzavřený na hotelu s televizním ovladačem v ruce,“ dodala.

Streeterová tak naráží na paradox, že ačkoli cestovní kanceláře budou mít letos lepší výsledky než loni, investoři přesto počítali s ještě rychlejším návratem dobrých časů. Bloomberg připomíná, že zatímco evropské akciové indexy v posledních měsících posilují, The Stoxx 600 Travel and Leisure Index od dubna ztratil sedm procent, což z něj činí jeden z nejhůře performujících sektorů vůbec. Proti tomu stojí například situace v USA, kde poptávka po letech vystřelila tak rychle, až mají aerolinky problém shánět personál.

Velkým problémem jsou zejména restrikce ve Velké Británii, jejíž obyvatelé patří k nejdůležitějším návštěvníkům zejména Španělska a Portugalska. V letoviscích těchto zemí tak lze očekávat vůbec nejhorší situaci a v důsledcích možná také pokles cen nemovitostí.

Daří se outdooru

Paradoxně však jedna část tohoto sektoru je na tom lépe než před pandemií. A tou jsou společnosti vyrábějící a prodávající nejrůznější vybavení na outdoorovou turistiku. „Například akcie společností Dometic Group, výrobce outdoorové vybavení, a Trigano, prodejce mobilních domů a karavanů, vyrostly jen za letošek o 30 procent,“ uvádí Bloomberg.

Navzdory tomu však turismus zůstane jedním z pandemií nejpostiženějších sektorů. Podle odhadů OSN se účet za pandemii jen v této části ekonomiky vyšplhá na neuvěřitelné čtyři biliony dolarů (jen za rok 2021 to má být 2,4 bilionu) a návrat k předpandemickým hodnotám nepřijde dříve než v příštím roce. Nejhorší pokles ekonomiky v důsledku propadu turismu se očekává ve střední Americe, dále pak v jihovýchodní Asii a severní Africe, což může vést ke zhoršení životních podmínek a případné další migrační vlně.

Foto: Stanislav Šulc / Newstream

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme