Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé se vrací do restaurací. Tržby gastro podniků jsou ale pořád o čtvrtinu nižší

Lidé se s postupným rozvolněním vrací do restaurací.
Lokál Dlouhááá
 ČTK

Tržby gastronomických podniků s postupným rozvolňováním rostou, zvyšuje se i počet otevřených zařízení. Uvedla to společnost Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Po znovuotevření vnitřních prostor restaurací jejich počet vzrostl o 10 procent a počet účtenek stoupl o 22 procent. Oproti stejnému období v roce 2019 má ale stále otevřeno o pětinu méně restaurací a tržby jsou o 24 procent nižší.

Reklama

„Průměrné květnové denní tržby podniků byly o 75 procent vyšší ve srovnání s obdobím před otevřením zahrádek a o 34 procent vyšší oproti období po jejich otevření. I v případě pondělních tržeb, kdy byly poprvé otevřené vnitřní prostory restaurací, jsme zaznamenali obdobný trend,” obchodní ředitel Storyous Jan Kosek. Doplnil, že vývoj je naštěstí pozitivní a doufá, že přispěje k oživení odvětví. Spoléhá přitom na letní sezonu.

Provoz zahrádek stravovacích podniků vláda po nuceném uzavření v boji proti koronaviru povolila od 17. května. V interiérech se mohou hosté znovu posadit od pondělí 31. května. Vstup je však povolený pouze lidem, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech nemoc covid-19 prodělali. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři hosté, pokud to nejsou členové jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy minimálně 1,5 metru.

Vzhledem k rozvolnění protiepidemických opatření vláda už podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nepočítá s prodloužením kompenzačních programů. Profesní organizace ale varují před jejich ukvapeným ukončením. Podnikatelé totiž kvůli nastaveným pravidlům čelí nadále omezením. „Je nezodpovědné rušit kompenzace v cílové rovince. Kupujeme si tím rychlý restart ekonomiky. Nejedná se tak o výdaj, ale o investici,” uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky vláda znovu uzavřela od 18. prosince.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražská restaurace Aromi zabodovala v prestižním žebříčku. Je jednou z nejlepších na světě

Přečíst článek
Jídlo je v bizarní restauraci vynikající

FOTOGALERIE: Groteskní rakouská hospoda láká celebrity. Jedl zde i Karel Gott

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme