Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé se vrací do restaurací. Tržby gastro podniků jsou ale pořád o čtvrtinu nižší

Lidé se s postupným rozvolněním vrací do restaurací.
Lokál Dlouhááá
 ČTK

Tržby gastronomických podniků s postupným rozvolňováním rostou, zvyšuje se i počet otevřených zařízení. Uvedla to společnost Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Po znovuotevření vnitřních prostor restaurací jejich počet vzrostl o 10 procent a počet účtenek stoupl o 22 procent. Oproti stejnému období v roce 2019 má ale stále otevřeno o pětinu méně restaurací a tržby jsou o 24 procent nižší.

„Průměrné květnové denní tržby podniků byly o 75 procent vyšší ve srovnání s obdobím před otevřením zahrádek a o 34 procent vyšší oproti období po jejich otevření. I v případě pondělních tržeb, kdy byly poprvé otevřené vnitřní prostory restaurací, jsme zaznamenali obdobný trend,” obchodní ředitel Storyous Jan Kosek. Doplnil, že vývoj je naštěstí pozitivní a doufá, že přispěje k oživení odvětví. Spoléhá přitom na letní sezonu.

Provoz zahrádek stravovacích podniků vláda po nuceném uzavření v boji proti koronaviru povolila od 17. května. V interiérech se mohou hosté znovu posadit od pondělí 31. května. Vstup je však povolený pouze lidem, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech nemoc covid-19 prodělali. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři hosté, pokud to nejsou členové jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy minimálně 1,5 metru.

Vzhledem k rozvolnění protiepidemických opatření vláda už podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nepočítá s prodloužením kompenzačních programů. Profesní organizace ale varují před jejich ukvapeným ukončením. Podnikatelé totiž kvůli nastaveným pravidlům čelí nadále omezením. „Je nezodpovědné rušit kompenzace v cílové rovince. Kupujeme si tím rychlý restart ekonomiky. Nejedná se tak o výdaj, ale o investici,” uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky vláda znovu uzavřela od 18. prosince.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Restaurace La Gare

Lanýžový tatarák i tarte flambée: La Gare servíruje Francii v plné síle

Přečíst článek
Wagyu striploin steak

REPORTÁŽ: Nejlepší Wagyu steak v Dubaji nabízí restaurant Attiko. A za lidovku

Přečíst článek
Doporučujeme