Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek je k nezastavení

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
ČTK
Jana Havligerová

Fialova vláda oznámila, že nehodlá prodlužovat nouzový stav, ten tak skončí o půlnoci 25. prosince. Omezte se sami, o Vánocích se nesetkávejte, nepořádejte večírky, a to ani na Silvestra. „Už nežijeme v komunismu, aby lidem musel ÚV KSČ něco nařizovat,“ vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (na snímku).

Reklama

O den později ohlásil, že vládě navrhne omezení otevírací doby na Štědrý den do 12:00 a uzavření obchodů 25. prosince. Možná si měl předem zjistit, že to už je léta normální praxe. Ale ono to spíš souvisí s celkovým postojem k pandemii, který se dá shrnout do slůvka – uvidíme. Tak jen abychom po svátcích nezírali, jak velký náskok covid už zase má.

Nový ministerský předseda se s vládou dohodl, že různé nápady a změny nebudou jednotliví členové kabinetu pouštět do prostoru bez předchozí diskuze. Veřejnost se podle Fialy bude dozvídat jen to, co už bude projednané, domluvené a na co již bude mít vláda nějaký názor. Tak platí. Každý jeden ministr, který ujednání poruší, bude ona výjimka, co potvrzuje pravidlo.

Expremiér Babiš se těžko vyrovnává s tím, že je definitivně pouhý řadový poslanec. Tak sám sebe začal nazývat předsedou opozice. Taková funkce sice neexistuje, ale není všem dnům konec. Ve světě, do kterého se odebrala jeho mysl, možná záhy povýší dokonce na šéfa zeměkoule.

Kandidát pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský při návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech 7. prosince 2021.

Politický diář: Hlavně neskákat na špek, piráti

Prezident Zeman nejmenováním Jana Lipavského (na snímku při návštěvě hlavy státu v Lánech) na post ministra zahraničí zamířil na nejslabší článek pětikoalice. Doufejme, že mu piráti neskočí na špek, a nezačnou se bouřit proti nastolení vlády. Snad jim dojde, že trvat na tom, aby vláda byla jmenována kompletně včetně jejich kandidáta, může znamenat i několika měsíční odklad nástupu nového kabinetu. Zhoubný odklad.

Přečíst článek

Tomio Okamura, předseda SPD

Politický diář Jany Havligerové: Tlačenice na Pražský hrad

Národní rozpočtová rada varuje novou vládu, že rozpočtové provizorium, které plánuje, musí komunikovat velice transparentně. Zahraniční investoři by si ho jinak mohli vyložit jako důsledek politické nestability. Budoucí ministr financí Stanjura si vzal radu k srdci a důsledně vysvětluje: Rozpočtové provizorium bude. Basta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme