Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusů v Česku přibývá. Pošramocené vztahy s Moskvou na tom nic nemění

Vyhoštění ruští diplomaté z ČR odlétají zpět do Moskvy.
ČTK
Dalibor Martínek

Počet cizinců v Česku stále stoupá. To je věta, která opět otevírá aktuální zprávu o migraci do Česka, již vydává každé čtvrtletí ministerstvo vnitra. Navzdory vrbětické kauze stále přibývá i Rusů, realitní trh ale jejich přítomnost v Česku nekřiví.

Reklama

Ve druhém čtvrtletí roku bylo v zemi registrováno 668 tisíc osob cizí státní příslušnosti. Ať už jde o trvalý či přechodný pobyt. V prvním čtvrtletí to bylo 656 tisíc lidí, což byl proti předchozímu čtvrtletí také nárůst.

Nejvíce je v Česku tradičně registrováno Ukrajinců. Nyní je to 183 tisíc lidí, což je o sedm tisíc víc než v prvním čtvrtletí. Vnitro k číslům nepodává výklad, nicméně lze dovodit, že půjde zejména o sezonní pracovníky. Na druhém místě jsou Slováci (125 tisíc), třetí, stejně jako v předchozím čtvrtletí, jsou Vietnamci (64 tisíc).

Čtvrtou největší zahraniční entitou v Česku jsou Rusové. Ostatní národnosti nedosahují ani polovičních čísel Rusů.

U Rusů jsou dva zajímavé aspekty. Prvním je známá jarní diplomatická roztržka. V dubnu, při emotivní tiskové konferenci, oznámili premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček vyhoštění ruských diplomatů kvůli odhalené účasti ruských špionů na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Situace se rozrostla do mezinárodního skandálu. Na české poměry největšího za posledních spoustu let.

Dělník, ilustrační foto

Politici kritizují migraci, firmy ale cizince potřebují

Programy politických stran před říjnovými sněmovními volbami hýří slovem migrace. Některá hnutí a strany ji odmítají či kritizují, ale realita je diametrálně odlišná: Cizinců v České republice léta přibývá a ve firmách a službách je jich potřeba dokonce ještě daleko víc.

Přečíst článek

Nájezdy Rusů na nemovitosti v Česku se nekonají

Česko poslalo zpět do Ruska přes šedesát zaměstnanců ambasády, a také jejich rodinné příslušníky. Rusko reagovalo podobnými čísly. Český dům v Moskvě, obří budova, kterou si země v Rusku pořídila a platí její chod, se stala domem duchů.

Jaký mělo zpřetrhání diplomatických vztahů vliv na přítomnost Rusů v Česku? Žádný. Rusů je v zemi nyní podle oficiálních čísel registrováno 45 a půl tisíce. V prvním pololetí to bylo 44 tisíc.

Druhý moment ruské přítomnosti v Česku se týká realitního trhu. Ceny bytů i přes koronakrizi stále stoupají. Aktuálně stojí metr čtvereční nového bytu v Praze přes sto dvacet tisíc korun. Panuje obecné přesvědčení, že za růstem cen jsou i Rusové, kteří do bytů různě po Evropě bezpečně parkují peníze.

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Developeři však tento obraz nepotvrzují. „Zahraniční klienti tvoří zhruba čtvrtinu celkového počtu kupujících. Z cizinců tvoří více než polovinu Slováci. Následují lidé z bývalého Sovětského svazu, u nichž však již delší dobu sledujeme postupný úbytek,“ tvrdí Ondřej Šťastný, který pracuje pro největšího developera v zemi, společnost Central Group Dušana Kunovského.

Zpráva ministerstva vnitra se také věnuje nelegální migraci. Podle údajů úřadu přišlo do Česka za první pololetí letošního roku nelegálně 5430 lidí. To je víc než dvakrát tolik, jako za stejné období loňského roku. Převažují Ukrajinci.


Počet cizinců v Česku (k 30.6.2021)

1.    Ukrajina    183 250
2.    Slovensko    126 720
3.    Vietnam    64 261
4.    Rusko        45 488
5.    Polsko        20 805
6.    Německo    20 799
7.    Rumunsko    19 086
8.    Bulharsko    18 245
9.    Mongolsko    10 740
10.  Maďarsko    9 485

Zdroj: MVČR

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme