Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babišova vláda odolala dalšímu pokusu o svržení. Podrželi ji komunisté

Premiér Andrej Babiš (ANO)
ČTK
 ČTK

Menšinová vláda ANO a ČSSD odolala ve sněmovně dalšímu pokusu části opozice o vyslovení nedůvěry. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) podrželi komunisté, kteří jej do poloviny dubna tolerovali a při hlasování opustili jednací sál. Ke svržení vlády se tak v dolní komoře nenašlo potřebných nejméně 101 hlasů.

Reklama

K hlasování se poslanci dostali po 12 hodinách debaty. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 89 poslanců, proti jich bylo 82. Zbylých 29 poslanců nebylo přítomno v jednacím sále. Vedle komunistů nehlasovali ani někteří poslanci koaličních ANO a ČSSD, opoziční pirátka Lenka Kozlová, která se z jednání omluvila ze zdravotních důvodů, a nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko.

Babišův kabinet čelil návrhu na vyslovení nedůvěry potřetí. Podnět podali poslanci koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN. Jejich lídři mimo jiné tvrdí, že kabinet nezvládl boj s epidemií nového koronaviru a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem. Poukazují i na údajný Babišův střet zájmů a jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. Šéf ODS Petr Fiala za iniciátory schůze řekl, že důvodů pro vyslovení nedůvěry je mnoho a každý den přibývají další.

Ministerský předseda označil svou vládu za úspěšnou. Odmítl podezření ze střetu zájmů, za snahou vyslovit nedůvěru kabinetu vidí úsilí, aby odešel z politiky. Epidemii koronaviru se podle Babiše podařilo zvládnout navzdory opozici, která opatření vlády podle něho zpochybňovala a sabotovala. Sociální demokraté označovali dnešní jednání za ztrátu času.

Komunisté svůj postup zdůvodnili tím, že se chtěli co nejvíce odlišit od iniciátorů schůze. Zároveň, jak uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip, ale chtěli ukázat, že vláda jejich důvěru nemá.

Kabinet ANO a ČSSD čelil prvnímu pokusu o vyslovení nedůvěry v listopadu 2018 kvůli novým informacím v kauze Čapí hnízdo včetně údajného únosu premiérova syna na Krym. V červnu 2019 chtěla opozice kabinet svrhnout kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů, neuspěla. Prezident Miloš Zeman několikrát uvedl, že pokud by vláda dnes padla, nechal by ji vzhledem k blížícím se volbám dovládnout v demisi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme