Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A zase ten Trump. Prokuratura rozšířila obvinění kvůli schovávání tajných dokumentů

A zase ten Trump. Prokuratura rozšířila obvinění kvůli schovávání tajných dokumentů
ČTK/AP
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí novým obviněním ohledně neochoty vzdát se utajovaných dokumentů po odchodu z úřadu. Prokurátoři jej nově mimo jiné viní z pokusu vymazat záznamy z bezpečnostních kamer ve svém floridském sídle, které vyšetřovatelé požadovali. Aktualizovaná obžaloba také přidává dalšího z Trumpových podřízených, který měl být do pokusu o maření spravedlnosti zapojen, informují americká média.

Reklama

V případu byl dříve obžalovaný také Trumpův osobní asistent Walt Nauta, nově se terčem prokuratury stal správce Trumpova sídla Mar-a-Lago Carlos de Oliveira. Tomu podle prokurátorů exprezident loni v červnu řekl, aby smazal kamerové záznamy, o které předtím ministerstvo spravedlnosti požádalo v obsílce. Žádost souvisela s podezřením, že Nauta na Trumpovu žádost manipuloval s krabicemi plnými vládních dokumentů ve snaze ukrýt je před vyšetřovateli.

Bývalý prezident USA Donald Trump během prvního projevu poté, co byl jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován.

Sběratel obvinění. Trump je nově stíhán kvůli tajným dokumentům

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že byl trestně obviněn z přechování utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle, a označil se za nevinného. Americké ministerstvo spravedlnosti podle agentury AP informaci bezprostředně nepotvrdilo a Bílý dům věc odmítl komentovat. Podle listu The New York Times (NYT) Trump čelí sedmi obviněním, včetně spiknutí, cíleného zatajování dokumentů a nepravdivých prohlášení.

Přečíst článek

De Oliveira nyní čelí obviněním z maření vyšetřování a křivé výpovědi Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle prokuratury řekl hlavními počítačovému technikovi v Mar-a-Lago, že „šéf" žádá smazání záběrů, technik ale odvětil, že neví, jak takový úkon provést.

Obžaloba ma čtyři desítky bodů

Trump podle webu Politico v minulosti vyhlašoval, že s vyšetřovateli „rychle" veškeré požadované záběry sdílel. Nyní je v této souvislosti terčem dvou obvinění, mimo jiné z pokusu „upravit, zničit nebo skrýt" důkazy. K dosud 37bodové obžalobě přibyl také třetí bod, který přidává dodatečné obvinění z úmyslného přechovávání „informací o národní obraně".

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trumpův nátlak. Po prohraných volbách chtěl po guvernérovi Arizony, aby zrušil výsledek, uvádí svědectví

Deník The Washington Post přinesl nové podrobnosti o snahách bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa změnit nepříznivé výsledky voleb v roce 2020. Zjistil, že když si Trump po volbách volal s tehdejším guvernérem státu Arizona Dougem Duceym, snažil se jej přesvědčovat svými výmysly o podvodech s hlasy. Také pověřil svého viceprezidenta Mikea Pence, aby Duceyho kroky následně monitoroval.

Přečíst článek

Rozšíření obžaloby přišlo na pozadí spekulací, že exprezident bude brzy obviněn v jiné větvi vyšetřování, které od loňského listopadu vede zvláštní vyšetřovatel Jack Smith. Ten se zabývá také Trumpovou kampaní proti výsledkům posledních prezidentských voleb a podle všeho aktuálně zvažuje, zda i v této věci vznést obžalobu. Jeho tým se ve čtvrtek sešel s Trumpovými právníky, což bývá jeden z posledních kroků před rozhodnutím ohledně obvinění.

Trump je první obžalovaný exprezident v historii USA

Trump se v červnu stal prvním bývalým prezidentem USA obžalovaným na federální úrovni poté, co velká porota poslala k soudu případ kolem přechovávání vládních záznamů. Trump si po odchodu z funkce na Floridu vzal krabice plné oficiálních listin, ačkoli je podle zákona měl odevzdat archivářům, a následně nebyl ochoten je všechny vrátit. Vše loni v létě vyústilo v neohlášenou razii agentů FBI v Mar-a-Lago, která zajistila i dokumenty podléhající utajení včetně citlivých informací například o americkém jaderném programu či vojenských operacích.

Drahota, štěnice v hotelu a Trumpův duch. Zahraniční turisté ztrácejí zájem o Ameriku

Drahota, štěnice v hotelu a Trumpův duch. Zahraniční turisté ztrácejí zájem o Ameriku

Spojené státy pozbývají nejen kvůli vysokým cenám atraktivity pro cizince. Evropané raději vyrazí do Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Thajska. Málokdo se dnes na zimu chystá na Floridu.

Přečíst článek

De Oliveira by měl poprvé stanout u soudu v pondělí. Trump a Nauta už před soudem prohlásili, že se cítí nevinní, podle Politico ale kvůli dodatečným bodům budou muset k soudu znovu. Začátek hlavní části procesu s exprezidentem je naplánován na květen příštího roku.

Komplikace pro Trumpovu další kandidaturu

Nejde o nic víc než o další zoufalý pokus Bidenovy rodiny a ministerstva spravedlnosti," reagovala Trumpova kampaň na nová obvinění s odkazem na současnou americkou hlavu státu Joea Bidena. Opět Bidena bez důkazů obvinila ze snahy ovlivnit nadcházející prezidentské volby, v nichž Trump chce usilovat o druhý mandát.

Podle deníku The New York Times jsou nová obvinění připomínkou toho, že vyšetřování kauzy utajovaných dokumentů stále běží a může odhalovat další důkazy. Do médií nedávno unikla nahrávka ze schůzky v létě 2021, kde Trump před hosty a spolupracovníky ve svém golfovém klubu mluví o „vysoce důvěrném" dokumentu, přičemž ruchy v pozadí naznačují, že přítomným ukazuje list papíru.

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Přečíst článek

Právě tohoto dokumentu se podle médií týká dodatečné obvinění z přechovávání tajných informací. Agentura AP vývoj označuje za pozoruhodný, neboť obžaloba uvádí, že daný dokument o „vojenské aktivitě v cizí zemi" byl vládě vrácen v lednu 2022. „Ostatní záznamy jmenované v obžalobě jsou takové, které Trump buď předal úřadům v červnu 2022... anebo ty, které FBI našla při srpnové prohlídce Mar-a-Lago," píše AP.

Trump čelí také obžalobě v New Yorku poté, co se soudu na jaře dostal případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016. Zároveň mu stále hrozí obžaloba ve státě Georgia, kde prokuratura okresu Fulton od roku 2021 vede vlastní vyšetřování jeho snahy zvrátit volební porážku.

Silvio Berlusconi zemřel.

Stanislav Šulc: Berlusconi vytvořil archetyp moderního politika. Učil se u něj Trump i Babiš

Zatímco v politickém testamentu Silvia Berlusconiho mnoho vítězství není, na poli byznysu se mu dařilo náramně. A jedním z posledních mužů, kdo jej v byznysu porazil, se stal Daniel Křetínský. Berlusconiho smrt navíc může otevřít dveře PPF, aby rozšířila své působení na evropské mediální scéně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme