Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zloděj Trump? FBI prohledává luxusní resort bývalého prezidenta

FBI prohledává resort Donalda Trumpa
ČTK

Donald Trump je vyšetřovaný mimo jiné kvůli tomu, že po prohraných volbách z Bílého domu odvezl řadu dokumentů či dárků od zahraničních lídrů.

Reklama

Floridský resort Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prohledává americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). O „neohlášené razii“ informoval sám Trump. Operace se týká vyšetřování někdejšího státníka ohledně nakládání s tajnými dokumenty, napsala agentura AP s odvoláním na zdroj blízký záležitosti. FBI a ministerstvo spravedlnosti razii zatím nepotvrdilo. Bílů dům odmítl záležitost komentovat.

"V americké historii doposud nebylo vydané tak významné povolení k prohlídce," uvedl státní zástupce v Palm Beach Dave Aronberg, který případ pospal jako "velkou věc".

„Po práci a spolupráci s příslušnými vládními úřady nebyla tato neohlášená razie v mém domově ani nutná, ani vhodná,“ uvedl Trump v prohlášení. Důvod razie neobjasnil.

Zemřela Ivana Trumpová

Zemřela Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína a manželka nejmocnějšího muže planety

Zemřela Ivana Trumpová, rodačce z Československa a bývalé manželce amerického exprezidenta Donalda Trumpa bylo 73 let, píše zpravodajský web ABC News s odkazem na Trumpovu rodinu.

Přečíst článek

Resort Mar-a-Lago „je momentálně v obležení, napaden a obsazen velkou skupinou agentů FBI,“ napsal exprezident, podle kterého se agenti „vloupali“ i do jeho trezoru. Pokud by se tyto informace potvrdily, jednalo by se o „dramatický" posun ve vyšetřování někdejšího prezidenta, píše AP.

Proti zásahu v Trumpově soukromém sídle v brzkých ranních hodinách středoevropského času se ostře ohradili někteří zástupci Republikánské strany. "Viděl jsem dost. Ministerstvo obrany dospělo do neúnosného stavu agresivního politikaření," okomentoval případ sněmovní lídr republikánů Kevin McCarthy.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio napsal: "Využívání vládní moci k pronásledování politických oponentů je něco, co jsme mockrát viděli v marxistických diktaturách třetího světa".

Vyšetřování probíhá již měsíce

Americká federální prokuratura od května vyšetřuje, zda bývalý prezident při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. Národní archiv USA dříve zjistil, že Trump po konci svého funkčního období do své rezidence na Floridě odvezl krabice s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů. Podle zdroje AP i tří zdrojů stanice CNN akce FBI souvisí právě s tímto vyšetřováním.

To potvrdil i Trumpův syn Eric. Stanici Fox News sdělil, že agenti resort prohledávají v souvislosti s dokumenty, které jeho otec odnesl z Bílého domu. Exprezident podle Erika Trumpa s archivem už měsíce spolupracuje.

Hotel někdejšího prezidenta Donalda Trumpa mění majitele.

Trumpův hotel našel nového majitele. Floridští investoři za něj zaplatili rekordní sumu

Rodinná firma Donalda Trumpa prodala nájemní smlouvu na washingtonský hotel skupině investorů z Miami. Ti chtějí hotel, který patři k symbolům Trumpovy moci v době, kdy byl prezidentem USA, přejmenovat na Waldorf Astoria.

Přečíst článek

Agenti FBI do Trumpova sídla vstoupili v pondělí brzy ráno místního času a zdá se, že se v rozlehlém resortu soustředí na místa, kde exprezident žije a má pracovnu, doplnila CNN. Trump na Floridě ve chvíli, kdy do jeho sídla vstoupila FBI, nebyl, uvádí Fox News. V pondělí se podle stanice nacházel v New Yorku.

Před Mar-a-Lago se podle Reuters shromáždilo několik desítek Trumpových podporovatelů. Před resortem, které se rozkládá na pobřeží severně od Miami, parkovala policejní auta se zapnutými majáky.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Musk se zastal Trumpa. Zakázat mu Twitter bylo hloupé a nemorální

Zakázat Donaldu Trumpovi psaní příspěvků na Twitter byla chyba a napříště by tato sociální síť neměla trvalé zákazy vydávat, řekl na konferenci listu Financial Times o budoucnosti aut Elon Musk, který se firmu chystá koupit.

Přečíst článek

Donald Trump

Trump zřejmě v souvislosti s útokem na Kapitol spáchal zločin, prohlásil soudce

Soudce v Los Angeles vyjádřil názor, že Donald Trump se na konci svého prezidentského mandátu pravděpodobně snažil bránit Kongresu ve výkonu funkce a dopustil se tak těžkého zločinu. Stanovisko, o němž informují americká média, souvisí s událostmi z 6. ledna 2021, kdy vyvrcholila Trumpova neúspěšná snaha zneplatnit jeho porážku v prezidentských volbách. Tehdejší demonstrace před Kapitolem skončila útokem tisíců demonstrantů na sídlo Kongresu ve Washingtonu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme