Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trumpův nátlak. Po prohraných volbách chtěl po guvernérovi Arizony, aby zrušil výsledek, uvádí svědectví

Bývalý americký prezident Donald Trump
ČTK
 ČTK

Deník The Washington Post přinesl nové podrobnosti o snahách bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa změnit nepříznivé výsledky voleb v roce 2020. Zjistil, že když si Trump po volbách volal s tehdejším guvernérem státu Arizona Dougem Duceym, snažil se jej přesvědčovat svými výmysly o podvodech s hlasy. Také pověřil svého viceprezidenta Mikea Pence, aby Duceyho kroky následně monitoroval.

Reklama

Deník se odvolává na několik informovaných zdrojů včetně nejmenovaného sponzora Republikánské strany, kterému se dnes již bývalý arizonský guvernér letos svěřil ohledně "tlaku", pod nímž se po Trumpově prohře ocitl. Ducey prý této osobě řekl, že jej překvapovalo, že se jej na telefonáty s Trumpem a Pencem nezeptali lidé z týmu zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe zkoumajícího exprezidentovu povolební kampaň.

Arizona byla jedním z hrstky států, na které se pozornost Trumpa a jeho spojenců soustředila. Republikán Trump zde s kandidátem Demokratické strany Joem Bidenem prohrál jen o zhruba 10 tisíc hlasů a už od dne hlasování kolovaly v médiích nejrůznější spekulace o nesrovnalostech. Částečný přepočet hlasů ani opakované audity ale žádné zásadní problémy nezjistily a Ducey 30. listopadu 2020 Bidenovo vítězství potvrdil.

Během ceremoniálu, při kterém podepisoval dokumentaci o výsledku voleb, tehdy guvernérovi zazvonil telefon, načež se ukázalo, že mu volal Trump. Ducey hovor nepřijal, o dva dny později však novinářům řekl, že s končícím prezidentem po ceremoniálu mluvil. Trump mezitím na twitteru vyhlásil, že Ducey "zradil občany Arizony".

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Přečíst článek

Podle informací listu WP šéf Bílého domu po telefonu zahrnul guvernéra nepodloženými tvrzeními o podvodech, která prezentoval jako důkazy, že skutečným vítězem voleb je on. Duceyho pobízel, aby se těmito tvrzeními zabýval. Trump a jeho tým v dané době šířili nejrůznější teorie o příčině prohry v Arizoně, přičemž pod tlakem se ocitl také republikánský předseda regionální sněmovny Rusty Bowers. Ten později vypověděl, že mu Trumpův právník Rudy Giuliani řekl: "Máme spoustu teorií, jenom nám chybí důkazy."

Trump po telefonátu s Duceym pověřil viceprezidenta Pence, aby se guvernéra doptával na případný pokrok při odhalování podvodů, píše WP s odvoláním na dva nejmenované zdroje. Prezident a jeho tým údajně viceprezidenta bombardovali "konspiračními teoriemi", Pence ovšem podle deníku na Duceyho nátlak nevyvíjel.

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

České firmy by se mohly významně podílet na poválečné obnově Ukrajiny a budování tamního obranného průmyslu. „Také tady můžeme školit odborníky, kteří by se pak na Ukrajinu vraceli,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Souvisí to podle něj i s problematikou migrace. Je mnohem lepší poskytnout zemím jako Ukrajina pracovní příležitosti na jejich území, než je personálně vysávat.

Přečíst článek

Podezření o nátlaku na činitele zapojené do schvalování voleb vyvolaly už v týdnech po Trumpově porážce jeho kontakty s politiky a úředníky ve státech Michigan a Georgia. Prezident si tehdy mimo jiné volal se členy volební komise jednoho z michiganských okresů, nejvyššího volebního úředníka Georgie Brada Raffenspergera zase vyzýval, aby pro něj "našel" dodatečné hlasy. Guvernér Georgie Brian Kemp mezitím odmítal Trumpovy výzvy ke svolání mimořádné schůze regionálního parlamentu k výsledkům voleb.

Otázky ohledně nových zjištění Trump i Ducey odmítli zodpovědět. Duceyho mluvčí Daniel Scarpinato uvedl, že bývalý guvernér "si stojí za svým rozhodnutím certifikovat volby" a že žádné důkazy o nesrovnalostech se nikdy neobjevily. Trumpův tým na otázky reagoval prohlášením, v němž opět popřel výsledky z roku 2020.

Zda již s Duceym o věci mluvili vyšetřovatelé ze Smithova týmu, není jasné. Zvláštní vyšetřovatel jmenovaný loni ministrem spravedlnosti Merrickem Garlandem se podle všeho stále zabývá Trumpovým tažením proti výsledkům prezidentských voleb, jakož i pozadím vpádu jeho příznivců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Trump také čelí vyšetřování prokuratury v Georgii, která by mohla během léta oznámit rozhodnutí ohledně případných obvinění v souvislosti s povolebním děním.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme