Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Make America Great Again" znovu na scéně. Trump kandiduje na prezidenta

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům. Oznámil to 15. listopadu 2022.
ČTK / AP
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na dnešek světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu v prezidentských volbách. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí. V posledních prezidentských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem.

Reklama

Aby se Amerika opět stala velkou a slavnou, oznamuji dnes večer svou kandidaturu na prezidenta Spojených států," prohlásil Trump před stovkami příznivců ve svém klubu Mar-a-Lago na Floridě. Obklopovalo ho podle agentury AP přes 30 amerických vlajek a transparentů s nápisem Make America Great Again (Ať je Amerika zase skvělá), což bylo Trumpovo volební heslo z roku 2016.

Donald Trump

Trump zuří nad výsledky voleb do Kongresu. Nejbolestnější je pro něj ztráta Pensylvánie

Bývalý americký prezident Donald Trump zuří při sledování výsledků úterních voleb do Kongresu. S odvoláním na jednoho Trumpova poradce, který je v kontaktu s nejbližším exprezidentovým okolím, o tom informovala stanice CNN. Výsledky zatím pro republikány nejsou takovým přesvědčivým úspěchem, jak čekali. Souboj o Senát zůstává vyrovnaný, ve Sněmovně reprezentantů mají zatím republikánští kandidáti převahu, ale nikoli výraznou.

Přečíst článek

Ve své více než hodinové řeči se Trump věnoval mimo jiné kritice Bidenova prezidentství a vyzdvihnutí toho, co označuje za své úspěchy, podotkla agentura Reuters. „Před dvěma lety jsme byli velkým národem a brzy velkým národem opět budeme," pronesl Trump. Předložil také známá temná témata ze své příručky, píše Reuters, podle níž například odsoudil migranty a vykreslil americká města jako zločinem prolezlé "krvavé žumpy".

Někdejší republikánský prezident před tím svou kandidaturu formalizoval předložením dokumentů federální volební komisi, napsala AFP.

Zklamání z výsledku voleb do Kongresu

Oznámení šestasedmdesátiletého Trumpa přichází nedlouho po neuspokojivých výsledcích republikánů v kongresových volbách a někdejší šéf Bílého domu vstupuje do prezidentského volebního klání v době politické zranitelnosti, píše AP.

prezident USA Joe Biden

Demokraté uhájili většinu v Senátu. Mohou získat dokonce o křeslo více

Demokratická strana v kongresových volbách uhájila dosavadní většinu v Senátu, a má dokonce šanci získat jedno křeslo navíc oproti předchozímu volebnímu období. Rozhodující mandát ve prospěch strany vládnoucího prezidenta Joea Bidena zajistila stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která podle projekcí agentury AP v Nevadě zvítězila nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem. Biden v první reakci uvedl, že ho výsledek "neuvěřitelně potěšil".

Přečíst článek

Trump podle ní doufal, že kampaň zahájí po výrazném vítězství republikánů, jím podporovaní kandidáti ovšem ve volbách 8. listopadu neuspěli tak, jak média i strana očekávala. Demokraté udrží svou většinu v Senátu, ve Sněmovně reprezentantů je Republikánská strana na prahu zisku většiny.

Donald Trump, který vydělal jmění v realitách, moderoval v televizi a byl spjat i se soutěžemi Miss, porazil ve volbách v roce 2016 demokratku Hillary Clintonovou a 20. ledna 2017 se stal 45. prezidentem Spojených států. Jeho funkční období provázely kontroverzní momenty i nejednoznačný pohled samotných Američanů.

Donald Trump

Donald Trump platí miliony dolarů, aby získal peníze od dárců

Bývalý americký prezident pokračuje v kontinuální kampani za své myšlenky a svou vlastní osobu. A to není laciné, proto Donald Trump zároveň neustále vybírá peníze od svých příznivců. Ve třetím čtvrtletí vybral 24 milionů dolarů. Jenomže aby se mu to povedlo, musel sám zaplatit 22 milionů dolarů, upozorňuje agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

V předloňských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem, výsledky ale označoval za zmanipulované a opakovaně odmítl uznat porážku.

Společné zasedání obou komor Kongresu, které se sešly 6. ledna 2021, aby potvrdily Bidenovo vítězství, narušili Trumpovi příznivci, kteří na několik hodin ovládli budovu Kapitolu. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme