Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další předvolební Trumpův problém. Úřady jej vyšetřují kvůli tajným dokumentům

Další předvolební Trumpův problém. Úřady jej vyšetřují kvůli tajným dokumentům
ČTK
 ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti informovalo exprezidenta Donalda Trumpa, že je předmětem vyšetřování ohledně svého nakládání s dokumenty podléhajícími utajení, informovala stanice CNN s odvoláním na nejmenované zdroje. Podle ní by mohlo jít o známku, že se prokurátoři posunuli o krok blíž ke vznesení obvinění proti Trumpovi v této kauze.

Reklama

Zatímco Trump už zahájil kampaň před prezidentskými volbami v roce 2024 a snaží se o návrat do Bílého domu, jeho opletaček se zákonem přibývá, poznamenala agentura Reuters.

První obžalovaný americký exprezident

Republikánský exprezident totiž kromě toho čelí obžalobě prokuratury v New Yorku, podle níž zfalšoval několik podnikatelských záznamů ve snaze zakrýt platbu údajné milence v době vrcholící předvolební kampaně v roce 2016. Trump stal prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu. Trump tvrdí, že je nevinen.

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou.

Trump před 30 lety sexuálně zneužil novinářku, uznala porota. Zaplatí odškodné pět milionů dolarů

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota dnes žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů korun).

Přečíst článek

Prokuratura ve státě Georgia zase vyšetřuje pokus Trumpa a jeho spojenců zvrátit nátlakem hlasování během posledních prezidentských voleb. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith se pak zabývá Trumpovým podílem na povolebních nepokojích v sídle Kongresu.

Ministerstvo spravedlnosti podle Reuters obvykle posílá uvědomění osobám, když jsou předmětem vyšetřování, a tento krok nutně neznamená, že Trump bude obviněn. V pondělí se exprezidentovi právníci sešli s pracovníky ministerstva spravedlnosti včetně zvláštního vyšetřovatele Smithe.

Donald Trump

Trump vědomě porušil zákon, aby zvrátil výsledek voleb, rozhodl výbor Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, říká ve své 845 stran dlouhé dnes zveřejněné finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol 6. ledna 2021.

Přečíst článek

Trump při odchodu z úřadu na začátku roku 2021 přepravil na Floridu krabice s vládními dokumenty, přestože podle zákona měl všechny oficiální záznamy na konci jeho mandátu převzít Národní archiv. Archiváři od Trumpa sice převzali 15 krabic obsahujících i dokumenty podléhající utajení, ve floridské rezidenci Mar-a-Lago však zůstávaly další citlivé materiály.

Neochota Trumpova týmu spolupracovat vyústila loni v srpnu v prohlídku jeho bydliště, při níž agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zajistili dokumenty se stupni utajení důvěrné, tajné i přísně tajné.

Obvinění vyneslo Trumpovi miliony dolarů na jeho prezidentskou kandidaturu

Obvinění vyneslo Trumpovi miliony dolarů na jeho prezidentskou kandidaturu

Bývalý americký prezident Donald Trump od konce března, kdy velká porota newyorského soudu hlasovala pro jeho obvinění, získal na svoji kampaň za znovuzvolení do Bílého domu v roce 2024 přes 15 milionů dolarů (318,2 milionu korun). Čtvrtina těchto dárců ho podpořila poprvé, píše internetový portál týdeníku Der Spiegel.

Přečíst článek

Trestanci natočili singl. Jeho hlavní „pěveckou“ hvězdou je Donald Trump

Pěvecký sbor tvořený muži, kteří jsou ve vězení kvůli obviněním z účasti na útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, nazpíval single, jehož součástí je i nahrávka exprezidenta Donalda Trumpa. Bývalý republikánský šéf Bílého domu záznam podle webu televize CNN poskytl na žádost skupiny podporující rodiny vězňů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme