Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahota, štěnice v hotelu a Trumpův duch. Zahraniční turisté ztrácejí zájem o Ameriku

Drahota, štěnice v hotelu a Trumpův duch. Zahraniční turisté ztrácejí zájem o Ameriku
Profimedia
Zdeněk Pečený

Spojené státy pozbývají nejen kvůli vysokým cenám atraktivity pro cizince. Evropané raději vyrazí do Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Thajska. Málokdo se dnes na zimu chystá na Floridu.

Reklama

Tomu, že Spojené státy lákají stále méně turistů ze zahraničí, se nelze divit. Obtížně by se totiž hledala destinace, kde za hodně peněz dostanete tak málo muziky. Dvouhvězdičkový hotel za sedm tisíc na noc? Tak „lákavé“ nabídce se odolává snadno.

Ještě v roce 2015 tvořili cizinci ve Spojených státech 13,7 procent turistů, o tři roky později to bylo 11,7 procent a pro letošek se počítá pouze s 10,4 procenty. Jak vidno, zahraniční turisté tam tvoří značnou menšinu. Stále však jde o vysoké miliardy dolarů. V posledním předcovidovém roce 2019 cizinci ve Spojených státech utratili 181 miliard dolarů, tedy zhruba čtyři biliony korun, a proto americkým lídrům není jedno, zda turisté ze zahraničí dorazí či nikoliv. 

Tuto vilu v turistické oblasti Phuket můžou vlastnit i Češi.

Češi skupují luxusní apartmány v Thajsku. Stojí méně než garsonka v Ústí

Sen o vlastním domě v Malaze, Chorvatsku nebo na Tenerife si již splnila spousta Čechů. Nyní jejich sny směřují o poznání dál. Díky přímým letům, ale také pro stabilní klima i bezpečnostní situaci stále více Evropanů touží po domě v Thajsku. A platí to i pro Čechy, ačkoli to je s vlastnictvím nemovitosti v Thajsku poněkud složitější.

Přečíst článek

Vidět to na vlastní oči

U řady Čechů, dalších Evropanů a pravděpodobně i obyvatel zbytku světa zůstává nadále zakořeněná jakási touha na vlastní oči vidět slavná americká města, která znají z filmů a seriálů. A co si budeme nalhávat, americký filmařský průmysl si na rozdíl od Spojených států jako takových své výsadní celosvětové postavení drží i nadále. Na to ale většinou stačí jediná návštěva.

Například vím o řadě známých, kteří minulý měsíc vyrazili do New Yorku. Nikdo z nich se ale nevrátil s tím, že příští rok tam pojede zase, protože tam toho za své koruny hodně pořídí. Spíš naopak. Většina Čechů se vrací rozčarovaná, že oběd ve fastfoodu vyjde na 300 až 400 korun. A co jste čekali, chtělo by se odvětit.

Čeští turisté při chuti. Do března v zahraničí utratili více než před covidem

Čeští turisté při chuti. Do března za dovolenou v zahraničí utratili více než před covidem

Zahraniční turisté v Česku utratili za první čtvrtletí více peněz, než ve stejném období loni, ale méně než v posledním předcovidovém roce 2019. Naopak čeští turisté si spravili chuť a od ledna do března utratili více jak loni, tak před covidem, vyplývá z údajů státní agentury CzechTourism.

Přečíst článek

Efekt Trump

Nejde ale jen o drahotu, negativně se na zájmu cizinců o Spojené státy podepisují i další faktory. Nezanedbatelné škody nadělal bývalý prezident Donald Trump. Od nemála Evropanů jsem ještě před pár lety slýchával, že do Spojených států nepojedou, dokud bude Trump prezidentem.

Patrné to bylo u Němců, kteří mezi lety 2012 a 2019 klesli z třetího na šesté místo žebříčku nejpočetnější zahraničních návštěvníků Spojených států. Řadu turistů od cesty odradí také nepříjemné bezpečnostní a kontroly a nepřátelský přístup imigračních pracovníků.

Ron DeSantis vyčnívá mezi republikánskými kandidáty

Porazí DeSantis Trumpa? Pro Evropu by byl stále lepší Biden

V republikánských prezidentských primárkách přibývají Donaldu Trumpovi konkurenti. Zatím se ale nezdá, že by došlo na souboj různých republikánských koncepcí. Zatím největší vyzyvatel Ron DeSantis jen totiž připomíná modernější verzi populistického exprezidenta.

Přečíst článek

Napálená Florida 

Samostatnou kapitolou je takzvaný slunečný stát, tedy Florida. Ta z příjmů z turismu žije více než jiné státy a v poslední době se vydala na politicky velmi konzervativní cestu. Stačí připomenout omezení potratů a uvolnění pravidel pro držení a nošení střelných zbraní.

Však také ve svém okolí sleduji, že málokdo mluví o tom, že se v na zimu chystá na Floridu. Ještě před deseti, patnácti lety to bylo vcelku běžné. Českým turistům možná více než zákaz potratů ale vadí všudypřítomná drahota. Sehnat v sezóně na turisty oblíbených místech hotel bez štěnic za méně než 10 tisíc korun na noc je nadlidský výkon.

Američtí politici mohou dělat, co chtějí, aby zlepšili image své země v zahraničí. Pokud ale neudělají něco s vysokou cenovou hladinou a nafouklými maržemi hotelů, restaurací a dalších podniků v turistickém odvětví, pak úbytek zahraniční návštěvníků nezastaví.

Vilová rezidence v Malaze vyjde na zhruba 35 milionů eur.

Malaga se dostala do hledáčku milionářů. Stěhují se tam z Floridy, říká majitel realitní kanceláře

Tuzemský realitní trh loni zamrzl. Projevilo se to i na mírném propadu cen. Ve Španělsku, konkrétně pak na jihu, bylo naopak v roce 2022 extrémně živo. „V celém Španělsku byly první a druhé čtvrtletí roku 2022 nejlepšími dvěma čtvrtletími, co se prodejů týče po roce 2008,“ říká Viktor Margita, spolumajitel realitní kanceláře Viva Espaňa. Do Malagy míří cizinci z celého světa, i Češi. Apartmán tam vyjde levněji než byt v Praze.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Radim Jančura: Rakušané nesmyslně zvedají ceny. V našem hotelu je pivo za dvě eura

Jančura: V našich hotelech v Rakousku si Češi sami čepují a platí bez obsluhy. A já jim věřím

Přečíst článek
Jaroslav Svoboda

Zakladatel hotelové sítě: Chceme expandovat dál na východ. V Gruzii i Arménii mají Čechy rádi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme