Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Předvánoční burza ve znamení Santa Claus rally

Týden tradera: Předvánoční burza ve znamení Santa Claus rally
Pixabay
Kryštof Míšek

Vánoční týden byl ve znamení „Santa Claus rally“. Burzy si připsaly silný růst po rychlé otočce a ukázaly, že ať už je to strach z ukrajinské krize nebo rychle se šířící varianta omikron v USA a Británii – Londýn zrušil tradiční oslavy Nového roku ve světle až skoro 100 tisíc nových případů nového koronaviru – nemá to na ně zatím delší vliv. Jaké byly hlavní události uplynulého týdne a čím nejvíce překvapila trhy ČNB?

Reklama

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena posunuje dál proces, na jehož konci má dojít k omezení spalovacích motorů v USA. Automobily prodávané ve Státech tak budou muset od roku 2023 splňovat nové normy spotřeby paliva. Tato omezení jsou tvrdší o 25 procent než ta schválená za minulého prezidenta Trumpa. Mezi další kroky americké vlády patří také podpora elektromobility skrze daňovou úlevu ve výši 7500 dolarů. Cílem má být snížení znečištění v příštích letech.

Burzovní palác

Akcie na pražské burze jsou letos nejvýnosnější ze všech evropských parketů

Hlavní ukazatel pražské burzy vykazuje letos nejlepší výkonnost ze všech hlavních indexů burz evropských zemí. Jen šest burz v zemích Asie a Afriky letos zaznamenává vyšší celkové zhodnocení akcií, s nimiž se na nich obchoduje, než právě pražská burza.

Přečíst článek

Nová varianta koronaviru omikron by nemusela být tak nebezpečná, alespoň podle dat z Jihoafrické republiky, kde je míra vážných průběhů výrazně menší, a to až o 70 procent. Nicméně dvě dávky vakcíny proti ní moc dobře nechrání. Tento stav dál nahrává akciím farmaceutických firem, kdy Pfizer dosáhnul u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA schválení svého léku proti těžkému průběhu s názvem Paxlovid.

Tento lék bude podáván osobám starším 12 let s příznaky těžšího průběhu. Lék by tak měl pomoci předejít větší míře hospitalizací pacientů. Firmy jako Pfizer nebo Moderna mohou tedy dál těžit z průběhu epidemie a jejich hospodaření tak může být dlouhodobě pozitivně ovlivněno stavem, kdy nové varianty koronaviru udržují světové vlády ve střehu – a zejména jejich rozpočty.

propad burz

FT: USA zařadí na black list další čínské podniky. Jejich akcie se otřásly

Spojené státy zařadí na černou listinu dalších osm čínských společností, včetně výrobce dronů DJI Technology, píše s odkazem na své zdroje britský list Financial Times (FT). Zpráva otřásla asijským burzovním parketem. Akcie firem z odvětví zdravotní péče a vyspělých technologií ve středu prudce klesly.

Přečíst článek

Elon Musk prodal další várku svých akcií Tesla, jak slíbil na Twitteru v minulých týdnech. Výsledkem je, že akcie se odpoutaly od minim kolem 900 dolarů a rychle se vrátily nad 1000 dolarů za akcii. V tuhle chvíli se dá konstatovat, že vzhledem k zvyšující se podpoře elektromobility v USA by si mohla firma připisovat na burze další zisky i v roce 2022.

V domácí ekonomice byly před vánočními svátky bankovní tradeři a dealeři nažhavení na měnově-politické zasedání ČNB, které se konalo ve středu. Většina analytických odhadů se klonila k růstu sazeb o 75 bazických bodů, nicméně přicházející data z ekonomiky spíše dál vytváří tlak na bankéře včele s guvernérem Rusnokem, aby byli patřičně znovu agresivní v utahování sazeb.

ruleta, investiční sázky

Investujte do firem a nemovitostí, vyhněte se zlatu, radí čeští superbohatí

Stavební pozemky, start-upy, rezidenční nemovitosti a akcie. To jsou horké investiční sázky českých a slovenských dolarových milionářů, tedy lidí s disponibilním majetkem převyšujícím 22 milionů korun. Superbohatí s ohledem na narůstající inflaci radí zařadit do portfolia pružnější aktiva, která dokážou znehodnocení lépe odolávat, uvádí zpráva Wealth Report 2021, za níž stojí J&T Banka. Naopak dříve tradiční zlato je v současné době pro majetné investičním propadákem.

Přečíst článek

Centrální banka tedy přikročila znovu k růstu sazeb o 100 bazických bodů, tedy o jeden procentní bod, a nově klíčová dvoutýdenní REPo sazba činí 3,75 a diskontní 2,75 procenta. Současné sazby odpovídají úrovním z roku 2008, kdy před propuknutím hospodářské krize způsobené finanční krizí v USA cena ropy vyšroubovala inflací přes 13 procent. Z vyjádření zástupců ČNB po zasedání je patrné, že sazby by v dalším roce měly jít dál nahoru. Vrcholit by tak sazby mohly pod pět procent. Kdo si tedy nestihnul zafixovat hypotéku včas, může vážný mít problém.

Uvidíme, co plánované škrty nového vládního kabinetu, růst úrokových sazeb a strnulý trh práce způsobí příští rok v české ekonomice. Zatím není jasné příliš, kde by vláda chtěla šetřit, zato víme, že na úřadu vlády vznikne celá řada nových pracovních míst. Může tak snadno dojít na model stagflace, tedy nízkého ekonomického růstu a relativně stále vysoké inflace.

 ČEZ na domacím parketu atakuje svoje letošní maxima kolem 830 korun a vzhledem k tomu, že plynovod Jamal znovu přerušil své dodávky a růst cen plynu zdražuje elektřinu, může být jeho další růst na trhu nevyhnutelný.

China Mobile (ilustrační foto)

China Mobile po vyhazovu z Wall Street chystá obří IPO v Šanghaji

Až 56 miliard jüanů (asi 8,8 miliardy dolarů neboli 196 miliard korun) chce největší operátor na světě podle počtu klientů China Mobile získat veřejným úpisem akcií (IPO) na burze v Šanghaji. Transakce by se tak stala největší emisí v Číně za posledních deset let. Na šanghajskou burzu firma hodlá vstoupit poté, co ji stejně jako dva další čínské operátory China Telecom a China Mobile na přelomu loňského a letošního roku vyřadila z obchodování newyorské burze.

Přečíst článek

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme