Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FT: USA zařadí na black list další čínské podniky. Jejich akcie se otřásly

propad burz
ČTK

Spojené státy zařadí na černou listinu dalších osm čínských společností, včetně výrobce dronů DJI Technology, píše s odkazem na své zdroje britský list Financial Times (FT). Zpráva otřásla asijským burzovním parketem. Akcie firem z odvětví zdravotní péče a vyspělých technologií ve středu prudce klesly.

Reklama

List FT napsal, že na sankčním seznamu se ve čtvrtek ocitne i největší čínský výrobce komerčních bezpilotních letounů DJI Technology. Americké ministerstvo obchodu se ale podle zdrojů listu chystá sankcionovat i více než 20 čínských firem, z nichž některé patří mezi biotechnologické podniky. Zařadí je na seznam organizací, kterým nebudou moci dodávat svou produkci americké firmy

Burzovní výplach

Zpráva britského listu urychlila výprodej akcií čínských firem z odvětví zdravotní péče. Jejich hlavní index, který sleduje vývoj cen akcií těchto firem v pevninské Číně, odepsal 3,2 procenta. Širší index CSI 300 klesl o 0,87 procenta na 5005,90 bodu.

Dopady spekulací o dalších sankcích jsou ale mnohem citelnější v Hongkongu. Dílčí index zdravotnických firem Hang Seng Healthcare tam odepsal 7,6 procenta.

Čína, ilustrační foto

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Firmy ze zdravotnického sektoru čelily tlaku už kvůli tomu, že akcie čínské biotechnologické společnosti BeiGene při debutu na burze v Šanghaji prudce klesly. Dolehly na ně obavy, že úřady by mohly některým čínským firmám nařídit, aby své akcie stáhly z obchodování na burzách ve Spojených státech.

Zdroje FT tvrdí, že americké ministerstvo financí zařadí na černou listinu osm firem, včetně DJI. Ocitnout by se měly na seznamu firem, které spolupracují s čínskou armádou. Jde o jejich údajné zapojení do sledování muslimské menšiny Ujgurů, poznamenala agentura Reuters.

Američtí investoři mají zakázáno vlastnit podíly ve firmách z takového seznamu. Celkem je na něm teď zhruba 60 podniků.

Jerome Powell, šéf Fed

Lukáš Kovanda: Burzám hrozí panika. Fed dnes rozhodne, jak naloží s inflací

Burzy se dnes dost možná pořádně otřesou. Americká centrální banka – Fed – dá světu vědět, jakou cestou se bude ubírat její měnová politika. Je v pasti. Na jednu stranu by měla vyslat jasný signál, že nejvýraznější inflaci v USA za posledních takřka 40 let opravdu nehodlá tolerovat. Na stranu druhou platí, že aby tak učinila věrohodně, musí signalizovat takové kroky – takové utažení své extrémně expanzivní měnové politiky –, které snadno vženou burzy celého světa do paniky.    

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme