Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Zlobivý Elon Musk i nový rekord ČEZ

Kapitálové trhy
Pixabay
Kryštof Míšek

Druhý dubnový týden byl opět poměrně bohatý na zajímavé události. Světové indexy se nadále potýkaly s nejednoznačným vývojem, kdy by se jejich chování dalo označit jako pohyb do strany s prudkými výkyvy oběma směry. Pozornost investorů se soustředila na zasedání ECB, která mohla naznačit, jak se staví k poslednímu dění (nabídkové šoky v komoditním sektoru) a jaký by to mohlo mít dopad na její budoucí plán utažení sazeb v eurozóně. A jaké byly další události uplynulého týdne? Jak dopadly banky zahajující výsledkovou sezónu v Severní Americe nebo jaké milníky pokořila nová česká inflační data či ČEZ?

Reklama

V USA roste inflace a ještě není na vrcholu

Pondělní data o inflaci v USA potvrdila neblahý trend v americké ekonomice, kde se nová data o vývoji cen projevila v další seanci, která byla takřka napumpovaná volatilitou. Intradenní pohyb indexu S&P 500 byl 70 bodů nahoru a následně zpátky, investory nejdříve potěšila zpráva, že jádrová inflace tolik nerostla (6,5 procenta). Celková inflace pak dosáhnula meziročně 8,5 procenta. Objevují se názory, že by mohlo jít o vrchol inflace, ale osobně bych na to ještě nezasázel. Uzávěry v Číně, pokračující vojenský konflikt v Ukrajině, to jsou fakta, která přímo zabraňují tomu, aby se jednalo o něco jiného než o zbožné přání.

nákupy, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 8,5 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981 a je mírně vyšší, než čekali analytici, uvádí zpráva amerického ministerstva práce.

Přečíst článek

Uzávěry v Číně dopadají na celý svět

Lockdowny v Číně mají výrazný dopad na globální ekonomický vývoj. Tento proces boje proti rozšiřování opět sílící pandemie covid-19 má za následek zastavení výroby v provincii Šen-čen a Šanghaj. Výsledek je snížení spotřeby v těchto regionech na minimum, zastavuje výrobu v továrnách a ohrožuje tedy fungování dodavatelských řetězců. Oficiální cíl čínské vlády je meziroční ekonomický růst měřený HDP kolem 5,5 procenta. Podle analytiků by podobná opatření mohla letos z vývoje tamního hospodářství ukrojit více než 0,5 procenta. V neposlední řadě má tato strategie výrazný dopad na systém přepravy, kdy dochází k ucpání a přetížení největšího přístavu na světě v Šanghaji. Meziměsíční růst počtu zastavených lodí je 15 procent. Tento přístav také trpí současným nedostatkem pracovníků, kteří by pomáhali lodě odbavovat. Trpět tím budou dále především průmyslové kovy, jako je měď, železná ruda apod.

Čína lockdown pandemie

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Přečíst článek

ECB dál lavíruje mezi inflací a krachem jižních států

V týdnu ve čtvrtek zasedala ECB včele s Christine Lagardovou. Přestože se nečekala žádná výrazná aktivita v rámci úrokových sazeb, tak na pozadí další akcelerace inflačních tlaků se očekávala určitá změna komunikace směrem k opět více „jestřábím“ vyjádřením. Rozhodování ECB však zůstává poměrně dost komplikované. Na jedné straně je tu nevyhnutelný fakt, že inflace v rámci měnové unie roste (meziročně asi o 7,5 procenta), což by za zásah měnové autority již stálo. Na druhé straně působí na bankéře v evropské ekonomice velmi negativně konflikt na Ukrajině a snaha vyhnout se tak tvrdému ekonomickému přistání jižního křídla, byť za cenu vyšších inflačních tlaků. Konec nákupů aktiv v červnu by totiž mohl otevřít cestu k prvnímu růstu sazeb v eurozóně od roku 2011. Sazby se již tradičně na jednání ECB neměnily, ale banka znovu slíbila, že naplní svůj mandát v oblasti cenové stability. Bankéři také potvrdili závazek ukončit nákup aktiv v letošním 3. čtvrtletí.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

J. P. Morgan začne vykupovat vlastní akcie

Hospodářské výsledky reportovala za první čtvrtletí americká banka J. P. Morgan. Na úrovní výnosů z obchodování meziročně banka vykázala o 5 procent nižší příjmy. Na úrovni zisku pak banka vykázala pokles z loňských 14,3 miliardy dolarů na 8,5 miliardy v letošním roce. Vedení banky od května spustí 30miliardový „buyback“ program, což by mohla být vzpruha pro akcie firmy. Ty od začátku roku ztrácejí a pohybují se okolo 130 dolarů za kus. Z hlediska valuace přitom banka nabízí rozumné P/E kolem 8,3 a příslib vyšších úrokových sazeb, které by mohly zlepši marže společnosti v příštím období.

Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

Zlobivý Elon

Elon Musk se zkouší stát majoritním akcionářem společnosti Twitter. Podal nezávaznou nabídku k odkupu všech zbylých akcií za 54,2 dolarů za kus. Jedná se o solidní nabídku za společnost, která dlouhodobě vykazuje velmi nestabilní hospodaření a komplikovaný podnikatelský model.

Elon Musk

Elon Musk vs. vedení Twitteru 1:1. Správní rada se brání nepřátelskému převzetí

Vedení Twitteru si na rok zajistilo dostatek zbraní na boj proti nejbohatšímu muži světa. Ten je zároveň největším akcionářem sociální sítě, kterou chce koupit celou.

Přečíst článek

Inflace utržená ze řetězu

Domácí březnová inflace opět překvapila nejednoho analytika. Rychlost, s jakou se v ČR rozmáhá pádivá inflace je dechberoucí. Meziroční růst inflace se pohybuje na 12,7 procenta s meziměsíční akcelerací 1,7 procenta. V minulém měsíci se projevil nárůst v cenách pohonných hmot a energií, ale rostlo prakticky všechno napříč spotřebním košem. Bohužel, jak je patrné, nabídkový šok v cenách komodit, který se projeví více v dubnu tedy teprve přijde a následná data budou pravděpodobně skutečně atakovat 15 procent oproti minulému roku. V dalších měsících pak lze očekávat menší zklidnění, protože narazíme na vyšší srovnávací základnu z roku 2021, kdy se inflační tlaky v ekonomice začaly objevovat. Průměrný odhad inflace za celý rok 2022 se nyní nachází kolem 12,5 procenta.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Máme se inflací prošetřit, nebo projíst? Nebo je jiná možnost?

Je fascinující, s jakou nonšalancí někteří přední čeští ekonomové mávnou levou rukou nad inflací. Ale prosím vás, třináct procent, co to je. Před třiceti lety jsme tady měli dokonce dvacet procent, a taky jsme to přežili. A už se mě na to neptejte, o inflaci mluvím pořád, už mě to nebaví. Skutečná lehkost bytí.

Přečíst článek

ČEZ na tisícovce

Na pražské burze jsme byli svědky další akcelerace akcií ČEZ pod tlakem růstu cen energií, kdy plyn stále překonává svoje maxima a nabízí, tak nevídaný růstový příběh. Před pár týdny jsem zde prorokoval, že proražení cen kolem 900 korun za akcii povede k růstu na vyšší úrovně a netrvalo dlouho a další pomyslná meta padla. Akcie ČEZ jsou nad 1000 korun za akcií poprvé od roku 2009. Zdá se, že mít ve svém portfoliu nejen energetické komodity se ukazuje jako důležité a vzhledem k pokračujícímu období, kdy světové centrální banky jen pomalu reagují se svojí politikou zvedaní úrokových sazeb se investice do produktů tohoto typu určitě mohou dál vyplácet.

Autor je hlavním ekonomem společnosti Colosseum.

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: EU může být brzy bez ruského plynu, pravděpodobnost toho je nyní dosud nejvyšší

Evropská unie se může bez ruského plynu ocitnout dříve, než se dosud zdálo. Předběžná právní analýza, kterou si zadala Evropská komise, totiž shledala kolizi mezi již zavedenými sankcemi, a požadavkem Kremlu na platbu za plyn v rublech, resp. skrze Gazprombanku. O nálezu právní analýzy dnes informuje agentura Bloomberg s odkazem na nejmenovaný zdroj. Podle jiného zdroje téže agentury s uvedeným nálezem souzní stanovisko právníků pracujících pro Evropskou radu.

Přečíst článek

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme