Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Burza - ilustrační foto
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Reklama

Správci aktiv největších amerických fondů mají starosti. Podle dubnového průzkumu Bank of America klesl globální růstový optimismus na historické minimum, zatímco  očekávání stagflace (tedy situace, kdy je vyšší inflace než růst HDP) vyskočila na 66 procent. To je nejvíce od krizového roku 2008. Money manažeři se podle Bloombergu chystají na špatné zprávy především z Evropy, protože letošní naděje, že by kontinent mohl ekonomicky překonat Spojené státy, válkou definitivně vzaly za své.

Fondy Amundi se připravují na recesi v Evropě, britská abrdn sází na pokles eura a libry vůči dolaru a Vanguard se soustředí na zajištění likvidity. Ostatní sázejí například na akcie komoditních exportérů z Austrálie a Kanady či sázky proti dluhopisům nesoucím úrokové riziko. 

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Máme se inflací prošetřit, nebo projíst? Nebo je jiná možnost?

Je fascinující, s jakou nonšalancí někteří přední čeští ekonomové mávnou levou rukou nad inflací. Ale prosím vás, třináct procent, co to je. Před třiceti lety jsme tady měli dokonce dvacet procent, a taky jsme to přežili. A už se mě na to neptejte, o inflaci mluvím pořád, už mě to nebaví. Skutečná lehkost bytí.

Přečíst článek

Případná stagflace v Evropě nezůstane podle úvah správců aktiv bez dopadu na globální trhy, tedy i Ameriku - v živé paměti zůstala evropská bankovní krize z roku 2008 (ačkoli finanční krizi odstartovaly americké trhy), která drtila trhy několik let. Evropa trpí blízkostí války a také tím, že růstové impulsy a schopnost změny je na kontinentně slabší než v institucionálně pružnějších Spojených státech. 

Kompromis vypadá strašně

A co říkají fondmanažeři? „Nejakutnější rizika stagflace jsou bezpochyby v kontinentální Evropě. Přebytek běžného účtu klesá kvůli potřebě dovážet stále dražší energii, měna slábne, což zvýší inflaci a poškodí klíčové exportní sektory. Mohou zpřísnit měnovou politiku, aby se pokusili omezit inflaci a podpořit měnu, ale to rozdrtí již tak slabou domácí poptávku. Ať tak či onak, evropský kompromis mezi růstem a inflací vypadá strašně,“ řekl Bloombergu investiční ředitel abrdn James Athey. 

Šéf investic Fidelity Andrew McCaffery říká, že jeho fond se drží dál od evropských akcií i měn. S recesí v Evropě počítají už v základním scénáři, k tomu se přidá stagflace na rozvinutých trzích. 

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Pomůže otevírání ekonomik

Henrietta Pacquementová, šéfka dluhopisového globálního týmu v Allspring Global Investments, říká, že ruská invaze je pro Evropu game changer. Proti stagflaci doporučuje krátkodobé dluhopisy s kratší dobou splatnosti a pohyblivou sazbou. „Stagflace je relevantní scénář, stále jsou inflační tlaky směrem nahoru i tlaky směrem dolů na růst. Na druhou stranu je dobrým impulsem postpandemické otevírání ekonomiky. Trh je volatilní, ale i tak přicházejí nové emise se zajímavými prémiemi a myslím si, že jde o trend, který se bude pravidelně objevovat i po zbytek roku,“ mírní pesimismus manažerka. 

Arvind Narayanana z Vanguardu také silně vnímá hrozbu stagflace. „Během posledních deseti let hledala portfolia po celém světě výdělek – šlo se do úvěrů a na rozvíjející se trhy, aby se dosáhlo vyššího výnosu. Teď je svět jiný, musíte zkráti investiční horizont, snížit dluh a podpořit portfolia dostatečnou likviditou, protože tento přechod nebude hladký,“ dodává manažer. 

Vincent Mortier z Amundi také vidí Evropu jako epicentrum stagflace. Příležitosti podle něj ale pořád jsou. „Pokračující inflace pomáhá aktivům jako jsou protiinflační dluhopisy, zlato a některé reality.“

Francouzské prezidentské volby se blíží

Investoři se děsí vítězství Le Penové. Zbavují se dluhů

Vyhlídka na vítězství Marine Le Penové ve francouzských prezidentských volbách leká mezinárodní investory. Zbavují se francouzského dluhu, takže Francie čelí citelně vyšším úrokům. Musí nabídnout vyšší úroky, aby jí zděšení investoři vůbec půjčili. Pokud si tak chce Francie nyní půjčit třeba na deset let, zaplatí nejvyšší úrok za celé období od roku 2015.

Přečíst článek

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Jako sto státních rozpočtů České republiky. Aktiva BlackRocku dosáhla rekordních hodnot

Přečíst článek
Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu

Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu. Teď, jak vylézt zpátky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme