Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Čína lockdown pandemie
China News Service, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Petra Nehasilová
pej

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Reklama

Čína pokrývá 20 procent světové spotřebitelské poptávky, její role v dodavatelských řetězcích je ale mnohem větší, upozorňuje server CNBC. Pandemie a uzavírka některých čínských regionů se proto podle odborníků velmi brzy projeví na světových ekonomikách.

„Celá řada produktů vyráběných po celém světě je závislá na komponentech z Číny, jejich dodávka je nyní omezena. Záhy proto budeme svědky ještě větším problémům v dodavatelských řetězcích, než jsme zažili v letech 2020 a 2021,“ dodává Richard Martin, ředitel IMA Asia.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Přečíst článek

Problémy v dodavatelských řetězcích podle Martina významně zasáhla i válka na Ukrajině.

Reklama

Uzavírky celých regionů pocítí i samotná Čína. Provincie, v nichž je kvůli covidu nařízen částečný nebo úplný lockdown, produkují až 40 procent čínského HDP.

„Čína je nyní velmi oslabená a potřebuje proto další politické stimuly,“ poznamenal ekonom Rob Subbaraman. K výpadkům výroby podle něj nyní dochází stále častěji, předpovídá i proto citelný pokles tržeb v maloobchodě.

Zatímco většina zemí po celém světě je za pandemickou vlnou a dochází v nich k dalšímu zmírňování protipandemických opatření, Čína v boji s covidem stále bojuje přísnými lockdowny.

nákupy, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 8,5 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981 a je mírně vyšší, než čekali analytici, uvádí zpráva amerického ministerstva práce.

Přečíst článek

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Je drahý a financuje válku

Spotřeba plynu v Česku očištěná o vliv počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů meziročně narostla o 14 procent, uvedla to společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme