Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Čína lockdown pandemie
China News Service, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Petra Jansová
pej

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Reklama

Čína pokrývá 20 procent světové spotřebitelské poptávky, její role v dodavatelských řetězcích je ale mnohem větší, upozorňuje server CNBC. Pandemie a uzavírka některých čínských regionů se proto podle odborníků velmi brzy projeví na světových ekonomikách.

„Celá řada produktů vyráběných po celém světě je závislá na komponentech z Číny, jejich dodávka je nyní omezena. Záhy proto budeme svědky ještě větším problémům v dodavatelských řetězcích, než jsme zažili v letech 2020 a 2021,“ dodává Richard Martin, ředitel IMA Asia.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Přečíst článek

Problémy v dodavatelských řetězcích podle Martina významně zasáhla i válka na Ukrajině.

Uzavírky celých regionů pocítí i samotná Čína. Provincie, v nichž je kvůli covidu nařízen částečný nebo úplný lockdown, produkují až 40 procent čínského HDP.

„Čína je nyní velmi oslabená a potřebuje proto další politické stimuly,“ poznamenal ekonom Rob Subbaraman. K výpadkům výroby podle něj nyní dochází stále častěji, předpovídá i proto citelný pokles tržeb v maloobchodě.

Zatímco většina zemí po celém světě je za pandemickou vlnou a dochází v nich k dalšímu zmírňování protipandemických opatření, Čína v boji s covidem stále bojuje přísnými lockdowny.

nákupy, ilustrační foto

Inflace v USA vystoupila na 8,5 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981 a je mírně vyšší, než čekali analytici, uvádí zpráva amerického ministerstva práce.

Přečíst článek

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Je drahý a financuje válku

Spotřeba plynu v Česku očištěná o vliv počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů meziročně narostla o 14 procent, uvedla to společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme