Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v USA vystoupila na 8,5 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

nákupy, ilustrační foto
Pixabay

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981 a je mírně vyšší, než čekali analytici, uvádí zpráva amerického ministerstva práce.

Reklama

Nejvíce rostly ceny jídla a energií, které žene vzhůru ruská invaze na Ukrajinu. Dál se zvyšovaly i náklady na bydlení. V březnu rostly ceny šestý měsíc po sobě tempem nad šest procent. 

Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 1,2 procenta. To je nejvyšší měsíční nárůst od září 2005.

„Hlavním viníkem březnového vzestupu spotřebitelských cen o 1,2 procenta byly hlavně energie. I když byl výsledek v souladu s očekáváním analytiků, trhy se ve světle zkušeností z minulých měsíců obávaly opět vyššího čísla. Na zveřejněné statistiky tak reagovaly celkem významným poklesem tržních sazeb, a tedy oslabením dolaru o zhruba půl centu k 1,09 dolaru za euro,“ komentuje analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že se ceny meziměsíčně zvýší o 1,2 procenta a meziroční růst bude činit 8,4 procenta. Takový růst cen nebyl v USA zaznamenán od dob stagflace na konci 70. a počátku 80. let.

Ceny benzinu v březnu v průměru vyletěly na historické maximum 4,33 dolaru za galon. Za růstem cen energií je mimo jiné zákaz dovozu ruské ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí, pro který se Washington rozhodl, aby potrestal Rusko za vpád na Ukrajinu.

Inflace v USA se nyní nachází vysoko nad dvouprocentním cílem americké centrální banky (Fed). Fed v březnu ve snaze dostat růst cen pod kontrolu poprvé od konce roku 2018 zvýšil základní úrokovou sazbu. Zvedl ji o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta.

Ceny benzinu 5. března 2022

Inflace vyskočila na 12,7 procenta a je nejvýš za 25 let. Pohonné hmoty zdražily o polovinu

Další měsíc a další rekord v růstu spotřebitelských cen. Tak vypadá obrázek vývoje domácí cenové hladiny a zdá se, že se situace výrazně nezlepší ani v dalších měsících. V březnu se spotřebitelské ceny podle dat Českého statistického úřadu meziročně zvedly o 12,7 procenta. Inflace tak je nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent.

Přečíst článek

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Křeček: Putinova inflace lidem sníží životní úroveň

Ukrajinci budou tlačit na zvýšení cen nájmů i vybavení bytu.

Přečíst článek

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Strach z inflace. Češi se přetahovali v aukcích i o umění

Za umělecká díla loni sběratelé a investoři na tuzemských aukcích utratili rekordních 1,46 miliardy korun. Loňský obrat je nejvyšší v novodobé historii tuzemského aukčního trhu, komentuje výsledek šéfredaktor časopisu Artplus.cz Jan Stuchlík.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme