Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Domácí kapitálový trh se probouzí

Týden tradera, Kryštof Míšek,
Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Americký burzovní parket zakončil tento týden se ztrátami. Investoři se navíc obávají plánu na zvýšení daní, delta varianty covidu i utahování měnové politiky ze strany Fedu. Ztráty vedly především velké technologické firmy. To na pražském parketu padaly desetileté rekordy. Jaké události byly ty hlavní?

Reklama

Na makroekonomické úrovni stojí určitě za zmínku zvýšení daní, které se připravuje v USA. Administrativa včele s prezidentem Bidenem se vrací  k osvědčenému chování politiků. Vysoké schodky, které zdánlivě vypadají jako „oběd zadarmo“, někdo musí nakonec zaplatit. A kdo to tedy bude? 

Reforma v oblasti daní má cílit na bohaté Američany. Podle úvodních kalkulací, které už jsou známé, by ti úplně nejbohatší ze svého úspěchu platily daň až 61,2 procent. Dle řady teorií se ale daňový výnos státu od určitého bodu snižuje - bez ohledu na konkrétní výši sazby - vlivem rostoucí daňové optimalizace a snaze se přílišnému daňovému břemeno vyhnout. Nepopírám, že určitá konsolidace v oblasti příjmů není v USA možná (zvlášť po Trumpově reformě daní, která z mého pohledu byla čirým populismem na vrcholu ekonomického cyklu), ale jsem přesvědčen, že tento způsob řešení vysokých schodků a rostoucího dluhu není příliš šťastný. 

Bitcoin, ilustrační foto

Nejbohatší Američané se dívají po kryptoměnách

Miliardáři a institucionální investoři se zajímají o investice do kryptoměn, nehledě na pokles trhu. Má to být ochrana před inflací i spekulace pro budoucnost.

Přečíst článek

Na korporátní úrovni bylo velkým tématem tradiční uvedení nových iPhonů od Apple, ale také jejich dalších produktů, jako jsou chytré hodinky nebo tablety iPad. Už jsme si zvykli, že Apple zásadními inovacemi poněkud v posledních letech šetří, ale přesto s mírnějšími úpravami svých zařízení slaví úspěch u svých zákazníků. Stejně tomu tak bylo letos, nová produktová řada 13 nebyla krom několika prvků takovým překvapením a akcie firmy na to reagovaly mírným poklesem. Nicméně zdá se, že Apple má před klíčovou částí roku solidní postavení a podaří se mu dosáhnout či spíše překonat jeho stanovené cíle.

Promluvit by do toho snad mohly pouze problémy spojené s narušením dodavatelských řetězců. Podle analytiků se navíc společnosti Apple daří držet v inovacích krok s konkurenčním Googlem. Zdá se, že by poklesy na těchto akciích mohly být možnou příležitostí.

Co se týče domácího burzovního parketu, indexu pražské burzy PX se podařilo překonat hodnotu 1300 bodů, což se stalo poprvé od roku 2010. Při pohledu na historická data je tak možné, že po určité konsolidaci by mohly být otestovány i vyšší úrovně. Za tímto růstem stojí zejména větší emise, zejména růst cen akcií ČEZ, Erste nebo Monety. Zdá se, že domácí kapitálový trh se probouzí, aktivita spojená s nárůstem objemu obchodů tomu však bohužel příliš neodpovídá.

Amsterdamská burza, ilustrační foto

Amsterdamská burza je největší v Evropě. Denně jí protečou akcie za osm miliard

Nesilnější evropskou akciovou burzou se druhý měsíc za sebou stal Amsterdam, opět tak předstihl Londýn.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Jan Čermák: iPhony zlevní, energie zdraží. Debata o povaze inflace pokračuje

Představení nového iPhonu a požár energetického výměníku v Británii jsou dvě 72 hodin staré události, které dokreslují současnou globální debatu o povaze inflace. Aneb nejen ekonomové se nyní přou o tom, zdali aktuálně vysoká inflační čísla jsou trvalejšího či dočasného charakteru. Jakou roli v tom hraje iPhone a energetický výměník v Anglii?

Přečíst článek

Reklama

Související

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme