Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší Američané se dívají po kryptoměnách

Bitcoin, ilustrační foto
Photostockeditor
Tereza Zavadilová

Miliardáři a institucionální investoři se zajímají o investice do kryptoměn, nehledě na pokles trhu. Má to být ochrana před inflací i spekulace pro budoucnost.

Reklama

Cena bitcoinu a řady jiných kryptoměn dokázala během uplynulých tří měsíců spadnout na půlku. Přesto teď na jejich adresu přišlo i pár dobrých zpráv. Tak třeba závěr analýzy Goldman Sachs, že 45 procent klientů banky z řad family offices - což jsou investiční vehikly nejbohatších rodin - se zajímá o kryptoměny. A patnáct procent z nich už v nich má zainvestováno. O průzkumu, kterého se zúčastnilo 150 klientů investiční banky z řad rodinných kanceláří, které spravují majetek mezi jednou a pěti miliardami dolarů,  informovala agentura Bloomberg a kryptoměnové servery. 

Co je ovšem paradoxní, je motiv bohatých Američanů, proč se dívají na možnosti nakupovat kryptoměny. Není to spekulace, jak tomu bývá u takzvaných hloupých peněz (tedy peněz nezkušených hráčů), ale snaha o zabezpečení portfolia. Podle Goldman Sachs se tak jistí proti „vyšší inflaci, prodlouženému období nízkých sazeb a dalším makroekonomickým aspektům vývoje, který následuje po roce bezprecedentních měnových a rozpočtových stimulů,” cituje banka. 

Blockchain jako druhý internet

To není vše. Miliardáři také věří v technologie, na kterých běží kryptoměny. To potvrzuje i Melina Flynnová, partnerka Goldman Sachs pro privátní bankovnictví. „Klienti baky se chtějí bavit o blockchainu a zápisu chytrých kontraktů. Mnozí věří, že technologie bude z hlediska efektivity a produktivity tak vlivná, jako byl internet,” uvedla bankéřka. 

Začátkem týdne se bitcoin podíval pod hranici 30 tisíc dolarů (své historicky rekordní hodnoty 65 tisíc dolarů dosáhl v půlce dubna) a podobně, jako se během kryptoboomu množily předpovědi raketově rostoucích cen digitálních měn, stejně intenzivně se ozvali pesimisté s tím, že cena vedoucí kryptoměny spadne třeba až k hranici deseti tisícům dolarů.

Kromě Goldman Sachs přišlo s podporou trhu ale ještě další velké jméno. Podle průzkumu Fidelity Digital Assets se celých sedmdesát procent všech institucionálních investorů po světě bude v následujících pěti letech nakupovat digitální měny. A polovina v nich už nějak je. Podle Forbesu má ale průzkum dvě slabiny. Jednak není úplně jasné, co všechno myslí pojmem digitální aktiva a také fakt, že průzkum, kterého se zúčastnilo globálně 1100 respondentů probíhal v prosinci, tedy uprostřed kryptoměnové horečky.

„My ale nevidíme v poptávce ze strany institucionálních investorů materiální změnu ani po poklesu trhu. Je to dáno tím, že se dívají na investice z dlouhodobé perspektivy a umějí je uřídit i během změny cyklu,” vzkázal Forbesu fond. Rodina fondů Fidelity je s objemem majetku kolem pěti bilionů dolarů jedním z největších správců aktiv na světě. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme