Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatším Newyorčanům hrozí více než 60procentní daň z příjmu

New York
iStock

Newyorčanům s nejvyššími příjmy hrozí, že budou platit daň z příjmu 61,2 procenta, jestliže prosadí své plány demokraté prezidenta Joea Bidena. Ti ve Sněmovně reprezentantů nastínili změny ve zdanění na městské, státní a federální úrovni, o konečné podobě se ale zatím jedná. Napsal to dnes server televize CNBC.

Reklama

Plány zahrnují tříprocentní daňovou přirážku pro lidi, kteří si vydělají více než pět milionů dolarů (107,6 milionu korun) za rok. Návrh Bidenových lidí také počítá se zvýšením maximální daňové sazby na 39,6 z dosavadních 37 procent, a beze změn na 3,8 procenta ponechávají čistou daň z příjmů z investic. Ta se vztahuje i na určité firmy, které jinak nepodléhají dani z příjmu právnických osob.

Daně, ilustrační foto

Stanislav Šulc: DPH je nutné adaptovat pro 21. století

Konečně se přestávají řešit sazby DPH a debata se stáčí k limitu tržeb, po jehož překročení se podnikatel musí k DPH přihlásit. Ten se přitom nezměnil absurdních 17 let.

Přečíst článek

Výsledkem je maximální federální daň z příjmu 46,4 procenta. Touto sazbou se zdaní každý dolar z příjmu nad stanovené daňové pásmo.

Ve městě New York je souhrnná maximální státní a městská sazba daně 14,8 procenta. Daňoví poplatníci s příjmem nad pět milionů dolarů ročně tam proto budou čelit jednotné sazbě daně za městskou, státní a federální úroveň 61,2 procenta, jestliže Sněmovnou reprezentantů projde záměr Bidenových demokratů.

Plán je stále ve fázi návrhu a může se změnit, upozorňuje CNBC. Jednotné daňové sazby pro město New York by tak patřily k nejvyšším za posledních téměř 40 let.

V Kalifornii by lidé s nejvyššími příjmy podle návrhu demokratů platili jednotnou daň 59,7 procenta, v New Jersey 57,2 procenta a například na Havaji 57,4 procenta.

Americký prezident Joe Biden rozšířil seznam čínských firem, s nimiž Američané nesmí obchodovat.

Joe Biden vyhlásil nulovou toleranci monopolům

„Kapitalismus bez soutěže není kapitalismus, je to vykořisťování,” prohlásil americký prezident při podpisu nového zákona.

Přečíst článek

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že Bidenovi lidé zruší nebo změní současný strop 10 tisíc dolarů stanovený pro daňový odpočet na státní a komunální úrovni. Pokud by to udělali, prospěli by zejména lidem s vysokými příjmy ve státech s vysokým zdaněním. Některým z nich se zvýšily daně po změnách z roku 2017, protože už nemohli uplatnit takové daňové odpočty na státní a komunální úrovni. Zdroje obeznámené s daňovými plány ale tvrdí, že Bidenovi lidé by strop daňového odpočtu v budoucích návrzích ještě mohli upravit.

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).

Ráje drží smutek, globální daň ožívá

Sny někdejšího politika ODS Vlastimila Tlustého o jednotné dani ve výši 15 procent se nyní znovuzrodily v globální podobě. Většina zemí OECD na sklonku týdne odsouhlasila celosvětovou minimální korporátní daň ve stejné výši.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký Senát

Americké úřady mohou fungovat. Tamní Senát pro ně schválil obří finanční injekci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme