Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
ČTK
Stanislav Šulc

Nebyla by to správná vláda, pokud by se nepokusila vyřešit takzvaný problém se sociálními dávkami. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se tak pouští do zásadní reformy, která má čtyři stávající populární dávky sloučit do jedné. Přitom rovnou připouští, že může dojít k navýšení celkových sociálních výdajů. Snaha šetřit deklarovaná v letech 2022 a 2023 je pryč. Už zase se pouští žilou státu, protože zdroje nejspíš už zase jsou.

Reklama

Snížit počet úředníků a státních zaměstnanců, snížit výdaje na sociální dávky a podpořit malé a střední podniky. Svatá trojice většiny pravicových politiků a vlád. A byť nepříliš nahlas o ní ještě před několika měsíci hovořila i aktuální vláda Petra Fialy.

Snižování počtu úředníků se podařilo tím, že se škrtla neobsazená místa, podpora malých a středních podniků se odehrála snad jen škrtnutím EET, po čemž vlastně ani žádný podnikatel nevolal. A vrchovatě ji vyvážilo škrtání dotací a zvýšení daní, tedy pilíře konsolidačního balíčku.

A nyní je na místě pustit se také do finálního pilíře každé správné deklaratorně pravicové vlády – snížení sociálních dávek. Ale i tentokrát to trochu drhne a zdá se, že výsledkem bude takové to naše malé české „mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky“.

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Slováci vyrazili k volebním urnám a budou vybírat nástupce Zuzany Čaputové. Ta po prvotním nadšení roli významného hráče na domácím politickém kolbišti spíše nenaplnila. Což ostatně potvrdil i výsledek loňských voleb, kdy vyhrála „druhá strana“. Dvojice finalistů pak v tomto trendu bude pokračovat – Ivan Korčok je na to příliš osamocený a Peter Pellegrini příliš spojený s Robertem Ficem.

Přečíst článek

Šetřit znamená utratit víc

Nelze si v souvislosti s českou reformou dávek nevzpomenout na britský sitkom Jistě, pane ministře. Tajemník Sir Humphrey Appleby vysvětluje svému ministrovi, že šetřit znamená utratit více a aby bylo možné zvládnout propouštění úředníků, je potřeba nějaké další přijmout.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přichází se zdánlivě zajímavou novinkou, takzvanou „superdávkou“, v rámci níž se spojí stávající čtyři podpory - příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí. Důvodem přitom není šetření, ale lepší cílení dávek. Zároveň Jurečkovo ministerstvo připouští, že v důsledcích mohou celkové výdaje na superdávku překonat součet výdajů na čtveřici dávek. Prostě a jednoduše proto, že si může o dávku požádat více lidí než doposud. 

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Krátce před oslavami Velikonoc vyšly v českých médiích výsledky zásadního průzkumu veřejného mínění. Uvedly, že velká část Evropanů nevěří tradičním politikům a stranám a chybí jím silný vůdce. Češi patří k těm, kteří populistického vůdce chtějí také. Naopak Němci jej ze všech dotazovaných národů chtějí nejméně. Výsledky jsou to opravdu děsivé. A nikoli ty výsledky z Německa.

Přečíst článek

Zjednodušení systému? Tak určitě

Samozřejmě se vláda pokusí vytvořit celou sadu podmínek, za kterých potřební dostanou méně peněz, nebo o právo na dávky přijdou zcela (majetkový test atd…). Tedy jsme opět u toho, že zjednodušení systému přinese tak trochu složitější systém a úředníci (již nyní nestíhající) budou muset prověřovat více údajů. A na konci možná bude nějaké ušetření. A kdyby ne, přeci jsme dopředu řekli, že tady šetřit a priori nechceme.

Neméně tragikomické jsou teze o lepším cílení dávek. Odborník na chudobu Daniel Hůle upozornil na to, že zejména dávky určené dětem budou odvislé od celé řady faktorů rodičů. A na víc peněz si tak přijdou děti z lepších rodin.

Je to takové to cílení po našemu: střední třídě trochu přilepšit a ty skutečně potřebné zase trochu víc podusit. Rovnovážný stav dosažen, všichni, co se umí ozvat, budou spokojení. A ti ostatní se mají víc snažit.

Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky

Stanislav Šulc: Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky. Nejde o auta v centru

Dvojice bernardýnů a u nich sedící seniorka či senior hrající na tahací harmoniku se stala novou atrakcí Václavského náměstí již před několika lety. Nyní se i kvůli nim vedení hlavního města Prahy rozhoupává k zákazu zneužívání zvířat pro takzvaný „busking“, což je hezčí výraz pro žebrotu. Zákaz by mohl začít platit ještě letos. A jde o jednu z nejsmysluplnějších regulací, s nimiž stávající vedení města přichází.

Přečíst článek

Volby za rohem

Ano, volby se blíží. Snažit se pomáhat těm, kdo k nim chronicky nechodí, je vlastně zcela zbytečné. Efektivnější je pokusit se přemluvit alespoň někoho z těch, kdo jsou náchylní na sliby o lepších zítřcích. Sen o spravedlivějších, dokonale efektivních a jednodušších dávkách je samozřejmě velmi lákavý. Zvláště když si přijdu na víc já.

Ale až si bude někdo z vládních politiků dělat balance sheet a bude v něm hledat příčiny špatného volebního výsledku, mohl by se podívat na to, jak se této vládě povedlo naplnit teoretické koncepty pravicových vlád. Mohl by být překvapen. Ale jasně, v balance sheetu toto bude chybět. Proč? Protože Babiš, přece.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme