Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájezdy Čechů do Biedronky nekončí. Polsko prodlužuje nulovou DPH u potravin

Nájezdy Čechů do Biedronky nekončí. Polsko prodlužuje nulovou DPH u potravin
Profimedia
 ČTK

Polsko prodlouží platnost nulové sazby DPH u některých potravin. Ta měla vypršet na konci roku, podle vládního mluvčího ji však premiér Mateusz Morawiecki prodlouží o jedno čtvrtletí, píší agentury Reuters a PAP.

Reklama

Za rozhodnutím premiéra stojí podle vládního mluvčího skutečnost, že polský Sejm, který je dolní komorou parlamentu, pozastavil přijetí nového zákona o nulové sazbě DPH u potravin. „Chtěli jsme, aby byl zákon přijat, protože se obáváme, že nový ministr financí by mohl rozhodnutí zvrátit,“ uvedl mluvčí. „Prodlužujeme nulovou DPH o čtvrtletí v očekávání, že Sejm v tomto období příslušný zákon přijme,“ dodal.

Nová polská vláda pod vedením Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) koncem listopadu složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se ale, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, kde PiS sice zůstává nejsilnější stranou, ale po říjnových volbách přišlo o většinu.

Lukáš Kovanda: Češi více promýšlejí, za co utratí peníze. A častěji nakupují za hranicemi, je tam levněji

Spotřebu Čechů nadále drtí mimořádná inflace a finanční vyčerpání řady domácností, stabilizace je však už na obzoru. V zahraničí, kam míří za lácí i kvalitou, utrácí více a více Čechů, a to desítky miliard, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Polsko loni v únoru sazbu DPH u některých základních potravin, například mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, snížilo z pěti na nula procent ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci. Mezi českými spotřebiteli jsou nákupy v Polsku v poslední době velmi populární kvůli relativně nízkým cenám řady zboží.

Polský Sejm ve čtvrtek podle agentury Reuters schválil návrh zákona o zmrazení cen energií na první polovinu příštího roku. Návrh nyní míří do Senátu, tedy horní komory polského parlamentu.

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Lukáš Kovanda: Kdo koho bere na hůl? Co se to děje s cenami potravin

Potraviny v obchodech v Česku dlouhodobě zdražují nejpomaleji ze zemí Visegrádské čtyřky, srovnatelně s Německem. To však nevylučuje, že jsou tuzemští zemědělci a potravináři i tak odběrateli „ždímáni“ více než jinde, komentuje aktuální data Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Pro jídlo se jezdí do Polska. U sousedů pravidelně nakupuje čtvrtina Čechů, ukázal průzkum

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Lidl svým slibem rozkryl, kdo Čechům napálil ceny potraviny. Jsou to nenasytné řetězce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme