Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Obchodníci zradili své zákazníky. Proto Češi nenakupují a ekonomika chřadne

Obchod (ilustrační foto)
Pixabay
Dalibor Martínek

Máme tu další číslo statistického úřadu. Pokles maloobchodních tržeb. Meziročně se v dubnu tržby v obchodech snížily o 7,7 procenta. Dokonce i v porovnání z března na dubem lidé utratili podle údajů statistického úřadu o 0,3 procenta méně. Pokles tržeb v obchodech trvá již téměř tři čtvrtě roku. Češi svou nechutí nakupovat stahují českou ekonomiku do recese.

Reklama

Ale popravdě, skutečně za to můžeme my, spotřebitelé, že ekonomika neroste?

V čísle meziměsíčního poklesu tržeb obchodníků o 0,3 procenta se skrývá důležité sdělení. A sice, že Češi se chovají racionálně. Šetří, každou korunu obracejí v ruce dvakrát. A to je správný přístup, v zásadě historicky naučený. Češi se naučili, že když je špatně, má se šetřit. Jsme národem lidí racionálních, žádných hlupců. Mnoho ministrů a dalších důležitých lidí nám po dlouhá léta vykládá, jak jsou Češi finančně negramotní, jak si neumějí odkládat na horší časy a podobně. Čísla maloobchodu říkají úplně něco jiného.

Tržby obchodů klesly dvanáctý měsíc v řadě. Lidé opět šetřili na potravinách

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly dvanáctý měsíc v řadě. Lidé opět šetřili na jídle

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v Česku v dubnu zpomalil na 7,7 procenta z březnových 9,5 procenta. Tržby obchodníků klesají dvanáctý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání se tržby v maloobchodě v dubnu snížily o 0,3 procenta.

Přečíst článek

Data statistického úřadu jsou vlastně pozitivní. Je na nich vidět, že Češi vědí, jak nakládat s penězi. Problém s maloobchodními tržbami je někde jinde. Když například potraviny nesmyslně zdraží, protože se naši zemědělci a potravináři chtějí na omílané inflaci napakovat a nastřelí ceny nesmyslně vysoko, Češi to prokouknou a přestanou utrácet. Zemědělci rádi vyvezou jakoukoliv část své produkce do ciziny, když se jim tam nabídnou vyšší ceny.

Napakovat se, dokud to jde 

Debaty o potravinové nezávislosti Česka jsou úplně mimo. Každý zemědělec jde za penězi. Když jich dostane víc za pšenici, mléko nebo slámu v cizině, okamžitě prodává. A to má ještě svou produkci dotovanou jak z daní českých poplatníků, tak z daní lidí z jiných státu Evropské unie. Zemědělci jezdí v mercedesech. Ale pořád jsou schopní vytvářet v české společnosti svůj obrázek jako chudáků, kteří mají na dotacích méně peněz než třeba Francouzi.

Bude ještě chvíli trvat, než potravinářská a obchodní lobby pozná, že nemůže ve prospěch svých marží lámat zákazníkům vaz. Už teď je vidět v obchodech, že třeba čtvrt kila másla stálo před půl rokem pětasedmdesát korun, nyní stojí o třetinu méně. Jak to, že půl kila těstovin stálo před pár měsíci šedesát korun a nyní je za čtyřicet? Chtějí se snad výrobci nebo obchodníci vymlouvat na drahé energie? Pokud ano, není to pravda. Pravdou je, že při vloni rychle rostoucí inflaci se každý z celého řetězce, zemědělci, obchodníci, chtěli na spotřebitelích napakovat, dokud to šlo.

Premiér Petr Fiala (vlevo) v televizní debatě s předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem.

Za inflaci může vláda, řekl Babiš. Fiala ho vyzval, aby snížil marže Agrofertu

První samostatný televizní duel premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) ve funkčním období vlády premiér Fialy přinesl podle očekávání konfrontaci a vzájemnou kritiku obou politiků. Zprvu se v televizi CNN Prima News obviňovali ze zavinění inflace, rozpory vznikly i v souvislosti s rozpočtem nebo dotační politikou státu. Výrazná většina debaty se týkala ekonomických témat, došlo ale i na obrannou dohodu mezi ČR a Spojenými státy nebo na volby do Evropského parlamentu. Podle politologa Jana Kubáčka v debatě mírně zvítězil Fiala, ustál i nepříjemná témata. Pro Babiše bylo důležité ukázat, že je králem opozice, míní.

Přečíst článek

A už to nejde...

Ten čas skončil. Čísla statistického úřadu jasně ukazují, že už lidé z měst nechtějí být těmi ovečkami, které „nešťastní“ sedláci ostříhají. Ve městě už nemáme zájem se nechat stříhat. V prodejnách je už pokles cen vidět. Obchodníci již poznali, že Češi nemají zájem živit nadnárodní řetězce. Přemýšlejí racionálně.

Se zlevňováním bude v příštích měsících klesat i inflace. A možná se tím zvýší apetit Čechů k utrácení. Mezitím ještě budou chtít šéfové maloobchodních řetězců dostat z každého zákazníka poslední korunu. Nicméně, s poklesem maloobchodních tržeb se opět obnovuje rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Kterou obchodníci v posledním roce tak bezostyšně zničili. Zradili své zákazníky.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Dalibor Martínek: Vývoj inflace lze sledovat mezi regály. Ceny budou klesat

V obchodech s potravinami je nyní možné v reálném čase sledovat klesání inflace, které až za několik týdnů, v polovině příštího měsíce, potvrdí ve svých číslech statistický úřad. Ten vydá jakýsi údaj, pravděpodobně se blížící deseti procentům meziročního zdražení.

Přečíst článek

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Přibývá případů, kdy lidé přivážejí z Polska do Moravskoslezského kraje více tabáku ke kouření nebo cigaret, než povoluje zákon. Pokud je celníci přistihnou, delikventi přijdou o převážené zboží, musí za ně doplatit spotřební daň a ještě jim hrozí pokuta ve správním řízení. Během května tak celníci zajistili několik kilogramů tabáku a tisíce cigaret, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Němcová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tržby v maloobchodě v Česku v lednu zrychlily meziroční růst na 2,4 procenta

Lidé konečně utrácí. Tržby za potraviny zaznamenaly po 20 měsících poklesu růst

Přečíst článek
Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme