Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.
iStock
 ČTK

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Reklama

Na domácí spotřebě se produkty nakoupené v Polsku podle dubnového průzkumu Českého sdružení pro značkové výrobky, jehož členy jsou tabákové společnosti, podílí z devíti procent, u zahřívaného tabáku je to osm procent. Český stát na těchto produktech nevybere žádnou spotřební daň. Kdyby tyto nákupy Češi realizovali doma, odvedli by státu na spotřební dani sedm miliard.

V roce 2022 daň na tabákové výrobky do státního rozpočtu přinesla 59,35 miliardy korun, v roce 2021 to bylo 56,22 miliardy korun.

Výkonný ředitel sdružení Lukáš Horák upozornil, že rozdíl mezi cenou krabičky cigaret v ČR a v Polsku je zhruba 50 korun. „Hlavním důvodem je vyšší spotřební daň v Česku a výhodný kurz koruny vůči zlotému,“ doplnil. Uvedl, že podíl cigaret z Polska na české spotřebě vzrostl v posledních letech na současnou hodnotu prakticky z nuly.

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Přibývá případů, kdy lidé přivážejí z Polska do Moravskoslezského kraje více tabáku ke kouření nebo cigaret, než povoluje zákon. Pokud je celníci přistihnou, delikventi přijdou o převážené zboží, musí za ně doplatit spotřební daň a ještě jim hrozí pokuta ve správním řízení. Během května tak celníci zajistili několik kilogramů tabáku a tisíce cigaret, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Němcová.

Přečíst článek

Polské nákupní eldorádo rozhodně nekončí

Podotkl, že z členských zemí EU je možné přes hranice převážet čtyři kartony cigaret na osobu, většina dovozu z Polska je tedy legální. Podle průzkumu sdružení se padělky na domácí spotřebě podílejí ze dvou procent.

Sdružení uvedlo, že v Polsku je již schválený růst spotřební daně, příští rok by se měla zvednout cena krabičky cigaret o pět korun a v dalších letech o sedm korun. V ČR vláda chce ve svém konsolidačním balíčku zvýšit spotřební daň příští rok o deset procent a o dalších pět procent každoročně v letech 2025 až 2027. To podle sdružení znamená nárůst ceny krabičky cigaret příští rok o osm až devět korun a v dalších letech o pět korun. Podle Horáka to bude znamenat další nárůst nákupů cigaret v Polsku.

Podle sdružení v příštích několika letech naopak neporoste spotřební daň v Německu. Podle tabákových společností tvoří přitom prodeje u hranic s Německem zhruba 17 procent prodejů cigaret v ČR. Stát na nich vybere kolem 11 miliard ročně. Němci ale v ČR nakupují stále méně, před třemi lety prodeje v pohraničí tvořily třetinu domácího trhu. „K poklesu prodejů vedlo rychlé přiblížení cenové hladiny cigaret mezi oběma zeměmi zejména v důsledku zvýšení spotřební daně o zhruba 18 procent v roce 2020 a o deset procent o rok později,“ dodal Horák.

Tisková konference, kde vláda představila balíček úsporných opatření.

Lukáš Kovanda: Ekonomice by nejlépe prospěl pravicový balíček. Ale současný kabinet pravicový není

České veřejné finance jsou sice v mizerném stavu, ale v žádném rozvratu. Ani k bankrotu rozhodně nemíříme. Určitě je ale potřeba ten mizerný stav napravovat. Nemělo by se tak však dít zvyšováním daní nebo odvodů. Možná s výjimkou daní z neřestí, jako je alkohol, tabák a hazard, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Spotřební daň z tabáku (i zahřívaného) poroste

Vláda ve svém návrhu na konsolidaci veřejných financích počítá i s růstem daně na zahřívaný tabák. Podle návrhu je zdaněn na zhruba pětinové úrovni oproti klasickému tabáku, v roce 2024 by se poměr měl zvednout na 29 procent.

Mluvčí společnosti JTI International Jiří Sochor již dříve uvedl, že změny v dani by vedly k tomu, že balení zahřívaného tabáku zdraží o tři až čtyři koruny, konečná cena ale bude záležet na jednotlivých výrobcích. Firma v ČR prodává mimo jiné cigarety Camel, nyní na trh jako poslední z velkých výrobců uvedla vlastní zařízení na zahřívaný tabák Ploom X.

Podle JTI trh s těmito produkty v ČR roste a letos se prodá zhruba 160 milionů krabiček náplní. Na českém trhu je již zařízení Iqos od společnosti Phillip Morris, která již dříve uvedla, že počet uživatelů v ČR v polovině roku 2022 zhruba 530 tisíc. Prodává se také zařízení Pulze společnosti Imperial Brands nebo zařízení glo od British American Tobacco.

Tisková konference, kde vláda představila balíček úsporných opatření

Vláda chce více zdanit tabák a alkohol. A zlevnit potraviny, bydlení a léky

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty (DPH) nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky.. V úvodním projevu při představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). I když se některé daně zvýší, kabinet se soustředil na to, aby dopady na občany byly co nejnižší, uvedl.

Přečíst článek

Revoluční přechod od klasických cigaret k alternativám pokračuje

Češi mění své kuřácké návyky. Přechod od cigaret k alternativám pokračuje

V posledních letech prochází Česko v případě tabákových výrobků nebývalou změnou, která se dá přirovnat k tiché revoluci. Stále více se na úkor klasických cigaret prosazují technologicky modernější alternativy – zařízení na zahřívaný tabák nebo elektronické cigarety a vaporizéry. Je tomu tak zejména u lidí do 35 let.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Krabička cigaret za 125 korun je české vládě málo. V Polsku je přitom o třetinu levnější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme