Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Pět investičních poznatků z roku 2023
Profimedia
Jakub Kudýn

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Reklama

Lekce číslo 1: Nesnažte se časovat trh, nevyplatí se to

Ani jasnozřivější investor, který by dopředu věděl o klíčových událostech roku 2023 - od regionální bankovní krize v USA přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték - by nikdy netipoval, že se může za těchto okolností akciový index S&P 500 zhodnotit o 26,4 procenta. Spíše by byl skeptický a možná měl i nutkání akcie prodat. Trhy jsou nepředvídatelné a reagují na celou řadu faktorů, které nikdy nelze s jistotou předpovědět.

Lekce číslo 2: Sebelepší analytik netrefí roční výkonnost indexu 

Když světové investiční banky dávaly předpověď, kde bude S&P 500 na konci roku, názory 23 analytiků z těch největších investičních společností, jejichž hlavní a jedinou prací je sledovat trhy, se značně rozcházely. Zatímco někteří z nich předpokládali pokles indexu o pět procent, jiní očekávali růst až o 24 procent. Průměrný odhad byl na úrovni šestiprocentního růstu. Konečný výsledek již známe. S&P 500 se za rok 2023 zhodnotil o 26,4 procenta.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Elon pláče a Mark se směje. A slíbená rvačka ani nemusela být

Elon Musk už není nejbohatším mužem planety, ale ještě se zuby nehty drží druhé příčky. Jeff Bezos i Mark Zuckerberg jsou však nebezpečně blízko, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Lekce číslo 3: Výkonnost S&P 500 vesměs „udělalo" sedm statečných

Přestože S&P 500 vzrostlo o 26,4 procenta, výraznou část tohoto růstu zajistilo pouhých sedm top technologických společností, označovaných jako „Magnificent Seven“. Přezdívka se do akciového žargonu dostala z filmu Sedm Statečných, v originále The Magnificent Seven. Jde o společnosti Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta a Tesla.

Tyto společnosti se podílely na celkové výkonnosti indexu z 62 procent. A na konci roku tvořily 30 procent tržní hodnoty celého indexu S&P 500. Pokud se podíváme na jejich hodnotu skrze nedokonalé P/E ratio, získáme hodnotu 50. Jedná se o bublinu připomínající Nifty 50 nebo Dot-com Buble? Těžko říct, ale být pasivním investorem a mít alokovaný celý majetek do tohoto indexu, asi bych zpozorněl. Možná totiž nejsem tak diverzifikovaný, jak bych si přál.

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Po výrazných růstech akciových burz z posledních týdnů, se po zasedání americké centrální banky vrátila na trh určitá volatilita a s ní i korekce cen. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil pod 4900 bodů a Jerome Powell ve svém proslovu "chladil" očekávání investorů o brzkém snižování úrokových sazeb v březnu. Svými hospodářskými výsledky rovněž zklamal technologický sektor.

Přečíst článek

Lekce číslo 4: Investování do speciálních situací může okořenit vaše portfolio

V roce 2023 se dokončila řada M&A transakcí, které pokud investor pečlivě sledoval, mohl dosáhnout vyšších výnosů než S&P 500 a dokonce v kratším období. Jde o transakce, kdy jedna firma kupuje nebo prodává jinou firmu a finální transakční cena nemusí být plně reflektovaná v ceně akcie. Transakce typu 3U Holding, Activision Blizzard nebo Broedrene Hartmann investorům přinesly více než 30procentní zhodnocení v krátkých časových intervalech. Tento typ alokace může být spravován individuálně nebo existují i v ČR fondy, jež se na podobné situace zaměřují.

Lekce číslo 5: Úžasné inovace nemusí být vždy skvělými investicemi

Další lekcí z roku 2023 je, že velké inovace nemusí vždy představovat skvělé investice. Firmy jako WeWork, Bird nebo Instant Brands byly oslavovány jako průkopníci ve svém odvětví a na svém vrcholu se obchodovaly za extrémně vysoké valuační násobky. Ale růst úrokových sazeb, pokles poptávky a chyby v managementu způsobily bankrot těchto společností.

Tyto lekce z roku 2023 nejsou unikátní a spíše se v čase opakují. Proto je důležité si tyto lekce pravidelně připomínat, abychom neopomíjeli, že pokusy o časování trhu, nedostatečná diverzifikace a hon za trendy nemusí být vždy cestou k úspěchu.

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? A jak správně investovat v prostředí nízkého růstu a vyšší inflace? To je téma pro ekonomy a investiční titány, kteří se sejdou na konferenci Investiční výhledy pořádané investiční společností EMUN. Sledujte živý stream z akce. Newstream je mediálním partnerem konference.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Optimismus pro rok 2024: Akcie podraží. Česká ekonomika ale poroste pomalu

Rok 2023 měl být z investičního hlediska problematický. Nakonec se ale podařilo vyhnout se řadě nástrah a pro investory nakonec byl velmi štědrý. Jen sedm technologických akcií známých jako Magnificent 7 přinesly výnos 70 procent. Rok 2024 by přitom mohl být ještě lepší. „Loni rostly zejména technologické akcie. Letos by se k nim mohly přidat i akcie další. Zároveň si nemyslím, že by ty technologické měly nějak razantně propadnout,“ uvedl na konferenci Investiční výhledy 2024 pořádané společností EMUN makroekonomický analytik PPF Banky Ľuboš Mokráš. Navíc inflace by podle všeho měla klesnout k cíli centrálních bank.

Přečíst článek

Reklama

Související

Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek

Portfolio průměrného českého investora je vcelku nuda. Přitom by stačilo tak málo

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Většina podílových fondů investorům letos vydělala, nejvíce ty akciové, ukazuje index

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme