Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Optimismus pro rok 2024: Akcie podraží. Česká ekonomika ale poroste pomalu

Optimismus pro rok 2024: Akcie podraží. Česká ekonomika ale poroste pomalu
iStock
Stanislav Šulc

Rok 2023 měl být z investičního hlediska problematický. Nakonec se ale podařilo vyhnout se řadě nástrah a pro investory nakonec byl velmi štědrý. Jen sedm technologických akcií známých jako Magnificent 7 přinesly výnos 70 procent. Rok 2024 by přitom mohl být ještě lepší. „Loni rostly zejména technologické akcie. Letos by se k nim mohly přidat i akcie další. Zároveň si nemyslím, že by ty technologické měly nějak razantně propadnout,“ uvedl na konferenci Investiční výhledy 2024 pořádané společností EMUN makroekonomický analytik PPF Banky Ľuboš Mokráš. Navíc inflace by podle všeho měla klesnout k cíli centrálních bank.

Reklama

Jako překvapivě dobrý označil makroekonomický odborník PPF Banky Ľuboš Mokráš rok 2023. Překvapení nabídl zejména vývoj v USA, kterým se navzdory různým ukazatelům podařilo vyhnout recesi.

„Růst držela zejména spotřeba domácností, které pokračovaly v rozpouštění úspor nashromážděných během covidové pandemie. Ovšem zároveň se právě úspory domácností dostaly vloni poblíž historických minim. Pokud by došlo k nějakému zpomalení, mohl by nastat opačný scénář a domácnosti by spotřebu opět utlumily,“ připomněl Mokráš na konferenci Investiční výhledy 2024, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejímž mediálním partnerem byl byznysový portál newstream.cz.

ilustrační foto

Podceněný Apple. Investoři se od něj odvracejí. Blíží se chvíle pro nákup

Technologický gigant Apple ztratil titul nejhodnotnější technologické společnosti světa. Nejdražší firmou z pohledu tržní kapitalizace se stal jeho odvěký rival Microsoft. Apple má řadu problémů, zaspal v AI, naopak Microsoftu se daří zavádět AI do svých produktů. Je načase Apple odepsat, nebo se naopak blíží čas na nákup akcií za rozumnou cenu?

Přečíst článek

Podívejte se na záznam z akce Investiční výhledy 2024:

Optimismus podle Mokráše přitom můžeme očekávat také v Evropě. Tam ovšem domácnosti zatím spotřebu tlumily, nejvíce tak činily české domácnosti. Právě to se pozitivně podepsalo na inflaci, ale negativně na hospodářském růstu.

„Ekonomika v Česku by se mohla vrátit k růstu. Vliv na to bude mít zejména nízká loňská základna. Naopak za velké riziko povazujeme mimořádně velké snížení reálných úspor domácností, které způsobila inflace stejně jako pokles reálných příjmů domácností,“ dodal makroekonomický analytik PPF Banky.

Viceguvernérka ČNB Zamrazilová: Inflace začne trojkou

Hlavní vliv na investiční klima v roce 2024 budou mít pohyby úrokových sazeb centrálních bank, zejména Fedu, ECB a v českém prostředí také České národní banky. Čeští centrální bankéři snížili sazby poprvé již na konci roku 2023 a podle Evy Zamrazilové, viceguvernérky ČNB, v tom bude banka pokračovat. Uvedla to v rozhovoru pro newstream.cz. Šéfka Evropské centrální banky uvedla, že ECB začne snižovat sazby do letošního léta, podobnou rétoriku postupně následuje také americký Fed. Všichni přitom zmiňují, že klíčovým ukazatelem bude reálná inflace a její udržení v inflačním pásmu, na nějž banky cílí.

„Věřím, že inflace za leden začne číslovkou 3,“ uvedla na konferenci Investiční výhledy Zamrazilová. „Sice na nadcházejícím měnově-politickém zasedání rady ještě nebudeme znát přesný údaj ze statistického úřadu, ale budeme mít řadu signálů, které naznačí inflaci za leden. Například u cen potravin není důvod pro růst, u energií se drtivé části populace vykompenzuje nárůst regulované složky tím, že klesne cena silové elektřiny. Proto si myslím, že se inflace za leden dostane do našeho tolerančního pásma,“ potvrdila viceguvernérka ČNB.

Matthias Zeinitzer z BlackRocku: Inflace bude rozkolísaná

Pozitivní výhled pro investice očekává také největší správce majetku na světě, BlackRock. Nové podmínky na trhu přinesou potenciální nárůst aktivně spravovaných portfolií a dařit by se mělo zejména oblastem, které jsou v souladu s aktuálními megatrendy.

„My tomu říkáme 4D - demografie, dekarbonizace, digitalizace včetně AI a deglobalizace,“ uvedl Matthias Zeinitzer z BlackRocku. „Přesto se domnívám, že v následujících měsících bude inflace nadále výrazně rozkolísaná,“ dodal.

Jak správně investovat v roce 2024?

Jak správně investovat v roce 2024? Poradí odborníci z ČNB i globálních investičních titánů

Rok 2023 přinesl mimořádný růst zhodnocení investic do akcií i dluhopisů. Jak na to navázat v roce 2024? Na to budou odpovídat odborníci v čele s viceguvernérkou České národní banky Evou Zamrazilovou na konferenci Investiční výhledy pořádané investiční společnosti EMUN. Ta se uskuteční již ve středu 17. ledna v Lobkowiczkém paláci a dostupná bude on-line na www.investicnivyhledy.cz či na byznysovém portálu newstream.cz, který je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy investorky - ilustrační foto

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

Přečíst článek
video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Andělské investování - ilustrační obrázek
video

Co čekat od alternativních forem financování? Odpovídají účastníci Investiční snídaně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme