Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft zvýšil zisk o třetinu, matka Googlu dokonce o polovinu

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů
iStock
 ČTK

O desítky procent rostou zisky amerických technologických společností Microsoft i Alphabet, která je majitelem Googlu. Big tech sektor i díky produktům s umělou inteligencí prochází oživením. Přesto akcie jmenovaných společností v reakci na výsledky z předchozího čtvrtletí zamířily dolů.

Reklama

Americký softwarový gigant Microsoft předstihl očekávání analytiků. To se Alphabetu, matce Googlu úplně nepovedlo.

Microsoft ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 33 procent na 21,9 miliardy dolarů (téměř 500 miliard Kč). Nové funkce umělé inteligence (AI) pomohly přilákat zákazníky ke cloudovým službám a operačnímu systému Windows. Tržby překonaly očekávání analytiků, akcie podniku však po zveřejnění výsledků mírně oslabily. Za loňský rok si nicméně připsaly 57 procent.

Čistý zisk společnosti Alphabet vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o téměř 52 procent na 20,7 miliardy dolarů (473 miliard korun). Prodeje reklamy ovšem zaostaly za očekáváním a zastínily úsilí společnosti v oblasti umělé inteligence (AI) a cloudových služeb. Akcie firmy po zveřejnění výsledků odepisovaly přes šest procent.

Hvězdný Microsoft

Tržby Microsoftu se ve čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, zvýšily o 18 procent na 62 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle údajů společnosti LSEG odhadovali v průměru na 61,1 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

K růstu celkových tržeb podniku přispěla silná poptávka po cloudových službách. Tržby divize zahrnující cloudovou platformu Azure se zvýšily o 20 procent na 25,9 miliardy dolarů. Tržby služby Azure vzrostly o 30 procent.

V listopadu začala společnost Microsoft prodávat službu Copilot, která využívá AI. Ta dokáže shrnout obsah e-mailové schránky nebo vytvořit prezentaci.

Růst akcií Microsoftu pomohl v posledních několika seancích sesadit Apple z pozice nejhodnotnější společnosti obchodované na burze. Investoři ocenili snahu Microsoftu o rozvoj AI a strategické partnerství se start-upem OpenAI, který na trh uvedl chatbota ChatGPT.

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Tržní hodnota společnosti Microsoft ve středu poprvé v historii společnosti překročila tři biliony dolarů (68,3 bilionu korun). Pozici nejhodnotnější firmy na světě s akciemi na burze si s těsným náskokem drží Apple.

Přečíst článek

„Microsoft má za sebou další výborné čtvrtletí, a to i díky implementaci technologie umělé inteligence do svých produktů,“ konstatoval analytik XTB Tomáš Cverna. „V popředí výsledků byl opět inteligentní cloud. Nárůst tržeb v divizi osobní výpočetní techniky, která se dlouhou dobu potýkala s poklesem, zaznamenala společnost díky zúčtování akvizice videoherního studia Activision Blizzard,“ dodal.

Microsoft dokončil převzetí podniku Activision Blizzard loni v říjnu. Hodnota transakce činila 69 miliard dolarů (1,58 bilionu korun). Největší transakce Microsoftu v jeho 48leté historii umožnila zvětšit jeho pozici na trhu videoher a lépe konkurovat lídrovi v tomto segmentu, společnosti Sony.

Matka Googlu škobrtla

Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 13,5 procenta na 86,3 miliardy dolarů. Překonaly tak sice očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 85,3 miliardy dolarů, ale nejdůležitější tržby z reklamy očekáváním nedostály. Za uplynulé čtvrtletí činily 65,5 miliardy dolarů, přičemž analytici čekali, že to bude 66,1 miliardy dolarů. Loni ve stejném období reklama firmě generovala 59 miliard dolarů tržeb.

„Výsledky Alphabetu za čtvrtý kvartál potvrdily pokračování v oživení společnosti. Trh však očekával o něco více. Nejdůležitější segment tržeb z vyhledávání skončil mírně za očekáváním analytiků. Naopak překvapil segment služeb a tržby z platformy YouTube,“ uvedl analytik XTB Štěpán Hájek.

"V posledních výsledcích za třetí čtvrtletí 2023 se investorům nelíbilo zpomalení v cloudovém byznysu. Ten se za poslední tři měsíce minulého roku vrátil k růstu a vygeneroval solidní provozní zisk 864 milionů dolarů. Provozní marže mírně zaostaly za očekáváním na 27 procentech, nicméně by se měly vylepšit díky pokračování v poklesu počtu zaměstnanců," dodal.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Astronaut NASA Victor Glover, pilot mise Artemis 2

Vědecké události očekávané v roce 2024: rozvoj umělé inteligence i ochrany proti pandemiím

Nemůžeme vědět, jestli přicházející rok přinese úplně nový průlom do některé vědní oblasti. Můžeme však odhadnout, ve kterých už známých oborech dojde k posunům, jež budou mít přímý nebo nepřímý dopad na náš budoucí život.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Týden tradera: Čekání na recesi investorům zpříjemňují vyšší než očekávané zisky Big Techů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme