Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon představil svého chatbota. Pojmenoval ho Q

Amazon Web Services
Profimedia
 ČTK

Americký internetový prodejce Amazon nabídl chatbota pro firmy. Jeho cloudová divize AWS v úterý představila program s názvem Amazon Q, který umí mimo jiné shrnovat dokumenty a navrhovat texty. Firma tak chce konkurovat podobným službám, které nabízí konkurenční společnosti Microsoft a Google.

Reklama

Program potřebuje pro svou práci přístup k podnikovým informacím, má to mimo jiné zabránit tzv. halucinacím, kdy si software s umělou inteligencí věci libovolně vymýšlí. Firma ujišťuje, že údaje zákazníků program nikdy nepoužije ke svému dalšímu učení. Amazon Q místo toho dostal k dispozici 17 let záznamů samotné AWS, vysvětlil podle německé agentury DPA šéf divize Adam Selipsky.

Cena nástroje bude začínat na 20 dolarech (441 korun) za osobu a měsíc. Mnohé jeho funkce jsou ale k dispozici už teď ve zkušební verzi. Verze s dalšími funkcemi pro vývojáře a pracovníky IT bude stát 25 dolarů na osobu a měsíc.

Podle CNBC dostal program název podle stejnojmenné postavy z filmů o Jamesi Bondovi nebo podle postavy Q ze seriálu Star Trek, záleží prý na tom, kterého manažera AWS se zeptáte.

Chatboti vybavení umělou inteligencí (AI), jako je ChatGPT společnosti OpenAI, dokážou formulovat texty na jazykové úrovni člověka. Princip spočívá v tom, že odhadují slovo od slova, jak by měla věta pokračovat. Modely se trénují na základě obrovského množství informací. Spuštění ChatGPT na konci loňského roku vyvolalo kolem AI celosvětové pozdvižení. Microsoft používá technologii stojící za ChatGPT ve svých podnikových aplikacích, zatímco Amazon nedávno získal podíl v konkurenční společnosti Anthropic.

Sam Altman

Altmanův ChatGPT je jen vrcholek ledovce. Na pozadí běží revoluce superinteligence

Nová všeobecná umělá inteligence, neboli superinteligence, má být něco, co svět neviděl. Přichází ale do pořádného chaosu. OpenAI není sama, kdo běží závod o AI. Dá se na tom vydělat?

Přečíst článek

Po nedávném chaosu ve společnosti OpenAI, jejíž spoluzakladatel Sam Altman byl nejprve nucen odejít, aby se po několika dnech vrátil, zaznamenává Selipsky velký zájem investorů o alternativy. „Všichni zákazníci, se kterými mluvíme, říkají: potřebujeme větší výběr,“ řekl CNBC. Chtějí podle něj nejen technologické alternativy, ale také „spolehlivé obchodní partnery“.

Sam Altman se vrací do čela OpenAI, obmění se správní rada, která hlasovala za jeho odvolání

Altman se vrací do čela OpenAI. Obmění se správní rada

Sam Altman se vrátí na pozici šéfa společnosti OpenAI, z níž byl minulý pátek na popud správní rady odvolán. Osazenstvo správní rady se promění, oznámila firma.

Přečíst článek

Sam Altman

Všichni jsou nahraditelní, až na vývojáře z OpenAI. Kolik berou?

Vývojáři umělé inteligence ze společnosti OpenAI jsou těžké váhy. Sílu svého hlasu si ověřili v kauze odvolání a znovujmenování šéfa této technologické společnosti Sama Altmana. Inženýrům, kteří měsíčně v přepočtu na koruny inkasují milion a půl, stačilo pohrozit výpovědí, aby tvůrce aplikace ChatGPT vrátili zpět do čela firmy. Ukazuje se, že tito mágové přes algoritmy jsou jednoduše nenahraditelní, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme