Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft v nejistotě. Zisk klesl na 16 miliard dolarů, propustil tisíce lidí

Microsoft, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně snížil o 12 procent na 16,4 miliardy dolarů (bezmála 360 miliard korun). Firma o tom informovala na svém webu.

Reklama

Výsledek podle agentury AP odráží ekonomickou nejistotu, kvůli níž Microsoft propustil 10 tisíc lidí. Zisk na akcii nicméně předčil očekávání analytiků, a tak akcie firmy po konci obchodování výrazně posilovaly a připisovaly přes čtyři procenta.

Tržby stouply o dvě procenta

Bez zahrnutí jednorázových položek vydělala firma 2,32 dolaru na akcii. Analytici přitom očekávali 2,29 centu na akcii. Tržby společnosti v období od října do prosince meziročně stouply o dvě procenta na 52,8 miliardy dolaru. Výsledky cloudových služeb pomohly kompenzovat propad na trhu s osobními počítači.

Bill Gates, miliardář, filantrop, zakladatel Microsoftu

Gates investuje do klimatického start-upu, který zastaví kravské pšouky

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates investuje do australského technologicko-klimatického start-upu. Jde o firmu, která pracuje na zmírnění emisí metanu pocházejícího ze zažívacího traktu krav, informovala dnes BBC. Gates už se delší dobu otevřeně vyjadřuje k dopadům výroby masa na životní prostředí.

Přečíst článek

Microsoft je známý zejména díky operačnímu systému Windows a herním konzolím Xbox. Windows je nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače na světě.

Reklama

Čtvrtletní tržby ze segmentu osobních počítačů Microsoftu klesly o 19 procent na 14,2 miliardy dolarů. Společnost získává tržby z licencí od výrobců osobních počítačů, kteří do svých produktů instalují její operační systém Windows.

Nejprudší propad prodejů PC

Společnost Gartner, která se zabývá průzkumem trhu, oznámila, že celosvětové dodávky osobních počítačů v období od října do prosince meziročně klesly o 28,5 procenta. To je nejprudší čtvrtletní pokles od 90. let, kdy Gartner začal trh sledovat.

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft sází na umělou inteligenci. Do chatovacího robota nalije miliardy

Americká softwarová společnost Microsoft jedná o investici deset miliard dolarů (223,6 miliardy korun)) do společnosti OpenAI, která vlastní chatovacího robota ChatGPT. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informoval web Semafor. Microsoft se k věci odmítl vyjádřit, společnost OpenAI zatím na dotaz agentury Reuters nereagovala.

Přečíst článek

Microsoft uvedl, že tržby z cloudových produktů platformy Azure vzrostly ve druhém čtvrtletí o 31 procent.

Širší divize Intelligent Cloud vykázala tržby ve výši 21,5 miliardy dolarů, a mírně tak překonala odhady analytiků dotazovaných společností Refinitiv. Platforma Azure loni zvýšila podíl na trhu na 30 procent. V roce 2018 činil 20 procent.

Vychází nový herní hit Call of Duty.

Střílečku Call of Duty vám necháme deset let, uklidňuje Microsoft

Pokud Microsoft zdárně dotáhne akvizici společnosti Activision Blizzard, která vydává populární střílečku Call of Duty, zůstane deset let dostupná i pro PlayStation. Plán je to jasný: uklidnit konkurenta Sony, hráče a regulační orgány.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme