Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burzovní cena plynu pro Evropu klesla za týden o 70 procent

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh od začátku minulého týdne klesla zhruba o 70 procent. Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Reklama

Burzovní cena plynu v tomto týdnu výrazně kolísá. Z maxima kolem 345 eur (8550 korun) za megawatthodinu cena do poloviny tohoto týdne klesla zhruba na 102 eur/MWh. Děje se tak kvůli nejistotě ohledně plynulosti dodávek z Ruska. EU také nyní Rusku platí za plyn výrazně více než před válkou na Ukrajině.

V pátek dopoledne se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v dubnu pohybovala kolem 108 eur (2680 korun) za MWh, a vykazovala tak proti předchozímu dni nárůst asi o tři procenta. Na podobné úrovni byly i ceny kontraktů na dodání plynu v dalších měsících až do června.

Objemy plynu, který se na západ Evropy dostává z Ruska, zůstávají už několik dnů nad úrovní, kde byly před začátkem invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Sankce, které Západ na Rusko za rozpoutání války uvalil, se dovozu ruského plynu netýkají. Evropská unie se bez ruského plynu zatím neobejde.

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Evropská unie platí Rusku za odběr zemního plynu teď mnohem více než před invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Bruselský institut Bruegel spočítal, že zatímco 23. února, tedy den před začátkem války na Ukrajině, zaplatila unie Rusku 267,2 milionu eur (6,6 miliardy korun), o den dříve, tedy v den zahájení invaze, už to bylo 442,2 milionu eur (11 miliard pkorun). Tyto denní částky se pak dál zvyšovaly, až 2. března EU Rusku odeslala 689,2 milionu eur (17,1 miliardy korun). V dalších dnech se tyto částky mírně snížily, jak ve své nedávné zprávě upozornila agentura Bloomberg.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ve čtvrtek uvedla, že plyn do Evropy nadále dodává přes území Ukrajiny v objemech, které má s odběrateli smluvně dohodnuty. Objem suroviny přes plynovod Nord Stream 1, který po dně Baltského moře spojuje Rusko přímo s Německem, se ale snížil.

Ceny benzinu 5. března 2022

Ceny pohonných hmot padají nejrychleji za 17 let. Zlevňovat bude i v příštích dnech

Zlevňování pohonných hmot pokračuje rychlým tempem. Byť včera už tempo zlevňování oproti úterý zpomalilo. Platí ovšem, že úterní a včerejší zlevnění ve svém součtu představují nejvýraznější dvoudenní zlevnění pohonných hmot v historii sledování od začátku roku 2005.

Přečíst článek

Vysoké ceny plynu pro evropský trh způsobily, že se změnily trasy, kterými se dopravuje zkapalněný zemní plyn (LNG) po moři. Čínská společnost Unipec tak nyní prostřednictvím tendrů prodává LNG do Evropy, a například americké ministerstvo energetiky vydalo povolení k posílení vývozu LNG do zemí, s nimiž nemá uzavřenou smlouvu o volném obchodu. To jsou mimo jiné také evropské státy. Evropa nyní tohoto plynu dováží nejvíce.

Ruská vojska 24. února zahájila invazi na Ukrajinu, což vyvolalo ostrou reakci Západu. Sankce, které demokratická část světa začala proti Moskvě zavádět, v Rusku způsobily nejhorší ekonomickou krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Aeroflot, Moskva, letiště

Rusové mohou létat jen do 20 zemí na světě

Ruské ministerstvo dopravy aktualizovalo seznam přímých letů z Ruska do zahraničí. Tamní letouny přijímá jen 20 zemí. Z Evropy mohou Rusové létat jen do Srbska, Běloruska a Turecka.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na trhu komodit čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme