Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Paliva v Česku opět zdražují. Obchodníky s ropou zneklidňuje Bidenův výrok, že Rusko může na Ukrajině použít chemické zbraně

Ceny benzinu 5. března 2022
Dalibor Martínek / Newstream
Lukáš Kovanda

Včera skončila několikadenní etapa často historicky rekordně prudkého zlevňování jak benzínu, tak nafty. Důvod? Zdražující ropa, která reaguje na stupňující se boje na Ukrajině.

Reklama

Pohonné hmoty v ČR začaly včera opět zdražovat. Průměrná cena benzínu stoupla o čtyři haléře na litr na 44,02 koruny. Jedná se o první zdražení benzínu od 10. března. Nafta včera zdražila dokonce o devět haléřů, na 46,08 koruny za litr. Lze předpokládat, že dnes ceny dále porostou, a ještě výrazněji než včera.

Paliva na rotterdamské burze zdražují v důsledku opětovného vzestupu světových cen ropy. Severomořská ropa Brent se dnes prodává až takřka za 119,50 dolaru za barel, což je nejvyšší hodnota od 9. března. Ropa zdražuje v důsledku nekončících, ba stupňujících se bojů na Ukrajině.

Trhy zneklidňuje čerstvé prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena, že Rusko může na Ukrajině použít chemické zbraně. Pokud by se tak stalo, Evropa by se pod vzniklým tlakem situace zřejmě výrazně odstřihla od ruských dodávek ropy a plynu. Takový krok ostatně již EU zvažuje. To by ale vedlo k dalšímu tlaku na růst cen ropy Brent, a tedy i pohonných hmot v ČR. 

Vladimir Putin, prezident Ruska

Další splátka ruského dolarového dluhu proběhla. Věřitelé na svých 66 miliard ještě čekají

Rusko dodrželo další závazky. V pondělí splatilo úroky z dolarových dluhopisů ve výši 66 miliard dolarů. Platbu zpracovala banka JPMorgan Chase & Co, uvedla agentura Reuters. Věřitelé platbu zatím neobdrželi.

Přečíst článek

Česká vláda bude právě s cenami na rotterdamské burze srovnávat ceny u českých čerpacích stanic, aby tak posoudila, zda jsou marže stanovovány neopodstatněně vysoko. První výsledky tohoto srovnání by měly být k dispozici tento týden. Ministr financí Zbyněk Stanjura řekl o víkendu v České televizi, že neočekává, že by srovnání odhalilo praxi opravdu zásadního a plošného neobjektivního navyšování marži.

Růst cen ropy nahrává válčícímu Rusku. Právě výnosy z prodeje plynu a ropy jsou klíčovým zdrojem financování jeho invaze na Ukrajinu. Západ sice do značné míry v souladu se sankcemi přestal ruskou ropu nakupovat, ta ovšem nachází odběratele třeba v Indii. Například společnost Hindustan Petroleum si minulý týden objednala dva miliony barelů ruské uralské ropy s dodáním v červnu. Indie je druhým největším asijským dovozcem ropy. Země rovněž zvažuje, že by Rusku za ropu platila místo dolaru v indické měně.

Ruská uralská ropa se v důsledku invaze prodávala v historicky rekordní slevě oproti ropě Brent s okamžitým, fyzickým dodáním. Sleva představovala přes dvacet dolarů na barel. Díky růstu cen ropy však i při slevě inkasuje Rusko za barel ropy mnohem více než třeba při pandemii. 

Zničené nákupní centrum v Kyjevě

Kvůli válce na Ukrajině firmy ruší investice. Jejich plány smetla vlna nejistot

Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům války na Ukrajině rušit připravené investice. Tempo, jakým od svých plánů teď odstupují, se přitom zrychluje. Agentura Bloomberg uvedla, že celkem už jde o částku kolem 25 miliard dolarů (více než 557 miliard korun).

Přečíst článek

Sklad oceli

Ocel je nejdražší v historii. Může za to zákaz dovozu suroviny z Ruska

Evropské ceny oceli dosáhly nového rekordu, a to v důsledku zákazu dovozu z Ruska, který je součástí nedávno přijatého čtvrtého balíku sankcí vůči Kremlu za jeho invazi na Ukrajinu. Evropská unie je pro ruské výrobce hlavním trhem s ocelí, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

>>>>>> Dění na Ukajině sledujte v našem on-line speciálu <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Čínský lockdown a kontroly marží zlevňují českým řidičům pohonné hmoty

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ropa padá, české benzinky ale nezlevňují. Mají vyšší zisky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme