Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou

Lukáš Kovanda: Energie zlevňují. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, neboť na jaře ceny dále spadnou
iStock
Lukáš Kovanda

Mnozí tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, nejnověji společnost innogy, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dneška, tedy za zhruba půl roku, o více než 85 procent, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Innogy zlevní od března elektřinu tak, že cena za jednu megawatthodinu bude 250 korun pod úrovní vládou stanoveného stropu. Podmínkou je však uzavřen í smlouvy na 15 měsíců. Strop činí v případě elektřiny 6000 korun za megawatthodinu včetně DPH.

Chvála teplému počasí

Pokles burzovní ceny plynu v EU má na svědomí zejména nadprůměrně teplé počasí. Teplé počasí má lví podíl na tom, že evropské zásobníky plynu jsou stále naplněny na zhruba 63 procent, což je o zhruba 22 procentních bodů nad pětiletým průměrem pro tuto část roku.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Už i Pražská plynárenská zlevní energie pod vládní strop. Domácnosti na plynu ušetří tisíce, u elektřiny stokoruny

Pražská plynárenská od 1. května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit. Zlevnění bude platit pro základní tarify i roční smlouvy s fixací. Vyplývá to z webových stránek společnosti. Jako první na to upozornil Ekonomický deník. Ceny pod vládním maximem už začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Přečíst článek

Dochází také k úsporám na straně domácností i podniků, které jsou dány jak úsporným nakládáním, tak omezováním výroby, například v průmyslu. Omezení výroby by však nemělo být tak výrazné, aby kontinent uvrhlo do jakkoli závažnější recese, což je další příznivá zpráva.

Na konci této topné sezóny by tak zásobníky mohly být stále naplněny z více než padesáti procent. To je komfortní situace pro to, aby mohly být kompletně naplněny před začátkem další topné sezóny, která startuje v říjnu 2023.

Tlak na snižování cen

Takto poměrně příznivé vyhlídky mocně tlačí burzovní cenu plynu dolů. A tedy také burzovní ceny elektřiny, jejíž podstatná část se v EU z plynu vyrábí. S blížícím se koncem probíhající topné sezóny a nástupem jara proto také nelze vyloučit další, až dramatický propad cen plynu v EU.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Konec závislosti na ruském plynu. Jeho dovoz do Česka v lednu klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Ruský plyn stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do ČR na 2,2 procenta, v předchozích letech činil tento podíl kolem 97 procent. Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.

Přečíst článek

Je tudíž poměrně pravděpodobné, že čeští dodavatelé energií domácnostem v dohledné době zlevní ještě citelně výrazněji, než jak se „osmělují“ nyní. A protože nyní své zlevnění podmiňují mnohaměsíčním zafixováním cen, mohl by se takovýto nový tarif, byť zlevněný pod úroveň vládou stanoveného stropu, jednoduše vymstít.

Lidé by proto neměli brát první zlevněnou nabídku, která se naskytne, zvláště tehdy ne, je-li podmíněna právě delší fixací. Mohli by totiž již poměrně brzy litovat, že nepočkali na ještě výhodnější ceny a ještě výhodnější podmínky. Ty mohou přijít již brzy, již na jaře.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Porazte větrníky, zachráníte soby. Greta Thunbergová se bije za práva pastevců

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová a desítky dalších demonstrantů v pondělí zablokovaly vchod do norského ministerstva energetiky. Protestují tak proti stavbám větrných turbín na území tradičně využívaném domorodými pastevci sobů Sámy, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme