Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výzva šetřit zabrala. Češi loni spotřebovali nejméně plynu za osm let

Plyn, ilustrační foto
Richard Gillin / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Loňská spotřeba plynu v Česku byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně. Při přepočtu na dlouhodobý teplotní normál pak byla nejnižší minimálně od roku 2001, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ). V loňském roce podle úřadu klesla rovněž spotřeba elektřiny, meziročně o 3,9 procenta.

Reklama

Spotřeba plynu v tuzemsku meziročně klesala ve všech měsících loňského roku, nejvýrazněji pak v květnu o 33,3 procenta. „Celkově byla spotřeba nejnižší za posledních osm let. Když ji přepočítáme na teplotní průměr, pak byla dokonce vůbec nejnižší od roku 2001, kdy ERÚ začal vést statistiky provozu plynárenské soustavy," uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Teplá zima poslala cenu plynu na předválečnou úroveň

Teplá zima poslala cenu plynu na předválečnou úroveň, je nejníže za rok a čtvrt

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes klesla pod 50 eur (1185 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od prosince 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících.

Přečíst článek

Největší podíl na loňské spotřebě měli se 47,2 procenty tradičně velkoodběratelé, následovaly s 25,4 procenty domácnosti a maloodběratelé s 14,3 procenty. Střední podnikatelé pak měli na spotřebě podíl přes 9,3 procenta. Největší úspory oproti loňsku zaznamenali podle úřadu podnikatelé se středním odběrem, kteří snížili spotřebu o 22,2 procenta. Domácnosti omezily spotřebu o pětinu.

Klesla spotřeba plynu pro výrobu elektřiny

Plyn na výrobu elektřiny se v loňském roce podílel na celkové spotřebě z 8,1 procenta, což je nejméně za čtyři roky. Podle ERÚ to odráží loňské extrémně vysoké ceny plynu.

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Nejpozoruhodnější evropskou odpovědí na ruskou agresi na Ukrajině nebyly jen dodávky zbraní a další pomoci za miliardy eur. Byla to také bezprecedentní rychlost, kdy Evropa během jediného roku téměř odstranila závislost na ruských fosilních palivech, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Roční bilanci plynárenské soustavy v loňském roce významně ovlivnila loňská geopolitická situace způsobená ruskou agresí na Ukrajině. Oproti roku 2021 poklesl dovoz plynu o 40,7 procenta na 27,08 miliardy metru krychlových.

ERÚ upozornil také na výrazně vyšší naplněnost tuzemských zásobníků plynu. „Zatímco v prosinci 2021 dosahovaly zásoby 49,1 procenta z celkové kapacity zásobníků, na konci roku 2022 se vyšplhaly téměř na dvojnásobek, 85,2 procenta. Rekordní byl přitom stav na začátku zimy, kdy byly oproti minulosti zásobníky naplněny prakticky ze 100 procent," podotkl Trávníček.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Konec závislosti na ruském plynu. Jeho dovoz do Česka v lednu klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Ruský plyn stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do ČR na 2,2 procenta, v předchozích letech činil tento podíl kolem 97 procent. Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.

Přečíst článek

Meziroční nárůst zásob pokračuje i letos. Ve středu byly zásobníky plné z 62,5 procenta, přičemž loni to bylo kolem 21,5 procenta. Na konci loňské zimní sezony naplněnost činila kolem 13 procent.

Češi loni omezovali rovněž spotřebu elektřiny. Čistá spotřeba, která je očištěná o vlastní spotřebu na výrobu elektřiny, ztráty a spotřebu elektřiny na přečerpávání klesla podle ERÚ o 3,9 procenta na 60,4 terawatthodiny. Obdobný pokles byl také u hrubé spotřeby. Nejvíce spotřebu omezovaly domácnosti.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Už i Pražská plynárenská zlevní energie pod vládní strop. Domácnosti na plynu ušetří tisíce, u elektřiny stokoruny

Pražská plynárenská od 1. května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit. Zlevnění bude platit pro základní tarify i roční smlouvy s fixací. Vyplývá to z webových stránek společnosti. Jako první na to upozornil Ekonomický deník. Ceny pod vládním maximem už začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme