Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Porazte větrníky, zachráníte soby. Greta Thunbergová se bije za práva pastevců

Porazte větrníky, zachráníte soby. Greta Thunbergová se bije za práva pastevců
ČTK
 ČTK

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová a desítky dalších demonstrantů v pondělí zablokovaly vchod do norského ministerstva energetiky. Protestují tak proti stavbám větrných turbín na území tradičně využívaném domorodými pastevci sobů Sámy, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Thunbergová, která je hlasitou zastánkyní ukončení světové závislosti na uhelné energii, uvedla, že přechod na zelenou energii nemůže být na úkor práv původních obyvatel.

„Norský stát porušuje lidská práva a to je absolutně nepřijatelné a my musíme být v tomto boji solidární,” řekla aktivistka Reuters, zatímco s dalšími demonstranty seděla před hlavním vchodem do ministerské budovy. „Práva domorodců a lidská práva musí jít ruku v ruce s ochranou klimatu a opatřeními v oblasti klimatu. To se nemůže dít na úkor některých lidí. Pak to není klimatická spravedlnost,” dodala Thunbergová.

Klimatická spravedlnost 

Norský nejvyšší soud v roce 2021 rozhodl, že dvě větrné elektrárny postavené v centrální části země podle mezinárodních úmluv porušují práva Sámů. O 16 měsíců později jsou ale větrné turbíny stále v provozu.

Pastevci sobů tvrdí, že pohled na obří stroje a hluk, který vydávají, děsí jejich zvířata a narušují odvěké tradice. „Jsme zde, protože požadujeme stržení turbín a dodržování lidských práv,” řekla sámská hudebnice a aktivistka Ella Marie Haettaová Isaksenová.

větrná elektrárna, ilustrační foto

Švédi drahé megawatty řešit nemusejí, větrníky se nezastaví. Zbytek EU může jen závidět

Ceny elektřiny ve Skandinávii byly v posledních dnech tak nízké, že jedna z jaderných elektráren ve Švédsku omezila výrobu. To je v ostrém kontrastu s energetickou krizí, která zmítá evropským kontinentem a při které se počítá každý megawatt, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podle ministerstva energetiky je konečný osud větrných elektráren i přes rozhodnutí nejvyššího soudu složitým právním oříškem. Úřad doufá, že se podaří najít nějaký kompromis.

Verdikt soudu neříká, co by se mělo dít dál se 151 turbínami, které mohou dodávat energii přibližně 100 tisícům norských domácností, ani co by se mělo stát s desítkami kilometrů silnic vybudovaných pro usnadnění výstavby.

„Chápeme, že tento případ je pro pastevce sobů zátěží,” uvedl ministr energetiky a ropného průmyslu Terje Aasland v prohlášení. „Ministerstvo udělá, co bude v jeho silách, aby přispělo k jeho vyřešení, a aby to netrvalo déle, než je nutné,” dodal.

Mezi vlastníky farem Roan Vind a Fosen Vind patří německý podnik Stadtwerke München, norské energetické společnosti Statkraft a TroenderEnergi a švýcarské firmy Energy Infrastructure Partners a BKW.

„Věříme, že ministerstvo najde dobré řešení, které nám umožní pokračovat ve výrobě obnovitelné energie při zachování práv majitelů sobů,” uvedla společnost Roan Vind v prohlášení. Firma BKW sdělila, že očekává, že turbíny zůstanou na místě s kompenzačními opatřeními, která zajistí, aby byla zaručena práva Sámů. Další tři podniky se buď odmítly vyjádřit, nebo nebyly k zastižení.

Hnědouhelný polský důl Turów

Zelené sny střídá uhelná realita. Pálí se víc než před covidem

Globální kapacita uhelných elektráren se loni zvýšila téměř o jedno procento na 2100 gigawattů (GW). Přispělo k tomu zvýšení poptávky po elektřině po oživení z pandemie nemoci covid-19, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnila americká ekologická skupina Global Energy Monitor (GEM).

Přečíst článek

průmyslový areál, Čína, smog

Konec uhlí se odkládá. Čína plánuje více tepelných elektráren

Energetická krize v Číně se promítla i do energetické koncepce země. Bude stavět více uhelných elektráren. To vyvolává před klimatickým summitem v Glasgow kritiku.

Přečíst článek

větrná elektrárna, ilustrační foto

Globální energetický sektor roste. Vítr a slunce se na výrobě podílejí jen z 11 procent.

Globální energetický sektor za poslední desetiletí vzrostl. Téměř všeho je více - elektráren ve výstavbě, produkce elektráren, více obnovitelných zdrojů, ale také více uhlí a plynu. Výstavba nových energetických zařízení je ale geograficky velmi koncentrovaná a převážná většina nových kapacit připadá na malý počet trhů. Nejvíce je tato koncentrace patrná u výroby elektřiny z větru a slunce. Upozornila to organizace BloombergNEF.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme